hongkong saját fotó
Gazdaság

Hongkongot szinte elkerülte a Kínán végigsöprő koronavírus, most elárulta a kormány, hogy mi áll a háttérben

Portfolio
A hétmilliós Hongkongban alig 1200 embert fertőzött meg az új típusú koronavírus és mindössze 7-en haltak meg, miközben a kínai anyaországban 83 ezren fertőződtek meg és 4600-an haltak meg. A hongkongi kormány képviselői a Portfolio-nak elmondták: a SARS-vírus óta fel vannak készülve egy hasonló járványra, így időben felkészítették az egészségügyet és a lakosságot is a védekezésre.

Hongkong számára nem idegen az epidémia, sok szempontból a 2003-as SARS-krízis alatt szerzett tapasztalatokra támaszkodnak – mondták el a hongkongi kormány képviselői egy zártkörű sajtóbeszélgetésen.

A Portfolio kérdésére, hogy pontosan milyen intézkedésekkel állították meg már korán a járványt, elmondták, hogy január 23-án azonosították az első beteget, de már ezelőtt felkészítették az egészségügyet a közelgő krízisre, volt rendszerük a gyors azonosításra, nyomonkövetésre és a betegek izolációjára. A lakosság hozzá volt szokva a maszkviseléshez, tudták azt is, hogy járvány idején el kell kerülni a közösségi tereket. A kormány korlátozta még időben a gócpontokból való beutazást, mint Hubej vagy Vuhan, valamint folyamatosan kommunikálták a lakosság felé, hogy miért fontos a védekezés.

Az időszerű intézkedéseknek köszönhetően nem volt teljes gazdasági lezárás, így az egyébként már tavaly is recesszióban lévő hongkongi gazdaságot meg tudták menteni a teljes összeomlástól. Összesen 70 intézkedést hozott a kormány a gazdaság stimulációjának érdekében, körülbelül 30 milliárd dollárt költöttek a Covid-krízis elleni védekezésre, ez Hongkong GDP-jének körülbelül 10%-a. Ennek része a vállalatok likviditásának támogatása, közműdíjak elengedése, segítettek a munkahelyek megtartásában és pénzt osztottak a lakosságnak.

Az intézkedések miatt a hongkongi kormány arra számít, hogy nulla közeli lehet a recesszió idén, 2021-ben pedig meg is indulhat a növekedés.

Kérdésünkre, hogy mennyire veszélyezteti a külföldi tőkebefektetések volumenét és így a gazdaságot a Peking által elfogadott, július 1-jén implementációra kerülő nemzetbiztonsági törvény, a kormány képviselői azt válaszolták, hogy nem számítanak jelentős visszaesésre, hiszen a befektetők biztonságát is szavatolja az új törvény. Hozzátették: szinte minden országban vannak olyan törvények, melyek a szuverenitást és a nemzetbiztonságot védik, ez nem ássa alá az „egy ország, két rendszer” berendezkedést Hongkongban.  

Frankfurti tőzsde
Koronavírus
forint mnb épület sötét magyar jegybank
fedusa_shutter
románia bukarest zászló
Tortenelmi_idok_olaj2020_cimlapkep_1500x844
Dollármilliók csúsztak zsebbe: kipakolt a korrupt olimpiáról a szervező
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető könyvelő

Vezető könyvelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
forint mnb épület sötét magyar jegybank