erdogan törökország
Gazdaság

Egyetemet zárt be Erdogan

MTI
Recep Tayyip Erdogan török elnök egy kedden megjelent rendelettel bezáratta azt az isztambuli egyetemet, amelyet egykori szövetségese, Ahmet Davutoglu, az időközben ellenzékivé vált korábbi török kormányfő által is alapított Tudomány és Művészet Alapítvány (BISAV) hívott életre.

A kormányzati közlönybe foglaltak szerint a török államfő a végrehajtó hatalom fejeként visszavonta az Isztambuli Városi Egyetem (Istanbul Sehir Üniversitesi) működési engedélyét. A döntés egyik előzményeként a török vezetés idén januárban biztosokat állított a BISAV élére.

Az intézményt 2008-ban hozták létre, de hivatalosan 2010 őszén nyitotta meg kapuit a hallgatók előtt. Davutoglu keddi sajtótájékoztatóján a török oktatási rendszer, az ország jövője és a fiatalok álmai elleni puccsnak nevezte a mostani lépést. Egyúttal leszögezte: "senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az egyetem újraéled". A felsőoktatási tanács (YÖK) kedden azt közölte, hogy a bezárt intézmény tanulói a Marmara Egyetemre kerülnek át.

Ahmet Davutoglu csaknem másfél évtizeden át volt a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) befolyásos politikusa. Tevékenykedett Erdogan külpolitikai tanácsadójaként, külügyminiszterként, majd 2014-től - Erdogant váltva - miniszterelnökként, illetve a párt elnökeként. 2016 májusában mondott le tisztségeiről.

A múlt év során egyre többször nyíltan bírálta a kormánypárt vezetését. A Financial Times brit üzleti-politikai napilapban tavaly július végén megjelent interjújában például arról beszélt, hogy a 2002 óta kormányzó AKP eltért alapvető értékeitől. 2019 őszén ki akarták zárni a tömörülésből, de szeptember közepén végül a tagságáról is lemondott. December közepén pártot alapított, Jövő Pártja néven, amely "a hagyományból fakadó szabadelvű" politikai felfogást követi.

Törökország 2018-ban az addig parlamentáris berendezkedésről elnöki rendszerre tért át.

Címlapkép: Shutterstock

idősotthon ápolás öreg ápoló
Frankfurti tőzsde
horvátország korcula
németország német reichstag bundestag parlament német zászló berlin
Elkerülhetetlen a változás: ezen múlhat a magyar agrárium sikeressége
varga mihaly heti gazdasagi index penzugyminiszterium200713
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
határátkelő