Gazdaság

Háttérbeszélgetés: miért csökkentett kamatot a jegybank és mit vár a gazdaságban?

Portfolio
A várakozásokkal ellentétben változtatott főbb kondícióján a jegybank: így az alapkamat 15 bázisponttal kisebb, 0,75% lett. A kamatfolyosó két szélét jelentő egynapos betéti és hitel kamatláb maradt -0,05, illetve 1,85%. 16 órától Virág Barnabás, a jegybank frissen kinevezett alelnöke háttérbeszélgetésen oszt meg további részleteket a jegybank helyzetértékeléséről. Az alábbiakban erről tudósítunk.

Milyen állami beruházások élénkíthetik a gazdaságot?

Infrastrukturális beruházások (Paks, Modern Falu, Modern Városok, hadiipari beruházások) jöhetnek elsősorban szóba.

A hozamgörbéről

Cél, hogy a kamatcsökkentés a hosszabb lejáratokon is érvényesüljön, ennek biztosítására a következő hetekben új lépésekre számíthatunk az MNB-től.

QE

Kedvező irányba változott a piaci helyzet a QE meghirdetése óta. Az állampapírpiac likviditási helyzete javult, a hozamszint tartósan csökkent a hosszú lejáratokon. Ez az oka annak, hogy a kezdeti vásárlásokat követően már nem lépett be az állampapírpiacra a jegybank, és az aktív eszköz jelenleg védőhálót jelent.

Az egyhetes betétről

A gyakorlat szerint a betétre jelenleg korlátlanul elfogad az MNB minden ajánlatot, és a kamata az alapkamatot követi. Most is irányában és mértékben hasonló elmozdulására kell számítani. Az eszköz korlátlanságára a következő időszakban is lehet számítani. Az eszköztár rugalmas alakításában ugyanakkor fontos szerepe van az egyhetes betétnek.

Az implikált hozamokról

Az implikált hozamok nagy esése (rövid lejáraton nullára estek) nem tükrözik a monetáris politika irányát, nem kamatvárakozásokat tükröz, hanem negyedéves zárások technikai következménye.

Mit okoz a hiteltörlesztési moratórium?

Európai összevetésben a lakosság részvételi aránya magas. A bizonytalan tavaszi környezetben azok vették elsősorban igénybe, akik úgy érezték, hogy megnövekedett a bizonytalanság a jövedelmi helyzetükben. Mivel a rászorulók veszik igénybe, ezért lehet viszonylag magas, 50-70%-os elköltési aránya a képződő szabad pénzeszközöknek.

A moratórium vége utáni helyzet attól függ, hogy milyen állapotban lesz akkor a gazdaság. Jövő év elején látjuk majd, hogy mit okozhat a moratórium vége.

Alapkamat - irányadó kamat

A következő hetek feladata lesz, hogy a teljes hozamgörbén érvényesüljön a kamatcsökkentés. Az egyhetes betéti eszköz követni fogja az alapkamat csökkenését.

Az inflációról

Az inflációs ráta nagyon volatilisen alakul, részben bázishatások, részben a nyersanyagárak ingadozása miatt. Ez a kövektező negyedévekben is kitarthat.

A 2. negyedévben 7% körüli GDP-visszaesés várható

A mélypontot az április jelentette, májustól fokozatos újraindulás figyelhető meg. V-alakú helyreállásra számít az MNB, a legfontosabb pillér a belső fogyasztás és beruházás lehet, ezeket a keresleti tételeket érdemes ösztönözni.

A 2. félévben az állami beruházások gyors felfutásán és a vállalati hitelezésen alapulhat a felpattanás. Ezt segíti az NHP Hajrá program.

A hiteltörlesztési moratórium a lakosság számára 600 milliárd forint felszabaduló megtakarítás keletkezhet, ennek 50-70%-át költhetik el a családok. 

Az infláció a jegybanki toleranciasáv aljára süllyedt, és az indirekt adóktól szűrt maginfláció is mérséklődésnek indult. Ez a folyamat tartós lehet, mert a külső hűtő környezet mellett a piaci szolgáltató szektor árazása is ezt segítheti. Az idén a kereslet ezen a területen kisebb lehet, ezért az áremelési szándékok visszafogottabbak lehetnek.

