EKB épület
Gazdaság

Itt a javaslat: az EU parlamentje és az EKB közösen játszhatják ki a német alkotmánybíróság döntését

Portfolio
Furfangos megoldással állt elő egy német európai parlamenti képviselő a lehetletlennek tűnő helyzet megoldására, amelyet a német alkotmánybíróság döntése idézett elő az EKB eszközvásárlásával kapcsolatban. A javaslat szerint nem a német parlamentnek, hanem az Európai Parlamentnek kell magyarázó nyilatkozatot kérnie az EKB-tól, hiszen előbbivel ellentétben a közösség döntéshozó szervének joga van az eurózóna jegybankját számonkérni, és ezzel nem sérülne az EKB szuverenitása. Ha az EP kérésére az EKB nyilvánosságra hozza az eszközvásárlást megelőző döntéseit, azzal eleget tehet a német taláros testület kérésének, és igazolhatja a döntés megalapozottságát. A javaslatot az összes jelentős német párt támogatja.

A német pártok képviselői közösen akarnak megoldást találni az Európai Parlamenttel a német alkotmánybíróság döntésére az Európai Központi Bank eszközvásárlási programjával kapcsolatban – írja a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, amelyet a Reuters szúrt ki.

Mint arról mi is beszámoltunk, a német alkotmánybíróság májusban három hónapot adott az EKB-nak, hogy magyarázattal szolgáljon az eszközvásárlás arányainak eloszlására, ellenkező esetben a német jegybank nem vehet részt a programban. Az alkotmánybírósági döntés nehéz helyzetbe hozta a német döntéshozókat, hiszen egyrészt kötelezően tiszteletben kell tartaniuk a kalsruhei testület döntését, másrészt az EKB függetlenségét sem kérdőjelezhetik meg, amelynek a gigantikus ösztönzőcsomagja hozzájárult az EU egyben tartásához.

A német alkotmánybíróság felszólította a német kormányt és a parlamentet, hogy kérje számon a döntést megelőző megfontolásait az EKB-n, csakhogy az EU-s jog szerint erre nincs módjuk.

The Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung azonban egy előzetes kiadványában felhívja a figyelmet Sven Simon német kereszténydemokrata (CDU) európai parlamenti képviselő javaslatára, amely megoldást jelenthet a precedens nélküli helyzetre.

Simon azt javasolta, hogy a német törvényhozás alsó háza egyenesen az Európai Parlamenttől kérjen tisztázó nyilatkozat az Európai Központi Bank helyett.

A nemzeti parlamentekkel ellentétben ugyanis az Európai Parlamentnek joga van számonkérni az EKB-t, amelynek az elnöke a rendszeres meghallgatásokon folyamatosan beszámol a közösség (egyik) törvényhozó szervének.

Simon ezért levelet írt az EKB-nak, hogy hozza nyilvánosságra az eddig ki nem adott megfontolásait a szakpolitikájának hatásait illetően. Ha ez megtörténne, akkor Simon szerint az EKB ezzel együtt világossá tenné a német alkotmánybíróság számára, hogy az általuk megkövetelt előzetes ellenőrzések lezajlottak, a döntések megalapozottak voltak.

A legnagyobb német kormánypárt, a CDU és bajor testvérpártja (CSU), valamint a koalíciós szociáldemokraták egyaránt támogatják a javaslatot, akárcsak az ellenzéki zöldek és szabaddemokraták – áll a német lap előzetes írásában.

A német parlament ezzel a lépéssel elvégezné a számonkérést, de nem közvetlenül, hanem az Európai Parlament közbeiktatásával - ezzel egy csapásra eleget tenne az alkotmánybíróság kérésének, miközben nem csorbítaná a közösség jegybankjának szuverenitását, hiszen az azt számonkérni jogosult EP kérné ki a nyilatkozatot az EKB-tól. A megvalósuláshoz a német parlament és az EP együttműködésére van szükség, amely láthatóan fennáll. A helyzet sok szempontból precedens nélküli, mint ahogy a német alkotmánybíróság döntése is az, és leginkább az EU egyedi jellegére, valamint arra világít rá, hogy az EU-s és nemzetállami szabályozási keretek tisztázottsága nem teljesen egyértelmű, az azok közti átfedés esetén a döntés sokszor csak jogértelmezés kérdése.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus nyaralás
Frankfurti tőzsde
molpakisztan
deviza trader forint árfolyam kereskedő
iroda belső
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
koronavirus nyaralás