koronavirus egyesult allamok munkanelkuliseg
Gazdaság

Most akkor örüljünk, hogy hirtelen 5 millió új állás lett Amerikában a koronavírus árnyékában?

Portfolio
A májusi után a júniusi nem-mezőgazdasági új munkahelyek száma is sokkal kedvezőbben alakult az Egyesült Államokban a vártnál, hiszen a hatodik hónapban 4,8 millió új állás jött létre, az ötödik havi adatot pedig 0,2 millióval felfelé módosították. Ezek összességében nagyszerű számok és arra utalnak, hogy a karanténintézkedések enyhítésével a cégek gyorsan tömegeket tudnak újra alkalmazni. Mégsincs itt az örömünnep ideje, mert a valós munkapiaci helyzet sokkal rosszabb Amerikában és több tényező is afelé mutat, hogy újra romolhat, miközben februárhoz képest most is 15 millióval kevesebben dolgoznak az országban.

Remek adatnak tűnik első ránézésre, hogy a várt 3,23 millió fővel szemben júniusban 4,8 millió új nem-mezőgazdasági munkahely jött létre az Egyesült Államokban a csütörtöki adatközlés szerint, de ha a számok mögé nézünk, a valós kép sokkal rosszabb – hívja fel az adatokról írt kommentárjában a figyelmet James Knightley.

Az ING vezető nemzetközi közgazdásza szerint az alábbi tényezőket fontos figyelembe venni, hogy megalapozott képet alkothassunk az amerikai munkaerőpiaci folyamatokról:

  • Amint az alábbi ábra is mutatja, a februári bő 152 millióról 130 millióra zuhant áprilisban az összes nem-mezőgazdasági foglalkoztatott száma az Egyesült Államokban, és ehhez képest jött a májusi 2,7 milliós és a júniusi 4,8 milliós munkahely-teremtési száma. Így tehát még mindig 14,7 millió fővel kevesebben dolgoznak, mint februárban.
  • Még ennél is rosszabb a helyzet, ha azt nézzük, hogy összesen hánya kérnek munkanélküli ellátást az országban: a számuk ugyanis 31,5 millió fő, miközben a hivatalos munkanélküliségi száma „csak” 17,75 millió fő. Utóbbi azok számát mutatja, akik aktívan keresnek már állást és gyorsan munkába is tudnának állni, míg előbbi inkább a tényleges munkaerőpiaci helyzetet jelzi: sokan nem is keresnek egyelőre munkát, mert vagy a családi-egészségügyi körülményeik nem teszik lehetővé, vagy a még július végéig folyósított ellátás segíti átvészelni a helyzetet, vagy meg sem próbálnak keresni, mert úgysem találnának.
  • Éppen ezért James Knightley teljesen félrevezető a hivatalosan 11,1%-ra csökkenő munkanélküliségi rátát nézni, mert a tényleges helyzet sokkal rosszabb. Erre utal az is, hogy a szintén csütörtökön közzétett heti friss segélykérelmi adat (1,42 millió fő) és a tartósan segélyből élők száma (19,3 millió fő) még mindig drámaian rossz helyzetet jelez. Félő, hogy ha lejárnak a kormányzati támogatási programok (július végén), akkor ismét tömegek kerülnek egyre rosszabb helyzetbe anyagilag, mert a gazdaságban a belső kereslet láthatóan nem áll helyre gyorsan és erőteljesen.
  • Utóbbi tényezővel függ össze az, hogy a Homebase adatbázisa szerint június második fele óta (amióta az új koronavírusos esetszámok is elkezdtek meredeken emelkedni) ismét egyre több embert bocsátanak el a kkv-k körében. Ennek az is oka lehet, hogy a cégek számára juttatott támogatások is teher-elengedések jótékony hatása is kezd kifutni és a cégek likviditási helyzete ismét romlik, illetve a felvett hitelek terhei kezdenek fájni (adósságszolgálat). Nyilván nem segíti a rövid távú kilátásokat és az üzleti bizalmat az sem, hogy több mint tucatnyi tagállamban meredeken emelkedik a koronavírusos esetszám, így a korlátozó intézkedések feloldási folyamata elakadt, illetve visszaszigorításokról döntöttek több tagállamban.
  • Mindezek miatt az ING szakértője már most arra figyelmeztet, hogy csalódást keltő lehet a piaci szereplők számára a júliusi (augusztus elején megjelenő) amerikai foglalkoztatási statisztika, azaz jócskán lendületet veszíthet az újbóli foglalkoztatás folyamata, az állásteremtés.

Címlapkép forrása: Alexi Rosenfeld/Getty Images

koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
factory worket dolgozó ipar gyár