koronavirus usa
Gazdaság

Már egy vagyont költött Amerika a még nem is létező vakcinákra

Portfolio
Az utóbbi hetekben már megszokhattuk, hogy a világ országai versenyt futnak a még ki sem fejlesztett koronavírus-vakcinákért. A CNBC számításai szerint az USA kormánya már több mint 10 milliárd dollár értékben kötött üzleteket a gyógyszergyártókkal, miközben még nem is létezik a hatásos ellenszer.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Több nagy gyógyszergyártóval összesen már 10,8 milliárd dollár értékben szerződött az amerikai kormány a készülő vakcinákkal kapcsolatban. A cél, hogy már jövő januárra legyen 300 millió adag működő ellenszerük, ennek érdekében szinte minden ígéretesnek tűnő fejlesztést komoly összeggel támogatnak az elsőbbségért cserébe.

Az amerikai kormányzat ígéretei szerint a vakcinát mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszik egy kampány keretében, ami az oltást fogja majd népszerűsíteni. Anthony Fauci amerikai járványügyi tanácsadó korábbi várakozásai szerint 2021 elejére több tízmillió adag oltás állhat rendelkezésre, majd egyre szélesebb körben válhat elérhetővé. Kedden Donald Trump elnök azt mondta, hogy a hat legígéretesebbnek tűnő oltóanyag fejlesztésében vesznek részt, ha elkészülnek, akkor pedig a terjesztéshez akár a hadsereg segítségét is készek igénybe venni.

A jelenlegi megállapodások szerint az amerikai kormány csak akkor fizeti ki a következő részletet a gyártóknak, ha a hatóanyag hatásos lesz és megkapja a gyógyszerhatóság (FDA) engedélyét.

Hasonló megállapodásokat egyébként az EU is kötött gyógyszergyártókkal, sőt a hírek szerint már Magyarország is lekötött 5 millió oltóanyagot. 

Címlapkép: Getty Images

MNB épület getty
ugrás, start
tőzsde, dollár, árfolyam
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
hitelkonfi
szijjarto_fbvideo
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Aktualitások, elemzések, ötletek egy helyen.
MNB épület getty