koronavirus vilagszintu terjedes grafikonok 20705
Gazdaság

12 ábra, ami képbe hoz a nyár közepén, hogyan áll most a koronavírus-járvány a világban

Portfolio
Világszerte 192 ezerrel 11,267 millió főre emelkedett az elmúlt 24 órában az igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma a John Hopkins Egyetem adatbázisa szerint, ami bár nem napi rekord, de nagyon közel áll hozzá. Az Egyesült Államokban a napi új esetszám kicsit csökkent, de ennek akár a függetlenségi napi ünnepnaphoz, az alacsonyabb tesztszámokhoz is lehet köze. Egyelőre távolról sem megnyugtató az amerikai járványgörbe, a brazil görbe meredek emelkedése talán megállt, az indiai viszont egyre csak emelkedik, közben gyanúsan viselkedik a kínai görbe. Európában a korábbi főbb gócpontok kordában tarthatónak tűnnek, igaz a spanyol 200 ezer fős karanténról szóló hír nyugtalanító. A környékünkön az osztrákokra, horvátokra, szerbekre és ukránokra nagyon kell figyelni. Idehaza viszont továbbra is nagyon alacsony új esetszámokról érkeznek a hírek.

Az elmúlt napok 200 ezer feletti napi új koronavírusos esetszáma után szombatra „csak” 192 ezer esetet mutat a John Hopkins Egyetem adatbázisa, de ezzel együtt is a 7 napos mozgóátlag továbbra is intenzíven emelkedést mutat.

Messze a legtöbb igazolt fertőzött az Egyesült Államokban van: szombaton 45 ezer fővel nőtt a számuk, ami jóval kevesebb a megelőző napok 53-54 ezer főjéhez képest, de ebben szerepet játszhat a függetlenségi napi hosszú hétvége és a tesztelések lassulása. Mivel az összes amerikai fertőzött száma már meghaladta a 2,8 millió főt egy 320 milliós országban, így a teljes népesség közel 1%-a már biztosan elkapta a fertőzést, de a szakértői becslések ennek legalább a tízszeresét mondják valósnak, azaz már mintegy 30 millióan áteshettek a betegségen.

A második legtöbb igazolt fertőzött Brazíliában van, csaknem 1,6 millió fő, és ott szombaton 38 ezer fővel nőtt az igazolt esetek száma. Ez kicsit lassabb a megelőző napok számánál (a szokásos hétvége-hatás is benne lehet), így már a 7 napos mozgóátlagon is kezd stabilizálódni a görbe. A mexikói göbe viszont megint kanyarodik felfelé.

Ezekben az órákban már a harmadik helyre kerül a legtöbb igazolt fertőzött számában India, megelőzve Oroszországot. A távol-keleti óriásgazdaságban újabb rekordszámú, 25 ezer fertőzöttet azonosítottak és így 674 ezerre nőtt az összlétszámuk, a 7 napos mozgóátlag pedig meredeken emelkedik.

India szomszédjában, a járvány eredeti gócpontjában, Kínában a napi új esetszámok gyanúsan stabil emelkedést mutatnak az utóbbi napokban, miközben előtte nagy kilengéseket mutatott a görbe.

A Távol-Keleten a Fülöp-szigeteki és a japán görbe kezd nyugtalanságra okot adni.

A Közel-Keleten az iráni görbe gyanúsan rátapadt a 2500 fős szintre, a szaúdi és iraki görbe pedig továbbra is emelkedik.

A korábbi nagy európai gócpont országokban továbbra is úgy tűnik, hogy kontroll alatt tartható a járvány, igaz a minapi spanyol eset (hirtelen 200 ezer embert helyeztek karanténba) nyugtalanító, és az is, hogy a John Hopkins Egyetem adatbázisa szerint a britek pár napja hirtelen lejelentettek 30 ezer esetet, majd visszaálltak a napi 500-600 körüli eset lejelentéséhez.

A környékünkön a cseh járványterjedést a jelek szerint sikerült megfogni, a horvát görbe viszont tovább emelkedik, (most napi 80-90 esetet jelentenek le a két héttel ezelőtti 10-30 közötthöz képest, ezért a szlovénok korlátozást jelentettek be velük szemben). A magyar görbe most a legstabilabb és legalacsonyabb.

A napokban a szerb járványügyi helyzet jelentősen romlott, ezt az alábbi grafikon is mutatja, de az osztrák terjedés is kezd újra gyorsulni, miközben legalábbis a 7 napos mozgóátlag alapján az ukrán helyzet talán kezd javulni, csillapodik a járvány terjedése.

Címlapkép forrása: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

autó park parkolás
maszkosférfi
Frankfurt tőzsde
kiskereskedelem
Brain Bar 2020
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
autó park parkolás