Hőtérkép

mnb2

A gazdasági növekedésről

Az 1. negyedévben még éves alapon növekedett a magyar gazdaság. A belföldre értékesítő ágazatok ellenállóbbnak bizonyultak, főként az építőipar és a kiskereskedelem teljesített európai összevetésben jól.

mnb

A koronavírus járványról

Az első hullámot sikeresen kezelte az ország, idézi Matolcsy György MNB-elnökhöz hasonlóan Virág Barnabás is a Deep Knowledge Group értékelését.

Májusban megindult a gazdaságok újranyitása, az üzleti hangulat javulni kezdett. A pénzpiacokon a befektetői hangulat javult, a volatilitás mérséklődött. A nyersanyagok árai nagyot estek.

A nemzetközi dezinflációs hatások erősödtek. Ez tartósan hűtő környezetet jelent a magyar árszínvonalra is, hasonlóképpen a pénzügyi válságkor tapasztaltakhoz.

A nagy jegybankok gazdaságélénkítő programjaikat folytatták, és ez hosszabb időszakon keresztül velünk marad. A régióban több jegybank is kamatot csökkentett (pl. cseh, lengyel, román). 

Virág Barnabás beszél a kamatdöntés mögötti megfontolásokról

A kamatkondíciók finomhangolására 4 okból volt szükség:

  • a vártnál gyengébb gazdasági növekedés
  • erősebb dezinflációs hatások
  • javuló globális pénzpiaci hangulat
  • régiós kamatcsökkentések

Levágta növekedési előrejelzését az MNB, de még mindig bízik a recesszió elkerülésében

A márciusi inflációs jelentésben előre jelzett 2-3%-os idei GDP-növekedéshez képest jelentősen: +0,3–2,0 százalékos sávra rontotta le idei évi növekedési előrejelzését az MNB-stáb és közben az idei évi átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését 2,6-2,8%-ról 3,2-3,3%-ra megemelte – derült ki a jelentésről ma kiadott főbb előrejelzésekből. Utóbbi azért érdekes, mert a Monetáris Tanács a kamatdöntési közleményében arra hivatkozva vágott kamatot, hogy a romló gazdasági növekedési környezet erős dezinflációs hatással jár, így a gazdaság támogatása érdekében van lehetőség a kamatvágásra.

Tovább a cikkhez

Matolcsy György: Túl vagyunk a nehezén

A várakozásokkal ellentétben változtatott főbb kondícióján a jegybank: így az alapkamat 15 bázisponttal kisebb, 0,75% lett. A kamatfolyosó két szélét jelentő egynapos betéti és hitel kamatláb maradt -0,05, illetve 1,85%. A döntés okait, hátterét értelmezték Matolcsy György a jegybank elnöke, Kandrács Csaba, Patai Mihály és Virág Barnabás a jegybank alelnökei a 15 órakor kezdődő online sajtótájékoztatójukon. 

Tovább a cikkhez

Így indokolta az MNB a váratlan kamatvágást

Az MNB Monetáris Tanács kamatdöntési közleménye lényegében kettő tényezővel indokolja a mai óvatos, de váratlan kamatvágást: egyrészt azzal, hogy a vírusválság hatására erős dezinflációs hatások jelentkeznek, így ez lehetőséget ad a lazításra. Másrészt a márciusi inflációs jelentésben mondott 2-3%-os idei GDP-növekedéshez képest jelentősen romlott a gazdasági környezet (most 0,3–2,0 százalékos növekedési sávot mond a stáb), így szükségét érzi a testület, hogy lépjen is. Mindezt pedig az teszi lehetővé, hogy a közlemény is emlékeztet rá: erősebb a forint és a pénzpiaci volatilitás is csökkent az előző, május végi kamatdöntés óta.

Tovább a cikkhez

Kamatot vágott az MNB!

A várakozásokkal ellentétben változtatott főbb kondícióján a jegybank: így az alapkamat 15 bázisponttal kisebb, 0,75% lett. A kamatfolyosó két szélét jelentő egynapos betéti és hitel kamatláb maradt -0,05, illetve 1,85%.

Tovább a cikkhez
Vezeték
Szél- és más erőműveket is ellenőrizhet a MEKH
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
gulyás gergely