maszkéskarantén
Gazdaság

Kásler tanácsadója bemondta, mikor tűnhet el teljesen a vírus és így a maszkviselés

Portfolio
Egészen határozott véleményt fogalmazott meg a koronavírus-járvány lefutásával kapcsolatban Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem professzora a Spirit FM Spirit Show című műsorában. Szerinte Magyarországon júliusra az utolsó vírusnak is búcsút inthetünk. Emellett beszélt a koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos kilátásokról, valamint az egészségügy elkerülhetetlen átalakításáról.

Júliusra búcsút inthetünk a vírusnak

Kásler Miklós EMMI-miniszter tanácsadója szerint egyértelműen kifelé megyünk már a járványból. "Békén kell hagyni a járványt, mert az szépen, magától lecseng" - fogalmazott egészen pontosan a professzor.

"A járványoknak ilyen a természete. A középkorban is voltak járványok, azok is megszűntek. A járványok kitörnek és valamikor meg is szűnnek" - fejtette ki. Szerinte a modern egészségügy feladata, hogy kordában tartsa a járványokat.

Kollár professzor szerint a következő időszakban naponta néhány megbetegedésre lehet számítani, az áldozatok száma pedig már minimális.

Kollár szerint Magyarországon júliusra az utolsó vírusnak is búcsút inthetünk. „Az egészségügyi megszorításokat végleg júliusra meg lehet szüntetni" – mondta Kásler Miklós főtanácsadója. "Azok a védekezéssel kapcsolatos ajánlások, mint például a gyakori kézmosás, egy darabig velünk maradnak, de aztán ezek úgyis el fognak veszni és visszatérünk a normális menethez" - tette hozzá arra a kérdésre, hogy a jövőben mikre kell figyelni az élet normalizálódása esetén.

Szerinte a maszkviselés ezek miatt a nyárra okafogyottá válik.

"A járvány egy nagyon furcsa dolog. Ilyen súlyosságú megbetegedéssel tavaly, tavalyelőtt is nagyon sokan túlestek, és ki beszél róla? Senki. Most, hogy járvány van és kialakult egy rettegés az emberekben, azt gondolják, hogy a COVID-on való átesés, egészen más" - magyarázta a professzor.

Mások nem így gondolják

Más hazai szakértők véleménye épp ezzel ellentétes, és sorozatosan arra figyelmeztettek az elmúlt napokban, hogy nem kizárt egy újabb hullám, ezért nem árt az óvatosság. A professzor maszkviseléssel kapcsolatos kijelentése is érdekes annak fényében, hogy épp csütörtökön jelentette be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára a maszk használatának népszerűsítését célzó programot. Merkely Béla az Infostart beszámolója szerint hangsúlyozta: mindig viseljünk maszkot, ha olyan zárt térbe lépünk, ahol mások is vannak. A rektor szerint az is lehet, hogy a vírus leszokik az emberről és eltűnik, volt már rá példa, de "hibát követünk el, ha lebecsüljük a vírus veszélyeit.”

Azért, hogy növelje a maszkviselési fegyelmet, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság az Egészségügyi Menedzserképző Központtal, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a Családbarát Magyarországgal és a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületével közösen kampányt indított, melyben várják a fényképeket kreatív, egyedi, vagy akár vicces házilag készült maszkokról és a legjobb megoldásokat díjazzák is, a főnyeremény egy családi hétvége.

Mikor lesz gyógyszer?

A koronavírus elleni gyógyszerkísérletekről és a vakcináról Kollár Lajos elmondta, hogy Dél-Korea, Egyesült Államok, Japán és Magyarország vannak „ringben".

„Minden egybehangzó vélemény szerint akár már őszre piacon lehetnek ezek a készítmények, ami egy rekord lenne" – mondta a műsorban a professzor.

Egészségügy átalakítása

Az egészségügy várható átalakításáról is beszélt az emberi erőforrások miniszterének tanácsadója. "Az egészségügy átalakításának, ami már hosszú évek, évtizedek óta aktuális, most van az aktuális pillanata. A friss adatok birtokában neki lehet állni egy racionális átszervezésnek" - fejtette ki a rádió műsorában.

Az elvek kapcsán megemlítette, hogy minél több beteget kell ellátni, hogy ne a legdrágább, fekvőbeteg-ellátást vegye igénybe. Ennek az alapja az alapellátás megerősítése - mondta. "Azt kell elérni, hogy egy háziorvos orvos legyen úgy, mint a régi időkben vagy mint ahogy most Nyugat-Európában van" - fűzte hozzá. A járóbeteg-szakellátókat pedig fel kell rendesen műszerezni.

Az átalakítás másik alapja a professzor szerint a hálapénz kivezetése, de ehhez viszont komoly bérrendezésre van szükség.

Az EMMI-ben készülő terv 2030-ig fog szólni

- árulta el.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
strand_koronavirus