FONTOS Nagy meglepetés a magyar inflációban!
penzugyminiszterium
Gazdaság

Gigantikus magyar költségvetési hiány jött össze a koronavírus-válság árnyékában

Portfolio
Minden idők második legnagyobb egyhavi hiánya alakult ki idén júniusban a magyar központi költségvetésben, 785,5 milliárd forintos, és mivel a megelőző hónapokban is masszív deficitről számolt be a Pénzügyminisztérium a koronavírus-válság hatására, így a félév végére már ötször akkora a deficit, 1837 milliárd forint, mint amit eredetileg a kormány az egész évre tervezett. Azóta persze már a tárca előrejelzése is jócskán változott, májusban 1890 milliárdos éves hiányt vázoltak. Az, hogy június végéig összesen 520 milliárd forintot költött a kormány a járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzésekre, jól mutatja, hogy tényleg felső korlát nélkül megy a költekezés a járvány időszakában.

Történelmi deficitidőszak – Három főbb ok miatt

2020 júniusában a központi alrendszer 785,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, miközben egy éve júniusban 213,6 milliárd forintos volt a deficit – közölte ma a Pénzügyminisztérium. Ez gigantikusan nagy deficitnek számít, és visszanézve az elmúlt évtizedek havi adatait, júniusra sosem közölt még ekkora hiányt a PM.

Ha az év minden hónapjának deficit adait nézzük vissza, akkor is

mindössze egyszer volt ennél nagyobb a hiány: 2016 decemberében, amikor 907,6 milliárd volt a deficit.

A mostaninál kisebb, de szintén bődületes deficit volt még 2017 júniusában: 697,9 milliárd forintos.

Nagy különbség a múltbeli rekordokhoz képest, hogy míg a két említett korábbi hiánynál a megelőző hónapban rendre 2 milliárdos többlet, illetve 90,9 milliárdos deficit alakult ki, most viszont már a járvány kezdete óta masszív deficit adatokat közöl a tárca: márciusra 577 milliárdosat, amit aztán áprilisban követett egy pluszos hónap (104,5 milliárd), majd májusban egy 324 milliárdos deficit következett.

Az idén március-június közötti időszak tehát valószínűleg a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb deficit- és eladósodási időszakaként vonul majd be a történelemkönyvekbe.

Az első fél év alatt összejött 1837 milliárdot deficit az idei évi eredeti teljes hiánycél ötszöröse, azaz tényleg jócskán eltérünk az eredeti költségvetési pályától a vírusválság nyomán.

Az alábbi ábra is jól mutatja, hogy ha mindig a megelőző 12 hónap együttes hiányát nézzük: extrém gyorsan elromlott most a helyzet és visszahízott a 2018 tavaszi-nyári szintre a gördülő 12 havi deficit, ahonnan 2018 őszén gyorsan apadni kezdett, ahogy a nagyobb brüsszeli folyósítások elkezdtek megérkezni. A most júniussal zárult 12 hónap alatt 2666 milliárd forintos volt a központi költségvetés hiánya, ami nagyjából az adott időszaki GDP 5,5-6%-a lehet.

A PM eredetileg idénre a központi költségvetésben 367 milliárdos deficittel számolt, a járvány hatására áprilisban 1601 milliárdosra növelte az előrejelzését, majd májusban 1890 milliárdosra. Ehhez képest tehát az első félév alatt összejött 1837 milliárd.

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a második félévben akár 400-800 milliárd forintos deficit is kialakulhat, ezt a válság akár fokozhatja is. Közben viszont remélhetőleg a Brüsszelből érkező EU-s átutalások felpörögnek év végéig, így az EU-s pénzek itthoni kifizetése és Brüsszeli átutalásának egyenlege várhatóan nem generál az év egészét tekintve érdemi deficitet (most még mintegy 500 milliárddal rontja az első félévi egyenleget).

Mindez már érzékelteti, hogy

az idei év egészére is masszív lehet a deficit, a Pénzügyminisztérium által legutóbb (a konvergenciaprogramban is vázolt) 3,8%-os hiánynál jóval nagyobb, akár 5% feletti is lehet.

