Előfizetői tartalom

Ideje, hogy leszámoljunk a koronavírus-válság legnépszerűbb mutatójával

„Másfél éves csúcsra erősödött az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye júliusban”, „Hathavi csúcson az amerikai gazdaság júliusban”. Két hír az elmúlt napokból, amelyek azt sugallják, hogy a fejlett világ túljutott a koronavírus-válságon, sőt, már ledolgozta az ott elszenvedett visszaesést. Aztán megnézzük a hivatalos adatokat, és úgy érezzük, hogy átvertek minket.

Miért születnek az ilyen hangzatos címek? Azért, mert a hírek alapjául szolgáló gazdasági adatot félreértelmezik. Ebbe a csapdába nem nehéz beleesni. A rendkívül népszerű beszerzésimenedzser-index (bmi) ugyanis nehezen értelmezhető mutató, ami egy dolgot biztosan nem mér: azt, amire hivatalosan használjuk. Már ha mér egyáltalán bármit.  Mert az is lehet, hogy úgy ahogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés