munkahely dolgozó ipar munka
Gazdaság

Komoly sebeket kapott Magyarország, de hamarosan érkezhet egy új mentőöv

Portfolio
A koronavírus-járvány komoly sebeket ejtett a magyar gazdaságon, és hiába oldódtak fel részlegesen a korlátozó intézkedések hazánkban, a vállalatok továbbra is komoly bajban vannak. Parragh László szerint a vállalatok kezdenek kifogyni a likviditásból, amit folyószámlahitellel lehetne orvosolni. Ezt a Magyar Nemzeti Bank segítségével napokon belül meg is kaphatják a vállalatok. A magyar gazdaság akkor lesz jobb helyzetben, ha a külső kereslet élénkülni kezd, erre azonban még várni kell. Az autóipar pedig nemcsak a koronavírus-járvány hatásával, hanem egy strukturális problémával is küzd, ami a helyreállásra is rányomja a bélyegét.
Súlyos feladatot kell megoldaniuk a magyar cégeknek, de jön a segítség:

A koronavírus-járvány miatt nemcsak a turizmus kapott óriási pofont, hanem a gazdaság szinte minden ágazata, de ahogy a recesszió is eltérő mértékű volt az egyes iparágakban, úgy a kilábalás sem lesz egyenletes – mondta a Portfolio-nak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ami viszont minden területre igaz, az nem más, minthogy a vállalatok kezdenek kifogyni a likviditásból. Miután nincs kereslet, így nincs bevétel sem, a cash-flow pedig elképesztően hiányzik a vállalatoknak. Eddig rövid lejáratú hitellel igyekeztek segíteni a vállalatokon, azonban Parragh László szerint folyószámlahitelre lenne szükségük, a konstrukció pedig napokon belül meg is jelenhet. A folyószámlahitelre a vállalatok egyre kedvezőtlenebbé váló likviditási helyzete miatt van szükség, és úgy látszik, hogy a Magyar Nemzeti Bank is érzékelte ezt a feszültséget, ugyanis hamarosan meg is érkezhet a konstrukció.

„Az összes eddigi krízishitel felvétele lassú, túlzottan komplikált és túl sok adminisztrációt igényel, miközben a cégeknek most van szükségük pénzre” – fogalmazott Parragh. Szerinte a reálgazdaság igényei és a jelenlegi lehetőségek messze vannak egymástól. Rámutatott, hogy van olyan krízishitel, amelynek még csak most tart az előkészítése, miközben a pénznek már a vállalatoknál kellene lennie, hogy ne legyen likviditási problémájuk. Az MKIK elnöke a folyószámlahiteltől várja a probléma enyhülését.

A gazdaságnak két motorja lehet, a belső fogyasztás és a külső kereslet, azonban egyik sem alakul fényesen.

- mondta Parragh. A cégek ebben a helyzetben nem tudnak mit tenni, a belső fogyasztás gyenge, a külső kereslet zuhan, így szinte minden vállalat a bevételének drasztikus visszaesésével kell, hogy szembenézzen, vélekedett. Egyelőre még nem indult újra a magyar gazdaság növekedése, a kilábalás pedig az egyes iparágakban máskor kezdődik el. „A vidéki turizmus helyre fog állni, mert nagyon kevesen mennek majd külföldre, inkább itthon utaznak majd. A budapesti turizmusnak pedig legalább egy év kell, hiszen a főváros elsődlegesen a külföldi turistákra épít” – érzékeltetett egy iparágon belüli különbséget Parragh. Szerinte az ipar akkor állhat helyre, ha a külpiacainkon élénkülést tapasztalunk.

Ráadásul van olyan ágazat, ahol strukturális problémákkal is szembe kell nézni a járvány hatása mellett. „Tartok attól, hogy az autóiparban és a hozzá kapcsolódó beszállítók körében a problémák nem fognak megoldódni a koronavírus-járvány lecsengésével. Egy egész iparág válságának vagyunk tanúi, amire a koronavírus-járvány csak ráerősített, ezt pedig megszenvedheti a gumigyártás és a műanyag-ipar is” – mondta Parragh László.

Az MKIK elnöke szerint a második világháború óta az autógyártásra épül a német ipar, amely most megreccsent, ez pedig azért baj, hogy a magyar gazdaság nagyon szorosan kapcsolódik a német iparhoz. Még nem tudjuk, hogy a benzines, az elektromos, vagy a hibrid autóké lesz a jövő, az autóipar változásának azonban nagyon erősen ki vagyunk téve.

A második félévben viszont már javulhat a magyar gazdaság helyzete. A kiskereskedelmi forgalom az április-májusi visszaesés után emelkedni fog, miután sokan bepótolják majd az elhalasztott fogyasztásukat, azonban a munkanélküliség problémája még egy ideig velünk marad.

„Az élet sajnos igazolta, amit korábban mondtam, ugyanis rengetegen veszítették el a munkájukat Magyarországon. Ami pedig különösen nagy gondot jelent, hogy a társadalom egyharmadának nincs több megtakarítása, mint ami 2-3 hónapra elegendő” – mondta Parragh, aki szerint ez még komoly feszültségeket okozhat a következő időszakban.

A magyar gazdasági recessziót azonban ezzel együtt is sikeresen mérsékli a kormány. A válságra gyorsan reagáltak, többek között a munkahelyvédelmi akciótervvel, az adókönnyítésekkel, és a vállalkozások különböző támogatásaival – mondta Parragh, aki szerint ezzel lassítani lehetett a munkanélküliség növekedését, sikeresen védtek meg álláshelyeket. Ezek az intézkedések javítják a magyar gazdaság helyzetet, ahogy a jegybank által javasolt és bevezetett hiteltörlesztési moratórium is. A magyar gazdaság kilábalása nagyon sok tényezőtől függ, a legfontosabb ezek közül az, hogy lesz-e második hulláma a koronavírus-járványnak ősszel vagy télen – emelte ki Parragh, aki szerint ezzel függ össze az is, hogy a német gazdaság mikor kerül újra növekedési pályára.

Súlyos feladatot kell megoldaniuk a magyar cégeknek, de jön a segítség:

Címlapkép: Getty Images

Tőzsde
koronavirus_strand
etterem
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
hadsereg harckocsi honvédség leopard