gulyás_gergely_járványügyi_alap
Gazdaság

Gulyás Gergely: június közepén kinyithatnak a színházak és mozik is

Portfolio
A parlament trianoni emlékülése miatt szokatlanul korán, reggel kilenc órakor tart Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Az eseményen szokás szerint a kormány aktuális döntéseiről lehet szó, továbbra is a járvány a legfontosabb téma.

Mégis lehet közös európai kötvény?

A kormány szerint az Európai Unió a múlt válságaira késve és gyengén reagált, most azt látjuk, hogy van egy javaslat az asztalon, ami távolról sem tökéletes, de egy közös célt szolgál, az európai gazdaság talpra állítását. A magyar kormány a közös európai hitelfelvételt csak erős tagállami garanciák mellett tudja elfogadni, emellett a pénz elosztását nem tekinti megfelelőnek, nem lehet az, hogy a szegényebb országok támogassák a gazdagabbakat. 

Maradhat az egyszerűsített e-recept

A kormány tervei között szerepel, hogy a veszélyhelyzet után is fenntartsa az e-receptek egyszerűsített kiváltását, vagyis azt, hogy a hozzátartozó is kiválthatja a gyógyszereket a név és a taj-szám megadásával. 

Megszűnik a feltöltési kötelezettség

Várható még önálló adócsomag benyújtása a tavaszi ülésszakban, a költségvetést megalapozó törvényben fontos, hogy a kormány végleg mentesíti a cégeket a feltöltési kötelezettség alól, nem kell semmilyen adóelőleg-befizetést teljesíteniük, ami javíthatja a magyar cégek likviditását. 

Az átmeneti adókedvezmények nagy rlsze június 30-án lejár, a turmizmusban hozott adókedvezmények terveink szerint az év végéig meghosszabbíodhatnak - mondja Gulyás. 

A miniszter kérdésre válaszolva elmondja, hogy már több mint 11 ezer cég kérte 145 ezer munkavállalója után a bértámogatást, az átlagos összeg 163 ezer forint. 

Miért kell betiltani a műnyagokat?

Az egyszer használatos műanyagok betiltására a kormány kötelezettséget vállalt az Európai Uniónál, ezt jövő júliuustól kötelező megtenni. A magyar szabályozás szigorúbb lesz, mint az európai, az EU csak 50 mikron feletti vastagságú műanyagtermékeket tiltana be, a magyar javaslat pedig 15 mikron feletti műanyagokra vonatkozik. 

Mikor mehetünk karantén nélkül Horvátországba?

Elvileg lehet menni Horvátországba nyaralni, de persze nem életszerű, hogy utána valaki 2 hetes házi karantént vállaljon. Arra törekszünk, hogy ez minél előbb megszűnjön, de azt kell létni, hogy Horvátország mindenki irányába - Olaszország irányába is - kinyitotta a határait, ezért most mindenki óvatos velük kapcsolatban. A horvátországi megbetegedések egyelőre nem indokolják a karantént, ez elővigyázatosság. A cél, hogy erről a visegrádi országok összehangoltan léphessenek majd - mondja a miniszter. 

Ki kap bruttó 500 ezer forintot az egészségügyben?

Az egészségügy technikai személyzete is beletartozik abba a körbe, akik bruttó 500 ezer forint egyszeri juttatást kapnak, a kormány a lehető legszélesebb kört jelölte ki. A részleteket holnap Kásler Miklós miniszter mondhatja el, illetve a rendelet is megjelenhet akár már holnap - mondja Gulyás Gergely. 

Támogatja a kormány a családi pótlék elvételét az erőszakos diákok szüleitől

A kormány maximálisan támogatja, hogy az erőszakos diákok szüleitől egy évig elvegyék a családi pótlékot, ezt saját javaslatunknak tekintjük - emeli ki Gulyás a szerdán benyújtott törvényjavaslatról 

Még jó ideig marad az idősek vásárlási sávja

Az idősek vásárlási idősávjára még a veszélyhelyzet megszűntése után is szükség lesz egy ideig - mondja kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. 

