kórház orvos egészégügy informatika
Gazdaság

Lassul a koronavírus terjedése, de aggasztó trend ütötte fel a fejét a régiónkban

Portfolio
Már 19,7 millió ember fertőződött meg a koronavírusban a járvány kezdete óta a világon, a halálos áldozatok száma elérte a 730 ezret, a gyógyultaké pedig a 12 milliót.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Hétfőn 785 új fertőzöttet jelentettek Franciaországban

Az elmúlt 24 órában 785 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek a pénteki 2288 után - közölte hétfőn a francia egészségügy-minisztérium, amely a hét végén diagnosztizált új fertőzöttek számát nem közölte. Az elmúlt héten 10 800 új fertőzöttet regisztráltak, de egyelőre nem tudni, hogy ebben a számban szerepelnek-e a hét végén észlelt új esetek. A járvány kezdete óta 197 921 embert diagnosztizáltak az új koronavírusra.

A közegészségügyi hatóság (DGS) közlése szerint 180 új pácienst kezelnek a kórházakban Covid-19-betegséggel, a számuk így 5045-re nőtt. Közülük 396 beteget intenzív osztályon ápolnak, a számuk 28-cal nőtt az elmúlt 24 órában.

A halálos áldozatok száma 16 új esettel 30 340-re nőtt, közülük 19 834 páciens kórházban hunyt el, 10 506 pedig idősotthonokban. A DGS adatai szerint a vírus elsősorban a fiatal felnőttek körében fertőz az olyan nagyvárosokban, mint Párizs és Marseille. (MTI)

Törökországban kevéssel 1200 alatt stagnál az új fertőzöttek napi száma

Törökországban hétfőn 1193-mal, tehát immár hatodik napja kevéssel 1200 alatti értékkel emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek napi száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Az eddig regisztrált esetek száma 241 997-re nőtt. A napi esetszámok a hatósági intézkedések fokozatos enyhítését követően legutóbb július első hetében jártak hasonló magasságban. A mutató július második felében még valamivel 900 feletti értékeken mozgott.

A kis-ázsiai országban hétfőn 14-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5858-ra emelkedett. A halálesetek napi száma azóta nem esett 14 alá, hogy a világjárvány március közepén Törökországot is elérte.

Az elmúlt 24 órában a súlyos betegként nyilvántartottak száma némileg tovább nőtt, 596-ról 603-ra. A gyógyultak száma 1211-gyel 224 970-re emelkedett, ők teszik ki az esetek csaknem 93 százalékát. A 83 milliós országban idáig mintegy 5,33 millió vírustesztet végeztek el. (MTI)

A bejrúti robbanás letarolja a teljes gazdaságot: a koronavírus sem volt képes ekkora pusztításra

Az egyébként is nehézségekkel küzdő libanoni gazdaság súlyos visszaesést szenvedhet el, amelynek csak az egyik oka a koronavírus. A múlt heti robbanás teljes költsége elérheti a 7 milliárd dollárt, a GDP 14%-át is.

Tovább a cikkhez

Egy újabb mutató, amely szerint Amerika júliusban fordulóponthoz ért a koronavírus-válságban

Több jel utal arra, hogy az amerikai gazdaság kilábalása a koronavírus-válságból lassult idén júliusban, és a New York-i Fed friss felmérése is ezt támasztja alá. A lakosság hangulata a munkaerőpiacot illetően két hónap javulás után júliusban ismét romlott.

Tovább a cikkhez

Zárva tartanak a bárok és az éttermek éjszaka a görög szigeteken a vírus miatt

Elrendelte hétfőn a bárok és az éttermek éjjeli zárva tartását a görög kormány egyes, a turisták körében is népszerű országrészekben, miután rekordot döntött a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma. Egy kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy újabb korlátozásokat rendelnek el a Balkánról érkező turisták és több európai uniós tagállamból légijáratokon érkezők esetében.

