Előfizetői tartalom

Gazdasági intézkedések a koronavírus ellen: nemzetközi összehasonlítás

Szapáry György, MNB
Habár a járványnak még nincs vége, az alagút végén a fény már halványan dereng. Ezért most már érdemes összehasonlítani a járvány negatív hatásainak csillapítása érdekben hozott intézkedéseket a különböző országokban. Vajon tényleg hasonlóan gondolkodik Donald Trump amerikai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök és Angela Merkel kancellár? Ha a koronavírus okozta gazdasági visszaesésre gondolunk, akkor kétségtelenül felfedezhető hasonlóság a gazdasági hatások és a mentőcsomagok tekintetében. A különböző mérettel és makrogazdasági mutatókkal rendelkező országokat természetesen más-más mértékben sújtotta a járvány, mégis a válságcsomagok sok hasonlóságot mutatnak a problémák enyhítésének a megközelítésében annak ellenére is, hogy különböző történelmi tapasztalatokkal és gondolkodásmóddal rendelkeznek.

A megközelítéssel foglalkozunk és nem azzal, hogy a GDP hány százalékának felelnek meg az intézkedések. Nem lehet megítélni, hogy a bértámogatások, adóelhalasztások, kedvezményes hitelprogramok, garanciák, hiteltörlesztési moratóriumok mit képeznek költségvetési hatásukban és a GDP százalékában. Azon túl, hogy ezeknek az intézkedéseknek mi az ismert konkrét mértéke...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés