budapest gellért hegy
Gazdaság

Megszólaltak a hitelminősítők: fájdalmas lesz a válság Magyarországnak, de leminősítés nem fenyeget

Portfolio
Az eddigi BBB szinten hagyta Magyarország adósbesorolását a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s is, és a kilátásunk is maradt stabil mindkét cégnél – jelentették be péntek este. Elemzésében mindkét cég azt emelte ki, hogy komoly, 5-6%-os gazdasági visszaesés jöhet idén Magyarországon, ami miatt az adósságunk is jelentősen megugrik majd, de ennek ellenére sem fenyeget leminősítés.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Néhány perc különbséggel jelent meg pénteken késő este a Fitch és az S&P közleménye a magyar adósbesorolás megerősítéséről. A ritka alkalom miatt össze lehet hasonlítani, hogyan látja a két cég a válság hatását a magyar gazdaságra és a lehetséges kilábalást.

A Fitch és az S&P fontosabb előrejelzései Magyarországra (százalék)
  2020 2021 2022
  Fitch S&P Fitch S&P Fitch S&P
Reál GDP-változás -5,9 -5,1 5,4 4,5 4,3 2,7
Költségvetési hiány* 5,8 6,5 3,4** 3,5 3,4** 2
Államadósság* 78,3 76,5 73,8** 74,1 73,8** 72,2
* A GDP arányában            
** 2021-22-es átlag            
Forrás: Hitelminősítők, Portfolio            

A táblázatból látszik, hogy mindkét cég 5-6%-os gazdasági visszaeséssel számol az idén az első két negyedév adatának ismeretében. Ez lényegesen nagyobb, mint a kormány egyelőre hiavatalosnak mondható 3%-os becslése, de néhány hete Varga Mihály pénzügyminiszter már utalt arra, hogy az 5 száézalékos zsugorodás reálisabb lehet. 

Most a két hitelminősítő közül az S&P optimistább kicsit az idei évet illetően, de ők a visszapattanást is mérsékeltebbnek látják, 2022-re 3% alatti növekedést várnak szemben a Fitch 4,3 százalékos prognózisával. 

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai jelentősen rontják a költségvetési- és adósságkilátásokat, de arra számítunk, hogy a válság után visszatér a növekedés és a költségvetési fegyelem is

 - foglalja össze a Fitch.

A Standard & Poor’s szerint a koronavírus-járvány további eldurvulása nélkül a magyar gazdaság hamar visszapattanhat és 2022 elejére elérheti a válság előtti szintjét. Ezzel hamarabb talpra állhatunk, mint a kelet-közép-európai gazdaságok többsége. A hitelminősítő szakemberei továbbra is úgy látják, hogy a válság után a magyar gazdaság visszatérhet egy 2-2,5 százalékos potenciális növekedéshez, amivel lassan, de fokozatosan közelíthetjük a nyugat-európai országok jövedelmi szintjét.

Alapesetben az S&P azzal számol, hogy az idei költségvetési élénkítés jelentős részét 2021-ben kivezetheti Magyarország. Hosszabb távon nem látnak jelentős egyensúlytalanságokat, de azt kiemelik, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerének gyengülése toivábbra is negatív a minősítésünk szempontjából. 

A Fitch elemzői szerint a magyar adósságráta megugrása lényegesen nagyobb lehet, az év végére akár a GDP 80%-át is megközelítheti a ráta a tavalyi 66,3% után. Utána viszont lassú csökkenés jöhet, de ebben a mutatóban még évekig kísérteni fog a válság hatása, 70 százalék alatti adósságra még sokat kell várni. Hozzáteszik, hogy az adósságunk ugyan továbbra is magasnak számít a hasonló besorolású országokhoz képest, de annak szerkezete sokat javult a deviza részarány csökkenésével és a lakossági szegmens erősítésével.

A hitelminősítő elemzése kiemeli, hogy a magyar bankrendszer jól tőkésített, kellően likvid és relatíve jó az eszközminősége, vagyis ez sem jelent kockázatot a besorolásunk szempontjából. 

A Fitch értékelése szokás szerint kitér arra, mi változtathatna a jelenlegi osztályzatunkon. Pozitív irányban akkor lépnének, ha

  • a járvány után tovább csökkenne amagyar adósságráta közelítve a hasonló besorolású országokét, 
  • erősödne a bizalom és a kiszámíthatóság a gazdaságban,
  • javulnának a középtávú növekedési kilátásaink és az üzleti környezet a fizetési mérleg romlása vagy magas infláció nélkül.

Negatív irányú lépés pedig akkor fenyegetne, ha

  • megállna az adósság csökkenése, visszafordulna a dinamika a válság után, 
  • a gazdaságpolitika minősége romlana, ami újabb vitákat eredményezne az EU-val, és veszélyeztetné a jogállamiságot. 

Az S&P szerint akkor lenne fenyegető egy negatív lépés, ha a gazdaság nem tudna magához térni az idei recessziót követően. Ez hosszabb távon is jelentős költségvetési élénkítést igényelne, illetve emelné az adósságot. További félelme a hitelminősítőnek a fizetési mérlegünk romlása vagy a külső finanszírozásunk veszélybe kerülése, ezek mind leminősítést eredményeznének. Ezzel szemben pozitív irányú lépés akkor jöhetne, ha a gazdaság kilábalása gyorsabb lenne a vártnál, illetve gyorsabban éülne le az adósságállomány a vártnál.

Címlapkép: Getty Images

ugrás, start
tőzsde, dollár, árfolyam
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
hitelkonfi
szijjarto_fbvideo
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
roma_colosseum
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Aktualitások, elemzések, ötletek egy helyen.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
brusszel europai unio