gorogorszag turizmus jarvany200715
Gazdaság

Beszakadt a görögországi turizmus, csúnya lesz az idei év

Portfolio
Az idei év első felében 67%-kal 2,6 millió főre zuhant a külföldi látogatók száma Görögországban és egyelőre július első két hetének adatai sem túl biztatóak: 70% körüli a zuhanás év/év alapon, így az idei egész éves turisztikai bevételek várhatóan csak 5 milliárd eurót tesznek majd ki  a tavalyi 18 milliárddal szemben, azaz itt is 70% körüli zuhanás valószínű – írja a görög gazdasági helyzet összefoglalójában a Teneo hírlevele.

A jelek szerint tehát „hiába” nyitottak meg július 1-től a regionális repterek a külfüldi repülőjáratok előtt, egyelőre nem ugrott meg a külföldi turisták száma, de azért várható élénkülés július második felében és augusztusban. Közben viszont a határok megnyitásával igenis felpörgött az új koronavírusos esetek száma (szerencsére a halálozásoké nem), hiszen például július első tíz napjában a 326 új esetből 196 volt külföldi turista. Emiatt a görögök több balkáni ország felé korlátozták is a szabad mozgást.

Egyébként nemcsak a görög tengerpartokról hiányoznak a külföldi turisták, hanem itthonról is, ennek egyik legjobb lenyomata az, amit néhány napja közölt a Budapest Airport: 94%-kal maradt el idén júniusban tavalyhoz képest az utasforgalom.

A Teneo szerint bár a görög kormány összességében jól kezelte a járvány első fázisát, mert gyorsan lépett, és így magas a népszerűsége (41% körüli a második Siriza mögött, amely 23% körül áll), de a pletykák ellenére sem tartja valószínűnek, hogy a kormányfő előrehozott választásokat tartana, hogy kihasználja pártja mostani magas támogatottságát. Inkább várhatóan arra koncentrál a kormányfő, hogy minél hamarabb és hitelesebben előkészítse az uniós koronavírusos helyreállítási alapból a görögöknek szánt 32 milliárd eurónyi támogatáshoz a reformterveket. A javaslatok kidolgozására egy Nobel-díjas közgazdász vezetésével egy szakértői csoportot bízott meg, amelynek első terve adó- és munkapiaci reformokat, az importfüggőség csökkentését, igazságügyi és oktatási, digitalizációs és zöldítési átalakításokat tartalmaz.

Van is honnan visszakapaszkodnia a görög gazdaságnak,hiszen az idegenforgalom összeomlása nyomán az Európai Bizottság a minapi frissített előrejelzésében már nem 9%-os, hanem 9,7%-os GDP-zuhanást vár idénre átlagosan, amelyhez képest már a jövő évi visszapattanást sem látja annyira intenzívnek (most 6%), mint két hónappal ezelőtt (7,9%). Így tehát 2022 vége előtt nem valószínű, hogy a görög gazdaság kibocsátási szintje elérné a 2019 végit, azaz lassú kilábalásra készülhet a dél-európai ország.

Mindezzel párhuzamosan idén 8% körüli GDP-arányos államháztartási hiány várható, amit jócskán megdobhat (akár 4 milliárd euróval is), ha egy minapi bírósági döntés nyomán a jogosultak sokkal szélesebb körének kell kompenzációt fizetni az elmúlt évek nyugdíjcsökkentése után.

Címlapkép forrása: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
kórház orvos egészégügy informatika