pf_tanekezdes
Gazdaság

Zivataros iskolakezdés: Elfogadhatatlannak tartják a pedagógusok az intézkedési tervet

Portfolio
Az Emberi Erőfforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn este küldte el a közoktatási intézmények vezetőinek a járványügyi intézkedési tervet. A pedagógusok érdekvédelmi szervezetei szerint a járványügyi protokoll elfogadhatatlan és elégtelen.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hajmeresztőnek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által küldött, szeptembertől érvényes intézkedési tervet.

Mint írták, a dokumentum alapján úgy tűnik, a kormány és az állami fenntartók nem képesek olyan feltételeket biztosítani, amelyek egyszerre biztosítják a köznevelési intézményekbe belépők egészségét és teszik lehetővé az ottani munkavégzést. Hangsúlyozták, problémás, hogy a járványügyi protokollból a tárca alá tartozó szakmák jó része kimaradt, a pedagógiai szakszolgálatok még csak említés szintjén sem merülnek fel az anyagban.  

Kifogásolják, hogy olyan előírásokat fogalmaz meg a dokumentum, amelyekhez a feltételeket nem biztosítja az ellátó, mint például homloklázmérő, miközben sok intézményben a gyerekek kézfertőtlenítése sem biztosított, noha az első hullám enyhülése óta lett volna idő megteremteni a tárgyi feltételeket.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a maszkviselést csak ott ajánlják, ahol nem tartható be a 1,5 méteres távolság, ami ellentmond az eddigi járványügyi kommunikációnak és az európai gyakorlatnak is.

Önök nincsenek tisztában a mai magyar valósággal: egy harminc fős osztályban egyszerűen NEM lehet 1,5 méteres távolságot tartani. Az igazság az, hogy országszerte alig vannak olyan tantermek, ahol ezeket a szabályokat be lehetne tartani

– írták, hozzátéve, hasonló a helyzet az óvodákban is. Kitértek arra is, hogy az intézkedési terv nem foglalkozik a leszakadó régiók, az alacsony osztályhelyzetű gyermekek oktatásának megszervezésével, és arra is, hogy az anyag nem számol a veszélyeztetett korosztállyal, akik a pedagógustársadalom nagy részét teszik ki.

Problémásnak tartják, hogy ahhoz, hogy a gyerek köznevelési intézetbe léphessen, elegendő, ha a szülő egészségesnek látja a gyereket, és hogy nincs megfelelő tesztelési stratégia.

Tesztelés nélkül a tünetmentes, de hordozó gyermekek veszélyt jelentenek az iskolai közösségekre, de akár saját családjaikra is

– jegyzik meg. A szakszervezet úgy véli, a kormány elsődleges célja az volt, hogy a kiskorú gyerekek ne maradjanak otthon, de közben nem törődnek az oktatásban dolgozók egészséges és biztonságos munkafeltételekhez való jogával.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a járványügyi protokoll hiányos, ami megjelent, betarthatatlan

Nem tartja elegendőnek és biztonságosnak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sem az EMMI által közzétett eljárásrendet.

"A PSZ felháborodással olvasta, hogy a pedagógusok élet- és egészségvédelméről nem rendelkezik a protokoll" - írták a Portfolio-nak, hozzátéve, a szervezet már korábban, augusztus 12-én megfogalmazta javaslatait, sürgetve a döntéshozókat a járványügyi protokoll elkészítésére, de a kiadott útmutatás nem elegendő, ami pedig megjelent, betarthatatlan.

"A Pedagógusok Szakszervezete a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal 2020. augusztus 24-ére összehívott ülésén vár választ azokra a problémákra, amelyekre az EMMI járványügyi eljárásrendje nem jelent megoldást" - jegyzeték meg. Mint írták, a kiadott protokoll csak ahhoz elegendő, hogy elkezdődjön a tanév szeptemberben, ha erősödik a járvány, az iskolák nem lesznek biztonságosak. Kitértek arra is, komoly problémának tartják, hogy nem rendezték a krónikus betegséggel küzdő vagy veszélyeztetett pedagógusok helyzetét, szűrésükről senki nem gondoskodik. 

A szakszervezet hangsúlyozta, szeretnék, hogy a járványhelyzet romlása és az otthoni oktatásra való áttérés esetén a szülőknek fizessenek a munkáltatók távolléti díjat, és ne kelljen fizetés nélküli szabadságra menniük.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus járvány sejt
bullbear
ugrás, start
SZG_9345
brusszel europai unio
bet
GettyImages-889039122
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Elmondjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni és igénybe venni a Portfolio tanácsadóit!
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavírus járvány sejt