Zöld energia
Gazdaság

A kiserőművek felé fordulhatnak a termelőcégek

Portfolio
A koronavírus nemcsak az energatikai piacon hozott bizonytalanságot, de az áringadozások a cégeket is arra kényszerítik, hogy újragondolják stratégiájukat. Tóth Zoltán, az E.ON Energiamegoldások Kft. Ipari és kereskedelmi Ügyfélmegoldások vezetője szerint két fő szempont fog érvnyesülni a stratégialkotás során, többek között erről beszélt a Portfolio és a Magyar Gépjárműipari Egyesület közös szakmai online konferenciáján.
Ha lemaradt a mai konferenciánkról, ne csüggedjen! Jelentkezzen a soron következő, június 25-ei Járműipar 2020 online konferenciánkra:

A pandémiás időszak jelentős hatással volt és van az energetikai piac környezetére és a primer energiaárakra, ami átalakított és alakítja a cégek energiastratégiáját is - mondta Tóth Zoltán, az E.ON Energiamegoldások Kft. Ipari és kereskedelmi Ügyfélmegoldások vezetője a „Nyitás vagy zárás?” – Energiastratégia szempontok a koronaválság után című előadásában a Portfolio online járműipari konferenciáján.

Egy április felmérés jól mutatja, hogy mik a cégvezetők várakozásai az alkalmazottak számának tekintetében. A válaszadók nagy része optimista volt, valamivel több mint 50 százalékuk szerint nem fog változni vagy még kicsit nőni is fog a számuk.

Covid felmérés

A tényadatok kicsit eltérőek, az iparágak különbözőképpen reagáltak a járványhelyzetre. A március és áprilisi hónap adatai alapján három ágazat nyert a helyzeten - a gyógyszeripar, a csomagküldő szolgáltatások és a webáruházak, illetve bizonyos élelmiszeripari szereplők – a többi szektor kisebb, de inkább nagyobb forgalomvisszaesést szenvedett el.

Covid iparágak
Az egyes üzlettípusok forgalmának változása a KSH márciusi-áprilisi adatai alapján (%)

A fenti adatok meg fogják határozni a közeljövőben a vállalatok energiastratégiáját is, többek között ezek alapján fognak az üzleti döntéshozók stratégiát alkotni, ami kiterjed majd az energiastratégiájukra is

- tette hozzá Tóth.

A gondolkodás elég széles spektrumon indult el a teljes és azonnali energetikai beruházások leállításától, azok időleges halasztásán keresztül az okos újragondolásig bezárólag.  

KÉT FŐ SZEMPONT FOG ÉRVÉNYESÜLNI A STRATÉGIAALKOTÁS SORÁN, AZ EGYIK A PRIMER ENERGIAFOGYASZTÁSI IGÉNY CSÖKKENTÉSE, EZEN KERESZTÜL A KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS. ENNEK MÉRTÉKE ATTÓL FÜGG, HOGY AZ ENERGIAKÖLTSÉG MEKKORA RÉSZÉT ADJA A CÉGEK TELJES KÖLTSÉGSZERKEZETÉNEK. A másik felértékelődő szempont az energiafüggetlenségre való törekvés és ezen keresztül az energiapiaci árváltozások kivédése.

Ha ezt a két fő szempontot vesszük alapul, akkor az alábbi fókusz alapján szeretnének szolgáltatást igénybe venni a cégek:

  • Tervezhető, skálázható, független
  • Részben vagy egészben finanszírozott
  • Energia fogyasztás mérése, menedzsmentje, optimalizálása - EMS (energiamenedszment rendszerek)
  • Energiahatékonyságot célzó beruházási lehetőségek feltárása (energetikai audit, tanácsadás).
  • Energiafogyasztás csökkentése és hosszútávú fenntartása
  • Energetikai korszerűsítést megvalósító beruházások hálózatfelújítás, kazáncsere, gázmotor stb.
  • Integrált energetikai megoldások: villamos áram/gáz és energetikai beruházások/üzemeltetés együttes igénybevétele
  • Energiafüggetlenséget biztosító megoldások, például naperőműves megoldások, biomassza erőmű

Tóth szerint, hogy a fogyasztást csökkenteni lehessen fontos a fogyasztás mérése, hiszen ez alapján lehet tervezni. Első lépésként az energiafogyasztást ezeken az energiamenedzsment rendszereken (EMS) keresztül lehet kezelni, majd fel kell mérni milyen lehetőségeik vannak ez alapján a fogyasztás csökkentésére.

Az energetikai korszerűsítést célzó beruházások előtérbe fognak kerülni, kezdve a hálózatfelújtástól a komplex kazáncseréig, gázmotor felújításig vagy a szünetmentes tápellátás biztosításáig. Ez utóbbi azoknál a fogyasztóknál különösen érdekes, ahol folyamatos termelés van.

Az energiafüggetlenségre való törekvést a decentralizációval szoktuk jellemezni, ide tartozik minden olyan megoldás, ami nem függ a hálózattól és ezen keresztül a primer energiák piaci árváltozásától. Leginkább a naperőműves megoldások számítanak ide, de a biomassza is ide tartozik" - tette hozzá Tóth.

Tóth szerint egyértelműen ezen új gondolkodás felé való nyitás politikája célravezető a cégek számára és úgy gondolja, hogy közép és hosszútávon ez versenyelőnyt biztosíthat a termelőcégek javára.

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
strand_koronavirus