Pluszpénz az önkormányzatoknak

A jövő évi költségvetés része egy kedvezményes 200 milliárd forintos hitelkeret az önkormányzatok számára, illetve a büdzsé tervezetében 18%-kal több forrás szerepel az önkormányzatok számára. A miniszter kiemelte, hogy a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra. 

Optimista a kormány a gazdasági kilátásokat illetően

A kormány az eddigi és tervezett intézkedéseivel több mint 1 millió munkahely megmentésében vagy képzési támogatásában vett részt. Ide tartozik a Diákhitel Plusz, a beruházásösztönző program, a bértámogatás.

A gazdaság megszenvedte ugyan a járványügyi helyzetet, de jó esélyünk van arra, hogy az európai országok közül pozitívan jöjjünk ki a válságból

 - mondja Gulyás. 

A miniszter elmondása szerint a kormány biztos abban, hogy az esetleges idei recessziót jövőre erőteljes növekedés követi, ha lesz egyáltalán recesszió. Az optimisták szerint akár el is kerülhető a gazdaság idei visszaesése. 

Kinyithatnak a színházak, mozik

A kormány gazdasági döntéseket is hozott, most az a legfontosabb, hogy az élet és a gazdaság is újrainduljon, az elveszett munkahelyek helyére újakat teremtsünk, illetve ahol lehet megmentsük a munkahelyeket. 

A hiteltörlesztési moratóriumban a lakossági ügyfelek több mint 65%-a élt a lehetőséggel, ez a hitelállomány 57%-át jelenti, míg a vállalati körben 80% körül van az ügyfelek aránya, de ez csak 47%-át teszi ki a hiteleknek. 

A színházak, mozik, múzeumok és fürdők zárva tartása a veszélyhelyzet megszűnésével megszűnik, vagyis június 16-át követően néhány napon belül ezek az intézmények kinyithatnak. A rendezvényekre, szórakozóhelyekre, maszkviselésre vonatkozó szabályokat a jövőben az operatív törzs fog dönteni, ők szabvályozhatják az idősek vásárlási idősávját is a jövőben, ez egyelőre szintén fennmarad - mondja Gulyás. 

Az autós koncerteket általánosan engedélyezzük azonnali hatállyal - mondja a miniszter.

590 milliárdba került a védekezés

Továbbra is a legrosszabbra kell felkészülni, mindannyiunk közös érdeke, hogy ne kerüljünk még egyszer hasonló helyzetbe, mint március-áprilisban, amikor a járvány megbénította az országot. 

A kormány összességében 590 milliárd forintot költött eddig a járványügyi védekezésre, az eszközök, amiket sikerült beszereznünk, egy esetleges második hullámnál is rendelkezésre állnak. 

Marad az operatív törzs

Magyarország összességében sikeresen védekezett a járványhelyzetben. A vírus mindaddig veszélyes, amíg nincs rá vakcina, ezért a járványügyi vészhelyzetben az operatív törzs továbbra is működni fog, a kórházak irányításai rendszere is fennmarad. A legfontosabb változás, hogy a rendeleti törvényalkotás megszűnik - emeli ki a miniszter. 

A magyar szabadság múzeume lesz a Citadellán

A kormány arról döntött, hogy támogatja a Citadellán a magyar szabadság múzeumának létrejöttét, ez a Gellért-tér teljes megújítását is jelenti - mondja Gulyás Gergely. 

Jön a Kormányinfó: Gulyás Gergely magyarázza el a kormány döntéseit

A kormány döntésein belül továbbra is kiemelt téma lehet a járvány, illetve a védekezés, valamint a gazdaság és az élet fokozatos újraindulása. Emellett szóba kerülhet a 2021-es költségvetés és más gazdasági szempontból fontos kérdések, illetve aktuális uniós ügyek.

Az eseményről a Portfolio tudósít.

newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
teslamodelu
kórházi ápolás műtét elektróda
Német lapértesülések szerint kész Merkel terve hatalmának megerősítésére
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
kórház