Ezt már önmagában a védekezési költségek (várhatóan az év második felében is jelentkező) megugrása, az egyéb szociális célú kiadások emelkedése, illetve a bevételek elapadása is jelzi, és az is, hogy míg a kormány akkor 3%-os recessziós előrejelzést mondott, az Európai Bizottság a minap is kitartott amellett, hogy az bizony 7%-os lehet. A mélyebb gazdasági visszaesés nyilván a költségvetési bevételeket tovább apasztja, illetve a GDP-t, mint a deficit/GDP hányados nevezőjét is. Ez pedig szintén a 3,8%-osnál nagyobb arányú deficit felé mutat.

ahtgordulo200708

Hogy jött össze ekkora hiány?

A tárca mindezt úgy rögzíti, hogy

Az idei év gazdasági és költségvetési folyamatait mára teljes mértékben átírta a koronavírus-világjárványnak a társadalom és a gazdaság minden részére gyakorolt hatása.

Emlékeztetnek rá, hogy „A járványügyi kiadások, a gazdaságvédelmi intézkedések és az uniós fejlesztések előfinanszírozásának eredményeként, az év első hat hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1837 milliárd forintos hiánnyal zárt.”

Az 1837 milliárdos deficiten belül a központi költségvetés 1534,3 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 11,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 313,9 milliárd forintos hiányt értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 390,0 milliárd forintot tett ki.

A tárca adatai szerint idén június végéig 520 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések (például védőmaszkok, további védőeszközök, lélegeztető gépek beszerzése). A minap a külügyi tárca elismerte, hogy ebből lélegeztető gépekre már több, mint 300 milliárd forint ment el, és már több mint 10 ezer darabot beszereztek, és folyamatban van még több ezer, noha a tavaszi időszak legpesszimistább előrejelzése szerint a járvány csúcsán is elegendő lenne 8-8,5 ezer gép (összesen 82-t használtak egyszerre a legakutabb időszakban).

A PM a magas deficit további tényezőjeként azt emeli ki, hogy míg június végéig idén összesen 489,5 milliárd forint fejlesztési célú uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, a 2020. évi első féléves uniós kiadások ugyanakkor meghaladták a 1085,1 milliárd forintot.

Az EU-támogatások felpörgetett megelőlegezett kiutalása tehát szintén lényeges ok volt a nagy deficitben.

A közlemény megjegyzi, hogy „a költségvetésben létrehozott Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapjába továbbra sem érkezett uniós támogatás, a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat a kormány teljes mértékben a hazai költségvetésből fedezi”. Ez a kimutatás szerint igaz lehet, de inkább politikai célokat szolgál, mert amint korábban egy államtitkári interjúban elhangzott: később lehet majd kormánydöntés arról, hogy az itthon gyorsan elköltött források mely része mögé mikor és milyen mértékben tesz majd be a korábbiaknál sokkal rugalmasabban felhasználható uniós forrást a kormány (a Brüsszelbe kiküldött fejlesztési számlák alapján).

A tárca a deficitet generáló tényezők között továbbiakat is megemlít. A hazai kiadások közül 2020. június végéig kiemelhetők a közúthálózat fenntartására és működtetésére (61,6 milliárd forint), a Falusi Útalapból (57,0 milliárd forint), a kiemelt közúti projektekre (55,0 milliárd forint) kiadott források. Megemlítendő még a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (40,8 milliárd forint), a közúthálózat felújítására (37,4 milliárd forint), a Beruházás ösztönzési célelőirányzatból (34,0 milliárd forint), a Modern Városok Program terhére (29,1 milliárd forint) kifizetett összegek, továbbá jelentős összeget fordítottak a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására (24,6 milliárd forint) is. Megkezdődött továbbá az egészségügyi és egészségügyben dolgozók egyszeri rendkívüli juttatásának a kifizetése is – zárul a közlemény, de utóbbi tétel konkrét összegét nem árulja el.

Címlapkép forrása: Portfolio, a Pénzügyminisztérium épülete

Frankfurti tőzsde
cimlapkep
elelmiszerboltkisker1500shutter
koronaviruscoronavirus
nikola
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
elelmiszerboltkisker1500shutter