Brexit_barnier_kereskedelmi_megállapodás
Gazdaság

Boris Johnson burkoltan megint a no-deal brexit lehetőségéről beszélt

Portfolio
Boris Johnson ismét a hard brexit lehetőségét említette, amikor szombaton úgy fogalmazott: az Egyesült Királyság kész az ausztrál modell szerint kereskedni az EU-val, ha lejár az átmeneti időszak, és nem születik megállapodás a felek között. Ausztrália és az EU között nincs átfogó kereskedelmi megállapodás.

Az Egyesült Királyság kész az Ausztrália és az EU között fennálló kereskedelmi modell szerint kiválni az Unióból, ha az átmeneti időszak végéig nem születik megállapodás, mondta szombaton Boris Johnson miniszterelnök - írja a Reuters.

Az Egyesült Királyság január 31-én hagyta el a közösséget, azóta az átmeneti helyzet szerint tagjai maradtak az egységes piacnak, ennek azonban idén december 31-én lejár a határideje. A feleknek legkésőbb eddig kell megállapodniuk egy szabadkereskedelmi egyezményről.

A két fél álláspontja azonban még mindig messze van egymástól, a felgyorsított tárgyalások jövő héten kezdődnek.

Az Egyesült Királyság konstruktív tárgyalásokat folytatni, de ha ezek sikertelenek, akkor kész az ausztrál-modellt meghonosítva kilépni az EU-ból. Csakhogy Ausztráliának nincs átfogó kereskedelmi megállapodása az EU-val egyelőre, a tárgyalások még folyamatban vannak. A jelenleg érvényben levő megállapodás csak néhány termékre vonatkozik.

Boris Johnson nem először hivatkozik arra, hogy az ausztrál-modell szerint kereskednének tovább az EU-val, ha nem születik megállapodás a felek között. Mivel Ausztráliának nincs egyelőre átfogó kereskedelmi megállapodása az EU-val, a kereskedelem a WTO szabályai szerint zajlik, így az "ausztrál-modell" megegyezés nélküli hard-brexitet jelentene. Az ilyen kiválás azonban kevésbé érdeke a briteknek, mint az EU-nak, így feltételezhető, hogy Johnson a zsarolópotenciálját akarja növelni a no-deal lehetőségének rendszeres említésével. Azt is gyakran halljuk a brit miniszterelnöktől, hogy az átmeneti időszakot nem kívánja meghosszabbítani, de a Brexit nevű tragikomédiában már eddig is láttunk abszurd fordulatokat.

Címlapkép: Getty Images

laptop telefon fintech ember okostelefon alkalmazás startup
Frankfurti tőzsde
szlávik jános koronavírus
háziasszony részvény piac_ getty stock
tőzsde, dollár, árfolyam
oltás koronavírus járvány
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
hongkong saját fotó