varga mihaly heti gazdasagi index penzugyminiszterium200713
Gazdaság

Varga Mihály: 10%-os recesszióból szépen jön vissza a magyar gazdaság

Portfolio
Látványos ábrát közölt Facebook-oldalán ma reggel Varga Mihály pénzügyminiszter, amely azt érzékelteti, hogy nagyon mély recesszióból kezd visszakapaszkodni a magyar gazdaság.

A tárcavezető jelezte, hogy van a Pénzügyminisztériumnak egy ún. Heti Gazdasági Indexe (HGI), amely a múltban viszonylag szorosan együtt mozgott a tényleges GDP-teljesítménnyel és most olyan ábrát közölt, amely szerint a második negyedévben 9,9%-os lehetett az éves szintű recesszió mértéke. Ez önmagában is hírértékű jelzés, hiszen a KSH az adott negyedév végét követően csak 45 nappal közli a legelső becslését, most pedig Varga már elárulta, hogy a tárca többfajta indikátorból (pl. adózási és áramfogyasztási adatbázis) összerakott saját indexe mit hozott ki az április-júniusi időszakra.

Az szintén hírértékű jelzés, hogy a HGI már „csak” 2,3%-os visszaesést mutatott a június 29-től július 5-ig tartó héten éves alapon és Varga jelzése szerint az ábra azt jelzi, hogy

megkezdtük a visszakapaszkodást.

Tekintettel arra, hogy az első negyedévre a nyers adat szerint 2,2%-os éves alapú GDP-növekedést közölt a KSH, amelyet most a HGI szerint egy 9,9%-os zuhanás követett, az első félévre az éves indexekből közel 4%-os recesszió adódik (amennyiben a HGI és a tényleges GDP-adat közötti szoros korreláció továbbra is fennmaradt). Mivel a harmadik negyedév elején - amikor nagy a súlya a turizmus-vendéglátás ágazatnak - még mindig mérsékelt mínuszban volt a HGI, így még egy optimista kimenet esetén is „plusz nullás” lehet csak az idei harmadik negyedévi HGI. A járvány második hullámának küszöbe miatt azonban lehet, hogy ez is mérsékelt mínuszban marad a most bevezetett újbóli korlátozások és az ebből eredő fogyasztói és idegenforgalmi óvatosság miatt. Ezek tükrében brutálisan erős negyedik negyedéves teljesítménynek kellene születnie ahhoz, hogy az éves GDP-teljesítményünk alulról megközelítse a nullát.

Összességében továbbra is az a reális, hogy mérsékelt recesszió lesz éves átlagban idén Magyarországon. A Pénzügyminisztérium 3%-os visszaeséssel számol az év egészére, míg az MNB a legpesszimistább esetben 0,3%-os növekedést mondott, de utóbbi is túl optimistának tűnik. Ha pedig a járvány második hulláma tényleg megint visszaveti a gazdasági teljesítményt, a kilábalás elhúzódik, akkor bizony 5% feletti éves átlagos recesszió az esélyesebb. A Reuters közelmúltbeli elemzői konszenzusa 5,1%-os, az Európai Bizottság frissített előrejelzése 7%-os éves átlagos gazdasági visszaesést mond idénre a magyar gazdaság kapcsán.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila

Frankfurti tőzsde
hotel takarítás maszk
világ fintech it informatika
nav lecsap debrecen
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
koronavirus