Orban Viktor Kossuth Radio interju 2018 december
Gazdaság

Orbán Viktor erős figyelmeztetést küldött a nyaralásra készülő magyaroknak

Portfolio
„Nem a háborút nyertük meg, hanem csak egy csatát”, ez szakaszgyőzelemnek számít, hiszen nincs vakcina, nem tudjuk beoltatni magunkat – hangsúlyozta a Kossuth Rádióban ma reggel mondott interjújában Orbán Viktor a koronavírus-járvány kapcsán. A kormányfő erős figyelmeztetést küldött a nyaralásra készülő magyaroknak, mert úgy fogalmazott: „jól gondolja meg mindenki, hogy hova megy külföldre nyaralni” és gyakorlatilag inkább az itthoni, például balatoni nyaralást ajánlotta.

November 19. Groupama Aréna. Vegyen részt az év legfontosabb hazai ingatlanpiaci találkozóján! Részletek a konferencia honlapján.

Nyaralás és vírusveszély

A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy „miután nem tudjuk kiszakítani az országot Európa térképéről és nem is akarjuk, ezért a környező világ hatással van ránk”.

Itt kell észnél lenni és jó és okos döntést hozni, hogy hova megyünk nyaralni

- hangsúlyozta.

Hozzátette: „Persze a magyar ember az olyan, hogy ha nem látja évente egyszer a tengert, akkor úgy érzi, hogy börtönben van."

Sokan vagyunk így, de lehet, hogy most inkább a Balatont érdemes választani. Tehát jól gondolja meg mindenki, hogy hova megy külföldre nyaralni.

- szólt a határozott miniszterelnöki figyelmeztetés.

Arra, hogy a környező világ hat ránk, akkor is emlékeztetett, amikor szóba került az Operatív Törzs tegnapi ülésén született döntés. Amint megírtuk: a kormányfő azt jelentette be, hogy csak az EU-ból és Szerbiából engedik be az embereket, így egyelőre nemet mondtak az Európai Bizottság javaslatára, hogy több országból is beengedjünk az embereket.

Bár nem mondta ki Orbán Viktor, hogy újra emelkedik több környező országban is koronavírus járvány terjedése, de a nyaralással kapcsolatos üzenetei jelzik, hogy van veszély arra, hogy a nyaraló magyarok hozzák majd vissza a fertőzést az országba.

Elismerte, hogy ilyenkor a strandokon, lángossal, fürdőruhában az ember óvatlanabbul viselkedik, de figyelmeztetett, hogy a vírusveszély nem múlt el, csak szakaszgyőzelmet aratott Magyarország. Úgy fogalmazott: 

Azt szeretném kérni a magyaroktól, hogy bár az ember ilyenkor úgy érzi, hogy kitört a szabadság, ez csak részben van így, ezért az óvatosságot mindenképpen őrizze meg.

Később azzal a példával is élt, hogy egy biciklis verseny is több szakaszból áll, nemcsak egyből (a második szakasznak azt nevezte, hogy a vírusválság miatt elvesztett munkahelyeket vissza kell építeni). A hatóságok felé is tett egy üzenetet, amikor úgy fogalmazott:

A kormány pedig ne nyaralgasson, hanem figyeljen,

mert szerinte „még jónéhány hétig itt kell lennünk a hivatalban”.

Bajban vannak a mintának tekintett nyugati országok

Az interjúban szóba került az Európai Bizottság által javasolt koronavírus-válság elleni helyreállítási alap és a 2021-2027-es uniós költségvetés témája is. Ezek kapcsán

az eddigieknél megengedőbben, összességében támogató hangvételben nyilatkozott a kormányfő,

igaz jelezte ellenérzéseit is és azt, hogy fair elbánást vár el a tárgyalások és a forráselosztás során.

Hosszasan kitért arra, hogy az egész helyreállítási konstrukció azért furcsa magyar szemmel, mert nálunk gazdagabb, de most a vírusválság miatt komoly bajba került országokat is meg kell segíteni. Sőt,

egyenesen versenyképtelennek nevezte a sok magyar szemében mintaországnak tekintett nyugati tagállamokat.

Ezt leginkább a magas államadósságból és annak növekedéséből vezette le, miközben kiemelte, hogy a mi régiónkban jóval alacsonyabb az eladósodottság, illetve eddig csökkenő volt, így tehát az eltérő dinamikák miatt nem szabad szégyenkeznünk.

A helyreállítási alap forráselosztásának részletei:

Úgy fogalmazott, hogy a vírusválság miatt „vannak országok, amelyek komoly bajban vannak”. Elsőként megemlítette a 130% feletti GDP-arányos adósságrátával rendelkező Olaszországot, és közbetette: „60% felett már egészségtelen a helyzet, nálunk is 70% fölé fog ugrani, de nyomjuk lefelé”. Az egyre eladósodó országok között említette Franciaországot, Belgiumot, Spanyolországot.

Ez azt mutatja, hogy ezek az országok nem versenyképesek, nem tudnak annyit megtermelni és eladni, mint amennyit elköltenek.

Hozzátette: mi „nem adósíthatjuk el az országot, mert az kiszolgáltatottá teszi az országot”. Kijelentette: a magyar emberek azt szokták gondolni, hogy Nyugaton rendezettebbek a dolgok, miközben a valóság szerinte az, hogy itt a régióban „sokkal inkább rendezettebbek a pénzügyek, a gazdaságunk versenyképesebb és felszálló ágban vagyunk”.

Nincs könnyű helyzetben Brüsszel se, mi segítjük a délieket

Mindezek után kijelentette, hogy ez a brüsszeli csomag, a helyreállítási alap

egy általunk nyújtott segítség a délieknek. Most mi fogunk segítséget nyújtani.

Elismerte, hogy ez új helyzet, az egész közép-európai térség megváltozott, egy más perspektívából érdemes nézni a világot, a közép-európaiak kihúzhatják magukat – hangsúlyozta. Hozzátette: a délieknek nyújtott segítséggel „egy baj van: szegényebbek vagyunk, de erről meg a kommunisták tehetnek.”

Orbán Viktor a helyreállítási alap kapcsán elismerte, hogy az Európai Bizottságnak sok szempontot kell összeegyeztetnie és ezért adódik az a helyzet, hogy akár relatív szegényebb országoknak is meg kell segítenie a gazdagabb, de eladósodottabb és mélyebb válsággal szembe néző tagállamokat is. Úgy fogalmazott:

én gyakran ostorozom a brüsszeli bürokratákat, de elismerem, hogy nincsenek könnyű helyzetben.

A tárgyalások kapcsán ezért azt kéri, hogy „fair helyzetet akarunk, balekok nem akarunk lenni és bár a bonyolult hitelfelvételekbe belemegyünk”, de az nem azt jelenti, hogy ezzel már baleknak lehet nézni minket. „Tisztességes, erkölcsileg is vállalható” megállapodást szeretne elérni Orbán Viktor, aki egyúttal előrevetítette, hogy a következő 2-3 hétben heves vitákat fogunk még hallani Brüsszelből a helyreállítási alap és a 2021-2027-es költségvetés kapcsán. Ez érthető, hiszen július 17-18-án kerül sorra az EU-csúcs, immár a német elnökség vezetésével.

Megerősödve kerülhetünk ki a válságból

Közben emlékeztetett rá, hogy a 2021-es magyar költségvetést már ma elfogadja a parlament, amelyben „komoly járványügyi alap és gazdaságvédelmi alap van, mindkettő jól fel van töltve”. Hozzátette: kihelyeztünk sok százmilliárd forintot beruházásokra, az meg fog valósulni 6-12 hónap alatt és ez is bizakodásra ad okot a gazdasági növekedést illetően. Emlékeztetett rá, hogy a 2021-es költségvetési évtől elkezdik visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat „válság idején” és egy friss döntés szerint a csed összegét 100%-ra emelik, így az a nő, aki szül, jobban jár a fizetése nyomán, mintha nem szülne.

Úgy fogalmazott:

nehéz év a 20-as, 21-ben is harcolni kell a munkahelyekért, de lehet látni a fényt az alagút végén, és megerősödve kerülhetünk ki

a mostani helyzetből, ha nem engedjük, hogy a járvány újból elszaladjon. Ha jól végzik a munkájukat az egészségügyi dolgozók, illetve ha jól védik a hatóságok a határokat, akkor nem lesz második hullám.

Mi segítünk a németekkel együtt egész Európának

Orbán Viktor kitért arra a műsorvezetői felvetésre is, hogy az Európai Bizottság a mostani költségvetési javaslatokkal igyekszik megosztani a közép-európai országokat is. Szerinte ilyen törekvések mindig vannak, de azt is hozzátette, hogy Németországgal együtt a közép-európai régió nagyon erős, ez a blokk adja a gazdasági növekedés magját, a versenyképesség motorját és szerinte

most mindenki azt várja, hogy ez a térség fogja kihúzni a bajból egész Európát.

Elismerte Németország elmúlt 70 évi jelentős gazdasági teljesítményét, a lebombázott országból Európa legerősebb országává küzdötték fel magukat, „csak most okosan kell bánniuk ezzel az erővel” és „nekünk közép-európaiaknak is vigyázni kell, hogy nehogy elszaladjon velünk a ló, mert látjuk a különbséget a dinamikában, a fejlődésben.” Hangsúlyozta:

Azt meg kell értenünk, hogy együtt kell sikeresnek lennünk. Tehát Európának össze kell tartania, több esélyünk van arra, hogy az európai gazdaság részeként legyünk sikeresek, mint különálló nemzetgazdaságokként.

„Ehhez azt kell, hogy Brüsszelben hagyják, hogy élhessük a saját életünket, és akkor együtt leszünk sikeresek. Ezt kéne a brüsszeli bürokratáknak megérteni, hogy nem a birodalomépítés ideje érkezett el, hanem a nemzetállamok összefogásának az ideje. Látok erre nézve némi esélyt, de ezért a németeknek és nekünk közép-európaiaknak rendszeresen küzdenünk kell” – fogalmazott.

Együttműködés a németekkel

Németország július elsején vette át az EU soros elnöki tisztségét és ennek kapcsán kérdezte a műsorvezető a kormányfőt, hogy a német soros elnökség programjának végrehajtásában együtt tud-e majd működni Magyarország.

Ha fair elbánást kapunk a most zajló gazdasági vitákban, akkor igen

– reagált Orbán, majd hozzátette: „egy dologban nyilvánvalóan nem fogunk tudni együttműködni a németekkel: a menekültügyben.” Emlékeztetett rá, hogy „ők a demográfiai problémát migrációval akarják megoldani, mi pedig nem”. „Ezért nekünk magunknak kell megoldani a problémánkat, nekünk magyar gyerekek kellenek, nem migránsok” – szögezte le.

„Lehet, hogy munkaerőt vársz, de embereket kapsz”, a saját kultúrájukkal, identitásukkal, és ez előbb-utóbb konfliktushoz fog vezetni –magyarázta. Végül kijelentette: mi nem hiszünk a párhuzamos társadalmak békés egymás mellett élésében.Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

koronavírus orosz járvány vakcina
bull bear
koronavirus, mikroszkop
vakcina__koronavirus
hamburger gyorskaja
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus orosz járvány vakcina