koronavirus_nyar_strand
Gazdaság

Koronavírus: halvány változás a globális járványhelyzetben

Portfolio
Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus a világban, ám az elmúlt napokban kissé lassult a növekedés üteme. A jelenség oka, hogy a dél-amerikai góc-országokban stabilizálódni, enyhén csökkenni kezdtek a napi esetszámok. Ugyanakkor az Egyesült Államok és India adatai tovább romlottak, itt meredek gyorsulást láthatunk.

Az elmúlt egy héten átlagosan napi 170 ezer megerősített megbetegedést regisztráltak a világban, ami továbbra is a koronavírus-járvány gyorsuló ütemű terjedését mutatja. Óvatos bizakodásra ad okot azonban, hogy a gyorsulás az utóbbi napokban már nem olyan erőteljes.

A Johns Hopkins Egyetem adatbázisából kinyerhető adatok szerint a mérséklődés elsősorban a dél-amerikai fejleményeknek köszönhető. Az Egyesült Államoktól délre fekvő, nagy népességű országokban a hivatalos adatok szerint megállt a vírus gyorsuló ütemű terjedése. Az adatokat természetesen óvatosan érdemes kezelni, hiszen a fejletlen országok adatszolgáltatása még a többi koronavírusos statisztikáknál is megbízhatatlanabb, ugyanakkor a több országban egyszerre mutatkozó trend reményt adhat arra, hogy a korlátozó intézkedések meghozták az első eredményeket.

Az Egyesült Államokban viszont láthatóan nem sikerül úrrá lenni a járványhelyzeten. Tegnap már 45 ezer új esetet regisztráltak, az utóbbi egy héten átlagosan naponta több mint 40 ezret. Az amerikai járványügyi főtanácsos, Anthony Fauci a tegnapi meghallgatásán azt mondta, hogy akár 100 ezerre is felmehet a napi megbetegedések száma. A szakéember úgy vélekedett, hogy az országban egyelőre nem tudják teljesen uralni a járványhelyzetet, "Rossz irányba haladunk" - fogalmazott. Különösen aggasztónak minősítette a járvány fellángolását Kaliforniában, Arizonában, Texasban és Floridában. Anthony Fauci úgy fogalmazott: "rendkívül aggasztónak" találja, hogy az emberek nem tartják be a társadalmi távolságtartás szabályait a bárokban és az éttermekben, nem hordanak szájmaszkot és nem kerülik a tömeget.

A másik terület, ahol egyelőre nem látni enyhülést a járványhelyzetben, India. A világ második legnépesebb országában egyértelmű és töretlen gyorsulás figyelhető meg, a napi esetszám közelíti a 20 ezret (hivatalosan). 

Fél szemmel érdemes figyelni a közel-keleti térséget, ahol az adatok furcsa hullámzó mozgást adnak, és a magas esetszámok összességében nem csökkennek.

Jóval kedvezőbb az összkép Európában. Általánosságban elmondható, hogy a fertőzések száma nemzetközi összevetésben igen alacsony, ám az időről időre megfigyelhető megugrások jelzik, hogy a vírust nem lehet teljesen eltüntetni a kontinensről. A korábbi nagy gócpontoknak számító fejlett nyugat-európai országok közül a német és a francia helyzetre illik leginkább a fenti leírás, de Spanyolországban és Olaszországban is stabilan 300 körüli új esetet regisztrálnak naponta. Ezek azonban nem aggasztó számok, különösen annak fényében, hogy a korlátozások nagy része már feloldásra került.

Még alacsonyabb esetszámokat figyelhetünk meg a szűkebb régiónkban, ugyanakkor itt is érvényes az a minta, hogy a járvány egy-egy fellángolása több országban is megdobja az esetszámot.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
maxim
kórház
vakcina oltás járvány
idősotthon ápolás öreg ápoló
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
vonat máv déli pályaudvar