Az éjfél utáni zárva tartásra kötelezett övezetek között van Míkonosz, Szantorini, Korfu, Rodosz és Kréta - közölte Arisztotelia Peloni a televízióban. Ezek a korlátozások már kedden életbe lépnek, egyelőre kéthetes időtartamra.

A Belgiumból, Csehországból, Hollandiából, Spanyolországból és Svédországból repülőn érkező utasoknak augusztus 17-étől háromnaposnál nem régebbi negatív vírustesztet kell bemutatniuk, akárcsak a szárazföldi határokon érkezőknek.

Augusztus 16. után legfeljebb 750 ember léphet Görögországba Albániából. Görögországban a hatóságok tájékoztatása szerint vasárnap 203 új fertőzöttet jelentettek, ez volt a legmagasabb szám a világjárvány kezdete óta. Hivatalos adatok szerint az országban 212 ember halt bele a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségbe.

(MTI)

Lassul a koronavírus terjedése, de aggasztó trend ütötte fel a fejét a régiónkban

Már 19,7 millió ember fertőződött meg a koronavírusban a járvány kezdete óta a világon, a halálos áldozatok száma elérte a 730 ezret, a gyógyultaké pedig a 12 milliót.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: bezárták az újságot, mert megírták, hogy kamuznak az iráni hatóságok

Bezárattak az iráni hatóságok egy napilapot hétfőn, miután az közölte egy olyan szakértőnek a nyilatkozatát, aki szerint az iszlám köztársaságban közzétett hivatalos adatok a koronavírus-fertőzöttek és a járványhoz köthető halálozások számáról csak a valós esetek 5 százalékát teszik ki.

Tovább a cikkhez

A reptereken nincs visszapattanás: a koronavírus teljesen bedöntötte az utazási kedvet

Az amerikai légiközlekedés júniusban már jelentős javulást mutatott a tragikus májusi hónapokhoz képest, de még össze sem mérhető a tavalyi év azonos időszakával, és a legfrissebb, augusztis részadatok is óriási visszaesésről árulkodnak.

Tovább a cikkhez

Hatalmasat bukott a világ legnagyobb szállodalánca a koronavírus miatt

A vártnál nagyobb veszteséget termelt a Marriott International amerikai multinacionális szállodalánc a második negyedévben, mivel a koronavírus-járvány visszavetette az utazásokat és így a szobafoglalásokat is.

Tovább a cikkhez

A demokraták azt állítják, hogy Trump pénzügyminisztere nem mondott igazat a válságcsomag tárgyalásá

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerint akár már a héten megszülethet a megállapodás a republikánusok és a demokraták között az újabb gazdaságvédelmi csomagról, a kongresszusi demokraták szerint viszont a két fél nem egyeztetett, mióta a tárgyalások pénteken összeomlottak - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Ukrajna ismét zöld zónába sorolta Magyarországot a vörösből

Ukrajna egy hét vörös zónás besorolás után ismét zöld zónába tette Magyarországot - derült ki hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium hivatalos honlapján közzétett táblázatból. Az ukrán egészségügyi minisztérium frissítette a koronavírus-fertőzések tekintetében kockázatosnak minősített országok listáját.

Tovább a cikkhez

Kásler aggódik a koronavírus miatt, belengette a lazítások felülvizsgálatát

Aggódik Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere amiatt, hogy a magyar lakosság kevésbé mutatkozik fegyelmezettnek a közegészségügyi szabályok betartásával kapcsolatosan. A miniszter hozzátette: ha elterjed ismét a járvány hazánkban, felül fogják vizsgálni a koronavírus miatt meghozott szabályokat, lazításokat.

Tovább a cikkhez

Romániában is újabb 1200 fertőzött

Romániában 1200 körül stabilizálódott az elmúlt napokban diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma, a súlyos eseteké azonban tovább emelkedett: hétfőn már 476 válságos állapotban lévő fertőzöttet ápoltak intenzív terápián.

(MTI)

Ukrajnában még mindig gyorsan terjed a vírus

A hétvégén sem lassult számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, vasárnap is több mint ezer új beteget regisztráltak, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma velük együtt már megközelítette a 82 ezret, az elhunytaké pedig meghaladta az 1900-at - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által hétfőn közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

(MTI)

Egyre több a koronavírus-örökítőanyag a magyar szennyvízben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok a 32. héten Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében - írja a hivatal sajtóközleményben.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet a virológus: fertőzési láncok indultak el Magyarországon

Aggasztónak nevezte Kemenesi Gábor virológus a koronavírus jelenlegi terjedését Magyarországon, hiszen az ország különböző pontjain bukkan fel a fertőzés, nem pedig egy-egy gócpontban.

Tovább a cikkhez

Egyre nagyobb a 40 év alatti koronavírus-fertőzöttek aránya Magyarországon

Júliusban a Magyarországon regisztrált fertőzöttek 44 százaléka a 40 év alatti korosztályból került ki. Az esetek jelentős része köthető volt külföldi utazáshoz – derül ki a Semmelweis egyetem frissen közzétett elemzéséből.

Tovább a cikkhez

Kifejezetten rosszul érinti az autóipari beszállítókat a válság

A koronavírus-válság okán Alsó-Szászország miniszterelnöke, a Volkswagen AG felügyelőbizottságának a tagja, Stephan Weil jobban aggódik a beszállító cégek, mint maga az autógyártó konszern sorsáért.

Tovább a cikkhez

Egyre több gyerek kapja el a koronavírust Amerikában

40%-kal nőtt a koronavírus-fertőzöttség az amerikai gyerekek közt július második felében – írja az American Academy of Pediatrics adataira hivatkozva a Bloomberg. Az amerikai fertőzések mintegy 8,8%-át gyerekek teszik ki.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: 35 új fertőzött egy nap alatt, elhunyt 3 beteg

35 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt három krónikus beteg - írja a koronavirus.gov.hu.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet a Fed döntéshozója: újra be kell zárni Amerikát, ha nem akarunk még több áldozatot

Újabb akár hat hetes kötelező lezárásra lenne szükség az Egyesült Államokban, ha el akarjuk kerülni a további több millió megbetegedést és a tömeges halálokat – véli Neel Kashkari, a minneapolisi Fed elnöke.

Tovább a cikkhez

Lassul a koronavírus terjedése, de aggasztó trend ütötte fel a fejét a régiónkban

A fertőzöttek száma tegnapról mára körülbelül 220 ezerrel nőtt, a hétnapos mozgóátlagot vizsgálva elmondható, hogy a járvány terjedési üteme szerencsére már nem gyorsul.

Az Egyesült Államokban egyértelműen csökkenésnek indult a járvány terjedése az elmúlt héten, viszont a hétvégén megtörni látszik ez a trend. Az országban eddig több mint 5 millió fertőzöttet diagnosztizáltak, 162 938 ember vesztette életét.

Latin-Amerikában aggasztóan néz ki a helyzet terjedés szempontjából: a nagyobb gócpontokban Chilét és Mexikót kivéve növekedést láthatunk. Brazília továbbra is a legfertőzöttebb: 3 millió fertőzöttről és 101 ezer halálos áldozatról tudni.

Sajnos Indiában kontrollálhatatlanul terjed a járvány, eddig már 2,1 millió fertőzöttet találtak összesen, csak tegnapról mára közel 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

Európában enyhén felívelő számokat láthatunk, de közel sem olyan veszélyes még a terjedés mértéke, mint az első hullám alatt. Spanyolországban az elmúlt napok emelkedő trendje is szerencsére megtörni látszik.

Régiónkban továbbra is Ukrajnában és Romániában a legaggasztóbb a helyzet, mindkét országban 1200 fölötti új fertőzöttet találtak. 

Címlapkép: Getty Images

bayern münchen szuperkupa bl
koronavírus járvány sejt betegség
zoom videókonferencia
olaszország firenze
koronavirus maszk
h145m
koronavírus járvány sejt
bullbear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Elmondjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni és igénybe venni a Portfolio tanácsadóit!
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
koronavírus járvány sejt betegség