nyugdíjas boldog
Gazdaság

Kiderült, mennyi pénzt kapnak jövőre a magyar nyugdíjasok

MTI
Portfolio
A tizenharmadik havi nyugdíj visszavezetéséről szóló előterjesztés vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés csütörtökön. A javaslatot kormánypárti és ellenzéki képviselők is támogatásukról biztosították, utóbbiak ugyanakkor kritikát is megfogalmaztak. Novák Katalin államtitkár beszédében összefoglalta, hogy 2021-ben a 3%-os emeléssel, a nyugdíjprémiummal és a 13. havi nyugdíj első heti összegével összesen mekkora plusz juttatásban részesülnek az időskorúak. Az is kiderült beszédéből, hogy az átlagnyugdíj jövőre 147 ezer forintra emelkedhet.

Sok idős tartott attól, hogy a koronavírus-járványnak a nyugdíjasok lehetnek a vesztesei, ezért döntött úgy a kormány, hogy visszavezeti a 2009-ben elvett tizenharmadik havi nyugdíjat - indokolta az előterjesztést az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős államtitkára.   

Novák Katalin közölte: a juttatást fokozatosan, négy lépcsőben építik vissza. Jövőre egyhetit, majd 2024-ben már egy teljes havi pluszjáradékot kapnak az idősek.   

Mindezt csaknem 2,6 millió embert érint, és jövőre 77 milliárd forintba kerül.

A Ház előtt lévő törvényjavaslat

  • arra a mintegy 2,2 millió emberre vonatkozik, aki nyugdíjellátásban részesül hat különböző jogcímen, például öregségi vagy özvegyi, szülői nyugdíjat kap.
  • További négyszázezer ember 21 más jogcímen jut járadékhoz, esetükben kormányrendelet biztosítja majd a 13. havi ellátást.   

A 13. havi nyugdíj összege az adott év januári ellátásával egyezik meg. Aki például öregségi és özvegyi nyugdíjban is részesül egyszerre, mindkét juttatás után megkapja a többletet, ha már az előző évben is részesült mindkét ellátásban.   

Jövőre lesz más is

Ismertette: mivel a költségvetés 3 százalékos inflációval számol, jövő januárban egy átlagos nyugdíj 147 ezer forint lesz, ami után csaknem 37 ezer forintnyi jár pluszban a jövő év elején.   

Közölte: a remények szerint jövőre ismét kapnak majd nyugdíjprémiumot az idősek, ami a kalkulál t 4,8 százalékos GDP-növekedés után akár 26 ezer forint is lehet.   

Kijelentette: a 13. havi nyugdíj szélesebb kört érint a korábbiaknál, hiszen nemcsak a nyugdíjban, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják, fennmarad mellette a nyugdíjprémium, és a 13. havi nyugdíjnak nincs felső plafonja. Mindenki a nyugdíjának megfelelő mértékben részesül abban.

Mennyi plusz jár összesen?

Novák Katalin fenti szavai megerősítik a Portfolio korábbi számításait.

  1. Ha abból indulunk ki, hogy jövőre az átlagnyugdíj 147 ezer forintra emelkedik Magyarországon (a januári 3%-os emelést belekalkulálva), akkor az az átlagnyugdíj szintjén havi 4300 forint plusz, ami éves szinten közel 52 ezer forintot jelent.
  2. Ehhez adódik az átlagnyugdíj esetében a 13. havi nyugdíj első hétnek megfelelő összege, ami egyszeri 36 750 forintot jelent azoknak az időskorúaknak, akik az átlagnyugdíj összegében részesülnek.
  3. Ezeken felül érkezhet még jövő novemberben a nyugdíjprémium, ami az átlagnyugdíj esetében 26 ezer forint.

Ezzel összesen az átlagnyugdíj szintjén egy időskorú közel 115 ezer forinttal járhat jobban, mint idén.

Címlapkép forrása: Getty Images

gazdag nő_nyaralás_medence_getty_stock
kerékpársáv bicikliút budapest járvány
koronaviruscoronavirus
koronavírus járvány beteg sejt
babyhome
adozas_nav
Véget ért az előrehozott választás Szlovéniában
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
kerékpársáv bicikliút budapest járvány