worker dolgozó ipar gyári munkás
Gazdaság

Tényleg brutális volt a kirúgási hullám Magyarországon

Portfolio
A KSH ma kiadott adminisztratív adatai alapján áprilisban 200 ezerrel alacsonyabb volt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, mint egy évvel korábban. A koronavírus-járvány időszakában a vállalati szféra épített le, míg a költségvetés tartotta a létszámot.

Az alkalmazásban állók létszáma csaknem 200 ezer fővel, 6,4%-kal csökkent áprilisiban az előző év azonos időszakához képest a KSH adminisztratív adatai alapján Magyarországon. Márciusban és áprilisban összesen 172 ezer fős csökkenést mért a hivatal a foglalkoztatotti létszámban, így a hónap végén 2 millió 895 ezer fő volt alkalmazásban. Ez nagyon gyors leépítési hullámot jelez, a foglalkoztatottak száma 2018-as szintre süllyedt a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatok, az állami szféra és a nonprofit szektor esetében. Vagyis még ennél is nagyobb lehetett a leépítési hullám, hiszen a statisztika nem tartalmazza az 5 fő alatti cégeket.

A vállalati szférában drasztikus mértékben, 8,7%-kal csökkent a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest, így 2 millió 44 ezer főre esett áprilisra. Ez 194 ezres csökkenésnek felel meg az előző és azonos időszakához képest. A járvány első két hónapjában közel 170 ezer fős volt a leépítés.

A költségvetési szektor (állam) alapvetően nem épített le a koronavírus-járvány időszakában. A költségvetési szféra alkalmazotti létszáma 0,6%-kal csökkent egy év alatt, így közfoglalkoztatottak nélkül 694 ezren dolgoztak az államnak.

A KSH mai adminisztratív adatai – amelyek a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatokat, az állami szektort és a nonprofit szférát gyűjti össze – azt jelzik, hogy a járvány első két hónapjában erőteljes volt a leépítési hullám Magyarországon.

Összességében elmondható, hogy a vállalati szféra vált meg az alkalmazottaktól, míg az állami szektor igyekezett tartani a létszámot. A kereskedelemben 35 ezer főt építettek le, az iparban két hónap alatt közel 30 ezren veszítették el az állásukat, míg a szállítás-raktározásban 11 ezer fővel csökkent a dolgozói létszám.

A legnagyobb leépítést a koronavírus-járvánnyal leginkább érintett szektorban, a szálláshely-szolgáltatásban láthatjuk, itt 45 ezer fővel kevesebben dolgoznak a februárihoz képest. De 20 ezer feletti volt a létszámcsökkenés az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységben is.

A hivatal napokban kiadott munkaerő-felmérése (megkérdezéses felmérés) alapján azonban májusban megérkezhetett a fordulat a magyar munkaerő-piacon, és nőtt a foglalkoztatás.

Címlapkép: Getty Images

kávé
wizzairshutterstock
donald trump maszk getty editorial
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
karib jacht sziget getty stock