Előfizetői tartalom

Recseg-ropog a fehérorosz elnök hatalma, miközben jó nagyot blöffölt a Merkel-hívással

Portfolio
A vasárnapi, minden idők legnagyobb fehérorosz tüntetése után hétfőn számos olyan jel volt, amely Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hatalmának megroppanására és a valószínű hatalomátadásra utal. Így például sok állami gyárban, televízió és rádiócsatornánál is sztrájkok kezdődtek, neves kutatók, sportolók, néhány állami és rendfenntartó szervezeti vezető is szimpátiáját fejezte ki a tüntetőkkel, a Litvániába távozó elnökjelölt pedig megalakította azt a hatalomátadási tanácsot, amelyre homályosan maga Lukasenka is utalt egy hétfői beszédében, amelyen a gyári munkások hangosan a lemondását követelték, így kénytelen volt félbehagyni a beszédét.

Amint megírtuk: ezen az eseményen az elnök arra tett utalást, hogy az utcai tüntetések nyomásának nem hajlandó engedni (legyen megismételt elnökválasztás), de összességében kész arra, hogy módosítsák az alkotmányt, azt népszavazásra vigyék, és ennek nyomán átadja majd a hatalmát a következő években. Már ezt megelőzően azt jelentette be hétfőn reggel Szvetlana Tyihanovszkaja...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés