mnb jegybank hungary
Gazdaság

Így magyarázza az MNB az infláció váratlan megugrását

Portfolio
A jegybank által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció a júniusi 3,5%-ról júliusra közel 12 éves csúcsára, 4,1%-ra emelkedett. Az adat összhangban van a KSH reggeli jelentésével, ami szintén a hivatalos inflációs adat meglepetésszerű megugrásáról számolt be.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az adószűrt maginfláció mellett emelkedett az MNB másik két alapinflációs mutatója is: a keresletérzékeny termékek inflációja 2,9%-ról 3,5%-ra, a ritkán változó termékek árindexe pedig 3,6%-ról 4,1%-ra ugrott.

inflacio2

A meglepetésszerűen magas inflációs számokat az MNB így értékelte:

A gazdaság újraindulásának első hónapjait az árazási döntésekben a szokásosnál nagyobb bizonytalanság és volatilitás jellemzi, aminek hatásai a júliusi inflációs adatban is jelentkeztek. A jelenség hátterében többstatisztikai és gazdasági jellegű tényező együttes hatása áll. Egyrészt a KSH júliusban már szélesebb körben végezte el az árfelírást a járvány által jobban érintett hónapokhoz képest. Másrészt a korlátozások fokozatos feloldása következtében néhány részpiacon koncentráltan megugró kereslet, míg egyes termékek esetében a termelési láncok fokozatos helyreállása miatt átmenetileg korlátozott elérhetőség volt jellemző. Az adatok összehasonlíthatóságát ezen átmeneti időszakban nagyobb bizonytalanság övezi.

A jegybanki magyarázat több ponton is egyezik a Portfolio reggel írt meglátásaival, de néhány új elemet is tartalmaz. Ilyen például a kínálati sokkhatás árakra gyakorolt hatása, amely szerint egyes termékek esetében a korlátozott elérhetőség okozta a drágulást. Ez a hatás elsősorban az iparcikkek áraiban jelentkezhetett, megjegyzendő azonban, hogy a termékkörben megfigyelt erősödő drágulás a forint gyengülésével is egybeesett, vagyis elképzelhető, hogy az árfolyam tavaszi mélypontja is közrejátszik a nagy importhányadú termékcsoportban megfigyelhető áremelkedéshez.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy júliusban a KSH már valóban szélesebb körben végezhette az árak megfigyelését, ám ez csak a március-júniusi (korlátozottabban megfigyelhető) árakhoz képest okozhatott meglepetést. Az éves árindex, ami a tavaly júliusi árakhoz képest mért változást mutatja már éppen hogy pontosabb képet ígér az árstatisztikai nehézségek megszűnésével. Ezért az adószűrt maginfláció 12 éves csúcsra történő emelkedésében valószínűleg nem játszik szerepet.

A fő kérdés elsősorban az, hogy az árazásokban megfigyelhető erősödő dinamika hogyan alakul a következő hónapokban. A válság előtt egyre általánosabb volt az a vélekedés, hogy a jegybank elkésett a szigorítással, és az inflációs kockázatok egyre magasabbak. A koronavírus-válság nagy sokkjának lecsengése után akár újra visszatérhet az infláció lopakodó jellege. Természetesen mindaddig, amíg a koronavírus itt van velünk, bármikor gyakorolhat újra erős hatást az árakra, s mivel a hatások komplexek, az erősítheti és gyengítheti is az árnyomást.

Az MNB továbbra is optimista abból a szempontból, hogy mérései szerint "a lakosság inflációs várakozásai júliusban lényegében nem változtak júniushoz képest, miután az előző hónapokat magasabb volatilitás jellemezte." Úgy tűnik, hogy érdemes lesz hozzászokni, hogy az emelkedést a jegybank a diszkrétebb "volatilis" kifejezéssel írja körül.

inflacio3

Címlapkép: Shutterstock

orbanvarga
jpmorgan shutter
koronavírus orvos
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orbanvarga