kacskovics imre mti
Gazdaság

Jó híreket jelentettek be a koronavírus elleni magyar szerről

Portfolio
Kacskovics Imre, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alatt működő Gyógyszerfejlesztési Konzorcium vezetője, az ELTE Természettudományi Kar dékánja és az Immunológiai Tanszék vezetője adott interjút a növekedés.hu-nak a magyar kutatók által kifejlesztett fehérjealapú gyógyszer eddigi sikereiről.

A szakértő elmondása szerint a kezdetektől egy olyan hatóanyagban gondolkodnak, amely egyaránt képes semlegesíteni a vírust, valamint megelőző védelmet is nyújt, tehát alkalmas passzív immunizálásra is. Ehhez egy kétkomponensű, fehérjealapú készítményt fejlesztettek, ami felfogható egy molekuláris csapdaként, mert ahhoz a tüskefehérjéhez kapcsolódik, amivel a vírus a sejtekhez kötődne, így viszont erre képtelen – mondta.

A készítmény passzív immunizálás képessége azért lehet fontos, mivel a hatóanyag akár két-három hónapig is jelen lehet a szervezetben, és ez idő alatt meggátolja a fertőzést, és hogy a sejtekben esetlegesen elszaporodó vírusok további sejteket fertőzzenek meg.

Kitért arra is, hogy első lépésként kémcsőben igazolták, hogy a szer hatékonyan köti meg a vírus tüskefehérjéit. Az elmúlt hetekben azután állati sejttenyészetekben vizsgálták a gyógyszer hatékonyságát, és arra jutottak, hogy a koronavírussal fertőzött sejttenyészetekben két-három nap elteltével kisebb-nagyobb lyukacskák képződtek, amelyek a sejtek pusztulására utaltak.

Abban az esetben azonban, ha a vírushoz hozzákeverték az általuk kifejlesztett hatóanyagot, és ezt követően öntötték azt a sejt felszínére, akkor a vírus nem tudta megfertőzni a sejteket.

Tehát a hatóanyag teljes mértékben semlegesíteni tudja a vírusrészecskéket, így azok semmilyen kárt nem tudnak okozni a sejttenyészetben.

Jakab professzorék vizsgálatai szerint az összes általuk vizsgált hatóanyag közül ez a fehérje gátolja a leghatékonyabban a vírus fertőzőképességét – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet ebből gyógyszer, azt válaszolta, hogy a hatóanyagot az elkövetkező hónapokban kísérleti állatokban fogják vizsgálni. Ezzel párhuzamosan megkezdik a hatóanyag európai engedélyeztetéséhez, illetve a klinikai vizsgálatokhoz szükséges eljárás előkészítését is.

A klinikai vizsgálatokat legkorábban 2021 végén, 2022 elején lehet elkezdeni – becsülte.

Címlapkép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést Kacskovics Imrének, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Immunológiai Tanszéke tanszékvezetõ egyetemi tanárának az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségén a Pesti Vigadóban 2019. augusztus 22-én. MTI/Kovács Attila

butor_vasarlas
Esett a KBC nyeresége, de így is sikerült meglepni az elemzőket
london nagy britannia city
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
butor_vasarlas