Előfizetői tartalom

Most beárazhatják a válság hatását Magyarországon – Leminősítés is jöhet?

Péntekre két hitelminősítő is beidőzítette a magyar adósosztályzat felülvizsgálatát, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s is késő este teheti közzé döntését. A vizsgálatot vélhetően meghatározza majd a koronavírus-járvány, illetve annak gazdasági hatásai, nagy kérdés, hogyan értékelik majd a válságot a magyar gazdaság szempontjából a szakértők. Nem biztos, hogy a rövidtávú negatív hatásokra reagálnak majd a hitelminősítők, de a romló prognózisok miatt akár a kilátás rontása, vagy végső esetben a leminősítés is benne lehet a pakliban.

Milyen döntés születhet pénteken?

Szokás szerinti tervezett felülvizsgálatát tartja pénteken a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s, várhatóan mindkét cég késő este, tíz óra után teszi közzé döntését. Azt a döntést, ami szokás szerint többféle lehet:

  • Vagy egyáltalán nem változtatnak a besoroláson és a kilátáson, sőt új elemzést sem adnak ki, csak röviden jelzik, hogy nem módosítottak a magyar adósbesoroláson.
  • A másik eshetőség, hogy nem változik a besorolás és a kilátás, de új elemzést adnak ki Magyarországról.
  • Csak a harmadik eshetőség, hogy valamelyik cég változtat a besoroláson vagy a kilátáson, jelenleg mindkét hitelminősítőnél BBB a magyar adósosztályzat stabil kilátás mellett.

Az szinte biztos, hogy a mostani döntést nagyban meghatározza majd a koronavírus-járvány, illetve annak gazdasági hatásai. Erre reagálva az S&P április végén már pozitívról stabilra rontotta a kilátásunkat, a Fitch viszont egyelőre nem mondott véleményt, náluk február közepén volt az utolsó döntés, amikor még senki nem beszélt világjárványról. Éppen ezért most

a Fitchnél jó esély van arra, hogy ha nem is változtatnak, de új elemzést adnak ki a magyar gazdaságról.

Egyszerre jön két hitelminősítő

  • Egyelőre alig értékelték a járvány hatásait
  • Milyen döntésre számíthatunk?
  • A legfájdalmasabb pontokon sújt a válság

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés