FONTOS Orbán Viktor bejelentette: így hosszabbítják meg a törlesztési moratóriumot
factory worket dolgozó ipar gyár
Gazdaság

Nagyobbat eshetett a magyar gazdaság, mint a világgazdasági válság időszakában

Portfolio
A koronavírus-járvány hatásai miatt 10,7%-kal zsugorodhatott a magyar a GDP az idei második negyedévben előző év azonos időszakához képest a Portfolio által megkérdezett közgazdászok mediánvéleménye szerint. (A KSH péntek reggel 9 órakor teszi közzé a gyorsbecslését.) Az ipar, az építőipar és a szolgáltató szektor is meredek visszaesésen ment keresztül, de a negyedév vége felé már javult a helyzet. Júliusban és augusztusban folytatódhat a kilábalás, a nagy kérdés az lesz, hogy ősszel-télen milyen hatást gyakorol a gazdaságra a koronavírus-járvány esetleges második hulláma. Jó hír azonban, hogy az idei recesszió után jövőre már 5%-os növekedés várható.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Egyedülálló volt Magyarország életében a 2. negyedév, hiszen még sosem láthattunk korábban olyat, hogy egy külső sokkhatás ennyire súlyos, de ennyire rövid ideig tartó nyomot hagyjon a gazdaságon. Ez a gazdasági adatokon is meglátszik, amit két ábrával illusztrálunk. Mindkettő azt mutatja, hogy a márciusban már kis mértékben ható koronavírus sokk áprilisban drámai erővel ütött be, és azonnal megpecsételte a teljes második negyedéves teljesítményt. Ezután tulajdonképpen a teljes időszak folyamán gyorsan javuló gazdasági aktivitás volt a jellemző, de annyira mély szintről, hogy összességében még ezen hónapok teljesítménye is elmarad a válság előtt látott szintektől.

Számításaink szerint a második negyedévben az ipari termelés volumene 25%-kal elmaradt az első negyedévitől, és így a gazdasági növekedést akár 5,5 százalékponttal is visszahúzhatta. Éves összevetésben hasonló a helyzet. (A volumenváltozás nem azonos a GDP-ben számolt hozzáadottérték-változással, de hozzávetőlegesen jó becslést szokott adni.) Az ipar a visszaesés 60%-át júniusra ledolgozta, és a kilátások sem rosszak, de a második negyedévet ez nem menti meg.

Hasonló a minta a kiskereskedelmi forgalom esetében is, ami a lakossági fogyasztás jelentős szeletét teszi ki.

Negyedéves alapon 9, éves összevetésben 4% körüli a visszaesés a második negyedévben, hiába láthatunk érdemi javulást a negyedév vége felé. Így tehát a holnap megjelenő 2. negyedéves GDP-statisztika lesújtó képet fog mutatni a magyar gazdaságról, miközben a pillanatnyi helyzet már sokkal kedvezőbb.

Óriási visszaesés a második negyedévben

A Portfolio által megkérdezett közgazdászok is úgy látják, hogy igen erős visszaesésen mehetett keresztül a magyar gazdaság. A szakértők mediánvéleménye szerint 10,7%-kal zsugorodott a GDP az előző év azonos időszakához képest. (A KSH péntek reggel 9 órakor teszi közzé a gyorsbecslését.) Mint az alábbi grafikonon látható, a visszaesés mértéke várhatóan nagyobb lesz, mint a 2008-2009-es világgazdasági válság időszakéban volt, azonban a mostani válság nem is tart majd olyan sokáig, mint akkor.

A második negyedéves visszaesés mértékét illetően nagyon nagy a bizonytalanság. „Szinte lehetetlen előre megjósolni, hogy mekkora lesz a visszaesés, de látva az eddigi adatközléseket más országokból, valamint a magyar szektorok által nyújtott teljesítményt, szinte biztosra vehető, hogy soha nem látott mértékű zuhanást látunk majd a GDP-ben mind éves, mind negyedéves alapon” – mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

Az ipari teljesítmény 25 százalékkal zuhant a második negyedévben év/év alapon. Az építőiparban 10 százalék körüli lehetett a lecsúszás. A sötét ló a kiskereskedelem: az itt látott 4 százalékos visszaesés gyakorlatilag nem jelent magyarázó erőt, hiszen ez nem mutatja a szolgáltatószektort. Egyes adatokból azért következtetni lehet: a turizmus 80 százalékkal zuhant, de a vendéglátás is nagyjából 60 százalékos esésen ment keresztül a második negyedévben – foglalja össze a folyamatokat Virovácz, aki szerint mindezek miatt akár az elemzői várakozásoknál is nagyobb mértékű lehet a gazdasági visszaesés.

Szerinte egy dolog kozmetikázhatja a számokat, mégpedig maga a módszertan. A szolgáltatószektor súlya most a GDP-ben igen jelentősen mérséklődhetett a megszokotthoz képest, így hiába a hatalmas éves visszaesés, az index súlya a GDP-ben jóval kisebb lehet. Mindezek alapján tehát még a szokásosnál is nehezebb előrejelezni a gazdasági folyamatokat.

A márciusban meghozott korlátozó intézkedések, a beszállítói láncok, nemzetközi kereskedelem és turizmus összeomlása miatt meredek zuhanással indult a második negyedév, azonban a korlátozó intézkedések fokozatos enyhítésével egyes szektorok azonnal (kiskereskedelem), más szektorok fokozatosan (ipar, belföldi turizmus, belföldi vendéglátás stb) megkezdték a kilábalást – mutat rá Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető közgazdásza szerint pozitív, a válságot enyhítő impulzus érkezhetett a költségvetési pénzekből finanszírozott tevékenységek, így a közigazgatás és az egészségügyi ellátórendszer felől, valamint a távközlési szektorból. A járványügyi kiadások, a gazdaság védelmét és újraindítását támogató programok nyomán felfutó költségvetési hiány elhanyagolható stabilitási faktort képviselt keresleti oldalon, e nélkül a GDP a becsültnél is nagyobb mértékben zsugorodott volna – tette hozzá.

Kuti Ákos, az MKB Bank vezető közgazdásza valamelyest pesszimistább, mint a többiek. Szerinte az ipar mellett a szolgáltató szektor is nagyon komoly visszaesésen ment keresztül a második negyedévben, miközben az adótartalom is lefelé húzza a GDP-t a szokásos növekedés helyett. A szolgáltatási szektor negatív teljesítményében fontos szerepet játszott – többek között – a logisztikai szektor, a turizmus és az ingatlanszektor második negyedéves visszaesése – véli Kuti.

A krízis alatt is jól teljesítő zöld befektetési termékekről is szó lesz a szeptember 9-ei Sustainable World konferencián.

A harmadik negyedév már jobban alakul, de jöhet a második hullám

Várakozása szerint az idei második negyedév mutathatja a legnagyobb gazdasági visszaesést, ezt követően a harmadik negyedévtől javulhat a helyzet. Ugyanakkor ezt megakaszthatja a járvány esetleges második hulláma, amely várakozások szerint az ősz folyamán érkezik – prognosztizálta Kuti.

Suppan szerint a kilábalást megerősítik a valós idejű, gyors frekvenciájú adatok is, amelyek július elejére már alig 2-3%-os GDP visszaesést tükröztek, az áramfogyasztás augusztus elején már jelentős növekedést mutatott, ami a visszatérő gazdasági növekedésre utalhat. A már a negyedév második felében megindult felpattanás a harmadik negyedévi adatokban lesz látványos – tette hozzá.

Virovácz azonban arra figyelmeztet, hogy

habár a kilábalás elindult, és első ránézésre gyorsnak tűnik, ez majd lassabb sebességbe kapcsol.

Egyelőre a gazdasági felpattanást fűti az újranyitás utáni eufória, az elmaradt fogyasztás pótlása és a rövidtávú gazdaságpolitikai intézkedések. Mindezek kifutásával azonban az év vége felé és jövő év elejére már a maga valójában láthatjuk a mostani válság okozta mélyebb sebeket és károkat – mutat rá Virovácz. A munkaerőpiaci helyreállás lassú lesz, a vállalatbezárások megsokasodhatnak, a bérnövekedés jelentősen lelassul, a beruházások mérsékeltebb ütemben folytatódhatnak – véli az elemző.

Suppan és Kuti a második járványhullámmal kapcsolatos bizonytalanságról is beszélt. „A járvány második hulláma esetleg késleltetheti a kilábalás folytatását az őszi hónapoktól, de országos szintű lezárásra semmiképpen sem számítunk, a védekezés lokális lehet, a gócpontokra fókuszálva. Mind az egészségügy, mind a társadalom messze jobban fel van készülve a védőeszközök beszerzésével, távolságtartás gyakorlatával, őszre talán elérhetővé válnak egyes terápiás eljárások (pl. remdesivir), így nem lesz szükség a március-áprilisihoz hasonló korlátozásokra, nem tartjuk valószínűnek az ipar leállását sem” – írja Suppan, aki szerint legfeljebb egyes szórakozásokat fognak korlátozni, csökkenthetik a rendezvények maximális nagyságát, az egy üzletben tartózkodó vevők számát, és többen maradhatnak megint home office-ban. Kuti azonban arra figyelmeztet, hogy ha újra szigorúbb lezárások jönnek és jelentős lesz a koronavírus-járvány második hulláma, akkor szinte biztos, hogy az idei év végén újra nagy visszaesés vár a magyar gazdaságra. Mi több, a jövő évi kilábalás sem lesz annyira dinamikus, mint ahogy arra most számítani lehet.

A Portfolio által megkérdezett elemzők mediánvéleménye szerint idén így 4,9%-kal zsugorodhat a magyar gazdaság, ami jóval nagyobb recesszió, mint amire egy negyedévvel korábban számítottak (3,8%). Mindez azonban egybevág a kormány várakozásával, Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanis a közelmúltban arról beszélt, hogy a kabinet 5% körüli recessziót is elképzelhetőnek tart a korábbi 3 helyett. A lapunk által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy jövőre már erős lesz a magyar gazdaság, és 5% körüli GDP-növekedés várható.

Címlapkép: Getty Images

orbanvarga
jpmorgan shutter
koronavírus orvos
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orbanvarga