koronavirus covid-19
Gazdaság

Lopakodva közeledik a koronavírus-járvány második hulláma

Portfolio
A Johs Hopkins Egyetem hivatalos adatbázisa szerint tegnap 285 ezer fertőzöttre bukkantak a világban, így nem látszik, hogy a koronavírus járvány terjedése globálisan lassulna. Igaz, gyorsulásról sem beszélhetünk, a járványgörbe néhány hete csúcsközelben stagnál. Ugyanakkor több olyan ország is van, ahol az enyhe korlátozások mellett növekszik az esetszám, sajnos ebből a szempontból az európai helyzet is figyelemre int. Most lenne nagyon fontos betartani a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat, hogy a gazdaság szempontjából kritikus, súlyosabb korlátozásokat elkerülhessük.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az utóbbi két napban 280 ezer körüli új fertőzöttet jelentettek a világból, ezzel a globális járványgörbében megfigyelhető kis csökkenés egyből el is tűnt. Jelenleg a hivatalos adatok alapján egyenletesen terjed a járvány, a nagy gócpontok több tízezres napi esetszáma mellett több országban is sok ezer új beteget regisztrálnak.

A nagy gócpontok közül az Egyesült Államokban a legbiztatóbb a helyzet, hiszen - bár még mindig 50 ezer feletti a napi megbetegedés - süllyedőben van a járványgörbe. 

A latin-amerikai térségben összességében nincs nyoma ilyen csökkenésnek. A brazil esetszám a 45 ezres csúcsa közelében stagnál, és szinte minden országban több ezer új fertőzöttet jelentenek naponta. Immár Peruban is átlépte a félmilliót az eddigi azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, s az ország Latin-Amerika legmagasabb halálozási arányát produkálja - derült ki az egészségügyi minisztérium által csütörtökön közzétett járványadatokból. Martín Vizcarra elnök bejelentette a vasárnapi kijárási tilalom visszaállítását és a magán-összejövetelek tilalmát.  Az óvintézkedések betartását a perui hadsereg fogja ismét felügyelni.

A nagy gócpontok közül a legrosszabb helyzetben India van, ahol a hatóságok képtelenek fékezni a járványt. A hivatalos adatok szerint 65 ezren betegednek meg, de ez a szám vélhetően erős alulbecslése a tényleges helyzetnek.

Európában a fentiekhez képest még mindig sokkal jobb a helyzet, de a járványgörbék sok országban kezdtek el felfelé kunkorodni, jelezve, hogy a mostani korlátozó intézkedések elégtelenek lehetnek egy második hullám megakadályozására. Igaz, a nyári fegyelmen bizonyára sokat lehetne javítani, és akkor a jelenlegi szabályok is hatékonyabbak lennének.

Európa nagy országai közül leginkább Spanyolország tűnik úgy, hogy akár visszatérhet a tavaszi súlyos járványhelyzet, itt naponta sok ezer új beteget regisztrálnak, a járványgörbe pedig látványosan kúszik felfelé. Franciaországban szintén figyelmeztető a helyzet.

Kelet-Közép-Európában még nem ennyire aggasztó a helyzet, de az ukrán, román és lengyel adatok már egyértelműen tömeges megbetegedésekre és erősödő járványhelyzetre utalnak. 

Címlapkép: Getty Images

jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
jarmuipar szignicsor