munkanélküli_segély_álláskeresés
Gazdaság

Mélyponton a keresetek növekedése Magyarországon

Portfolio
Áprilisban a bruttó átlagkereset 400 200 forint volt, 7,8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban, írja a KSH. A koronavírus okozta járvány gazdasági következményeivel összefüggésben a keresetek növekedési üteme lassult, az előző év azonos időszakában mért 9%-os növekedéshez képest.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók keresetek emelkedése nem érte el a 8%-ot áprilisban, miután a koronavírus-járvány egyre nagyobb hatással van a magyar gazdaságra. Ilyen alacsony keresetnövekedésre utoljára 2016-ban volt példa, vagyis egyértelműen véget ért az elmúlt évek bérrobbanása.

Fontos kiemelni, hogy itt csak a teljes munkaidőben alkalmazásban állókról van szó. A nemzetgazdaságban jóval kedvezőtlenebb a helyzet ennél a képnél, hiszen sokaknak csökkentették a munkaidejét - és ezzel a fizetését - vagy küldték el fizetés nélküli szabadságra a koronavírus-járvány időszakában.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 400 200, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 410 600 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 266 100, a kedvezményeket is figyelembe véve 275 500 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 7,8%-kal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset – összefüggésben a meghatározott szakágazatokban dolgozók bruttó béréből fizetendő járulékok átmeneti mérséklésével, illetve mentesítésével – ennél nagyobb mértékben, 8,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A vállalati szférában 7,7%-kal nőttek a bruttó keresetek áprilisban, 420 ezer forintra; a nettó kereset 280 ezer forint volt.

A költségvetési szektorban 9,6%-kal nőttek a keresetek éves alapon, így a bruttó 363 ezerre emelkedett az állami szférában. A nettó kereset 241 ezer forint volt.

A reálkeresetek emelkedése a csökkenő bérnövekedés ellenére is újra 5% fölé került, miután az infláció gyorsabban ereszkedett, mint ahogy a bérnövekedés csökkent. Emlékezetes, az év elején még 4,7%-os volt az infláció, áprilisra viszont 2,4%-ra csökkent, ami támogatta a reálkeresetek növekedést.

Címlapkép: Getty Images

usakína191223gettystock
rpeterrepules
koronavirus usa
tenet_film
koronavírus kórház idősotthon
bill gates_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
usakína191223gettystock