natanz atomlétesítmény irán
Gazdaság

Szabotőrök robbanthattak Irán atomlétesítményében

Portfolio
Szabotőrök keze munkája állhat a robbanás mögött, ami múlt héten az iráni Natanz urándúsító komplexumban történt – állítják a Washington Post által megkérdezett szakértők.

Csütörtökön, a robbanás után az iráni hatóságok azt állították, hogy egy„üres épület” robbant fel a komplexumban "gázszivárgás miatt", azóta kiderült, hogy egy olyan épületben történt az incidens, melyben fontos, urándúsításhoz használatos eszközöket raktak össze, a robbantás pedig valószínűleg szándékos volt.

Irán szerint amerikai vagy izraeli ügynökök robbantottak, egy meg nem nevezett közel-keleti biztonsági szakértő szerint pedig egyértelműen Izrael felelős a robbantásért. Az utóbbi, nevét nem vállaló szakértő szerint egy pokolgépet helyeztek el a létesítményben izraeli ügynökök annak érdekében, hogy „üzenetet küldjenek” Teheránnak.

Jeffrey Lewis, a Middlebury Institute of International Studies professzora úgy látja, ekkora kárt nehéz okozni véletlenül, valóban robbanthattak a létesítményen belül, de ő nem bocsátkozott találgatásokba annak kapcsán, hogy ki állhatott a támadás hátterében.

David Albright atomfegyver-szakértő és az Institute for Science and International Security elnöke úgy látja, a robbanás által okozott károkat több hónapba telik majd helyrehozni, hiszen az épületben nagykapacitású urándúsításhoz használatos centrifugákat gyártottak.

Volt izraeli katonai források szerint nem is feltétlen kellett fizikális jelenlét vagy bomba ahhoz, hogy a robbanás megtörténjen; lehetséges volt a szabotázst kibertámadáson keresztül is kivitelezni. Az atomlétesítményt korábban Amerikai és Izrael is támadta a kibertéren keresztül.

A robbanásért egyik ország sem vállalt felelősséget.

Bér a Washington Post cikke nem említi, a BBC perzsa nyelvű ága egy magukat "hazai gepárdoknak" nevező, korábban ismeretlen szervezettől kapott egy levelet, melyben előre figyelmeztették a hírügynökséget a robbantásról.

A csoport állítólag iráni katonákból áll, akik belső ellenállást hirdettek a jelenlegi rezsim ellen, de a hírügynökség is hozzáteszi, hogy könnyen lehet, hogy külföldiek írták meg az üzenetet, akik az országon belüli feszültséget akarják szítani.

Az ügy előzményeiről itt írtunk:

generációváltás cégeladás vállalkozás kkv
deviza trader forint árfolyam kereskedő
izernorbertmti
Lai
iskola oktatás tanár pedagógus
Frankfurti tőzsde
raiffeisen bank_getty
trump
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
izernorbertmti