Előfizetői tartalom

Brexit: beintett az EU, esik a font

Portfolio
Ma kora délután kezdődött az a rendkívüli EU-brit tanácskozás, ami a 4 éve tartó Brexit tragikomédia irányát alapvetően eldöntheti. Ha ugyanis a brit kormány képviselői nem tudják megnyugtatni az Európai Bizottság hirtelen Londonba repült alelnökét arról, hogy a tegnapi húzásuk ellenére be akarják tartani a kilépési megállapodást, akkor egyrészt jogi eljárást indíthat az EU az Egyesült Királysággal szemben, másrészt leállíthatja a további tárgyalásokat, ami így jócskán megnövelné annak az esélyét, hogy végül kereskedelmi megállapodás nélkül zuhan ki az Egyesült Királyság december végén az uniós közös piacból. A hivatalos fogadkozások szerint ugyanis az EU nem fog engedni a brit kormány zsarolásának, hogy engedményeket csikarjon ki a kereskedelmi megállapodásban. Egy friss amerikai figyelmeztetés szerint ha  a britek tényleg megsértik az uniós kilépési megállapodást, akkor a szavahihetőségük hiánya és az északír béke veszélybe sodrása miatt ne számítsanak arra, hogy valaha is kereskedelmi megállapodást köt velük Amerika. Estére kiderült: az EU valóban elutasítja a brit terveket, a font árfolyama erre meredek esésbe kapcsolt.

2020. szeptember 10. 20:52 Esik a font A brit elképzelésekkel kapcsolatos elutasító EU-s álláspont (lásd alább) hatására csaknem 1,6%-ot esett eddig ma a font a dollárral szemben, és 1,28-hoz közelít a font dollárban kifejezett árfolyama. ...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái