koronavírus florida járvány robban
Gazdaság

A koronavírus-jelenség, ami miatt egész Magyarország aggódhat - Elkerülhetetlen a halálozás berobbanása

A koronavírus-járvány magyarországi terjedésének legfrissebb adatai szerint nagyon úgy tűnik, hogy hazánkban is a világjárványok megszokott természetével van dolgunk. Egyelőre nem látványosan, azonban növekedésnek indult a halálozások száma is, ami a nyáron tapasztalt floridai jelenség ismeretében aggasztó folyamatokat vetít előre. Látványos ábrákon mutatjuk be, milyen lehet a hazai járványügyi helyzet, ha a meglévő szabályokat nem kezdjük el jobban betartani.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Más a mostani hullám

Augusztus második felétől új szakaszába lépett a koronavírus-járvány terjedése Magyarországon és azóta azt is tudjuk, hogy ez a hullám több tekintetben is különbözik a tavaszi hullámtól. Egyrészt elhanyagolható mértékben terjed intézményekben (kórházak, szociális otthonok, idősotthonok) a vírus (egyelőre), erőteljesen dominálnak ugyanis a közösségi esetszámok. Másrészt – ami a közösségi terjedéssel természetesen összefügg – a fertőzöttek átlagos életkora több mint 30 évet csökkent néhány hét leforgása alatt, vagyis egyértelműen a fiatalok körében robbant be a járvány. A második járványhullám mindkét új jellemzőjét szemléltette egy-egy ábrával egy augusztus végi prezentációban Innovációs és Technológiai Minisztérium Járványmatematikai modellező és epidemiológiai kutatócsapata.

kozossegi terjedes nnk
koronavirus fertozott atlageletkor

Első ránézésre azt gondolhatjuk, hogy ez utóbbi jelenség miatt, vagyis hogy a vírus elsősorban a fiatalokat fertőzi, nem is kell aggódnunk a vírus terjedési sebessége miatt, hiszen a fiatalabb korosztályt nem veszélyezteti annyira ez a betegség. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) korábban készített erre egy infografikát (amit a Virológia Pécs csapata fordított le magyarra), amely jól szemlélteti, hogy mely korcsoport mennyire kitett ennek a COVID-19-nek.

covid halálozási kockázat

Ezzel azonban csak hamis illúzióba ringatjuk magunkat. A fenti ábráról ugyanis egyértelműen leolvasható, hogy mennyivel növeli a fertőzési kockázatot az életkor. Például a 18-29 éves korosztályhoz képest (ez volt a referencia korosztály) már az 50-64 éves korosztály is 4-szer magasabb eséllyel kerül kórházba és 30-szoros eséllyel hal bele a fertőzésbe.

A kezdetekben egy, a fiatalok körében szinte kontrollálatlanul terjedő járvány a fenti kockázati tényezők figyelembevételével pedig nagyon komoly figyelmeztetést kellene jelentsen mindenki számára.

A figyelmeztető nemzetközi példa

A helyzet komolyságának szemléltetésképp a járvány floridai terjedését hozzuk fel példaként, ahogyan tette azt az elmúlt két hétben több járványügyi szakember is.

  • Röst Gergely matematikus, a járványügyi kutatócsoport tagja a Portfolio-nak adott interjújában hangsúlyozta, hogy a magyar folyamatok hasonlítanak a floridaihoz, ami kicsit aggasztó. "Ott is volt egy olyan periódus, amikor az esetszámok ugyan emelkedtek, de a kórházi kezelések és a halálozások száma nem. Emiatt kevésbé aggódtak az esetszám-növekedés miatt. Az esetszámok felfutását követően öt héttel viszont a halálozások számában is bekövetkezett a felfutás. több hét kellett ahhoz, hogy a vírus szétterjedjen más korosztályokban és eljusson az idősebbekig, és a sérülékeny csoportokig".
  • Oroszi Beatrix epidemiológus egy augusztus végi előadásában szintén emlékeztetett a floridai esetre: először ott is a fiatalok betegedtek meg, és öt hét alatt a fertőzés már magasabb halálozásokban is visszaköszönt.
  • Legutóbb pedig Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője mondta azt egy online beszélgetés során, hogy senkit ne tévesszen meg az, hogy most elsősorban a fiatalok fertőződnek és az idősebb korosztály biztonságban van. "Az esetszám növekedése után 5-7 héttel általában emelkedik sajnos a halálesetek száma is".

És hogy miért hasonlít ijesztő módon a magyar (és általában az európai) járványhelyzet most a floridaihoz? Ezt több ábrán keresztül tudjuk szemléltetni. Egyrészt Floridában is egyre fiatalabbak fertőződtek meg: 15 hét alatt 30 évvel csökkent a fertőzöttek medián életkora.

Az alábbi hőtérkép azt mutatja, hogy idővel mely korcsoportban terjedt leginkább a járvány. Minél inkább világosabb és tűz színű, annál jobban terjed. Minden egyes kocka 4 napos periódust mutat (x tengely), és 5 évnyi korosztályt (y tengely). Ez bizonyítja, hogy júniustól főként a 15-49 éves korosztályt fertőzte a betegség.

Másrészt a vírus kontrollálatlan terjedésével Floridában (volt olyan nap, ahol önálló államként világszintű rekordot döntött a napi esetszámban) bekövetkezett az, amit a világjárványok természetes jelenségének is szoktak hívni.

A járvány terjedése olyan méreteket ölt, hogy az idő előrehaladtával más, veszélyeztetettebb korosztályra is átterjed a vírus.

Az általunk készített ábrán látható, hogy körülbelül 4-5 hét kellett ahhoz az amerikai államban, hogy a fertőzésszám felrobbanását lekövesse a halálozások megugrása.

florida hatas koronavirus halalozas

Ugyanezt az ábrát Magyarországra elkészítve adódik a látványos párhuzam. Jelenleg ugyan kevés halálozásról beszélünk, ám a napi halálozás is egyre növekszik, a 7 napos mozgóátlag szerint pedig a trend megindult felfelé, épp 4 héttel a pozitív esetszámok berobbanását követően.

halalozas esetszam koronavirus magyarorszag florida hatasa

A floridai helyi beszámolók szerint az idős- és rehabilitációs ellátórendszer egyszerűen nem bírta a nyomást. Képzeljük el ezt úgy, mint az áradó folyó ellen keservesen, homokzsákpakolással küzdő vízparti ingatlantulajdonos.

A lezúduló áramlat nemcsak kikezdi a gátat, hanem egyszerűen átmossa.

Még két, nem mellékes szempont

A New York Times alig egy hónapja készített átfogó cikket arról, hogy Floridában nagy számban veszítették életüket viszonylag fiatal emberek. A lap többek között rámutatott, hogy a 25-44 éves korosztályba tartozók közül csak júliusban többen haltak meg, mint az azt megelőző 4 hónapban összesen. Vagyis – bár fiatalok papíron nem veszélyeztetettek -, nem lehet elkerülni, hogy ahogy növekszik a korosztályukban a fertőzöttek száma, annál többen halnak is meg közülük.

Ezzel a floridai adatok mélyére ásó NYT szerző rámutatott, hogy nemcsak az idős korosztály lehet veszélyeztetett csoportja a járványnak. A fiatalabb korosztályban elhunytak közül aránytalanul sok volt az afroamerikai. A 25 és 44 év közötti korosztályban a színesbőrűek aránya Florida teljes lakosságán belül 18%, ám a koronavírus-halálesetek tekintetében ez az arány 44%.

Egyértelmű tehát, hogy a rossz egészségi állapottal rendelkező (például elhízott, cukorbeteg) floridai számára szintén jelentős kockázat a koronavírus okozta halálozás, függetlenül az életkortól. A cikkben megszólaltatott kutatók arra is kitértek, hogy a rossz anyagi körülmények között élők és megfelelő egészségügyi ellátáshoz korlátozottan hozzáférők is sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ők ugyanis egy esetleges fertőzés esetén kisebb eséllyel tudják betartani a járványügyi tanácsokat (például távolságtartás és higiénia az otthonokban), és a betegség súlyosbodása esetén fennáll a veszélye a túl késői ellátásnak.

Konklúzió

Florida példája is azt mutatja, hogy a járvány kontrollálatlan, kezdetben elsősorban a fiatalok közötti terjedése óriási veszélyt rejt magában. Ahogyan arra korábbi cikkünkben is rámutattunk: a széles körben terjedő járvány esetén az idősek teljes körű védelme nem lehetséges és a halálozás előbb-utóbb a fiatalabb korosztályt sem fogja kímélni. A vírus széles körben való terjedése pedig a kórházakat sem hagyja érintetlenül, sőt a fertőzésnek a kórházi dolgozók fokozottan ki vannak téve, tehát a járvány önmagában súlyosan rombolja az egészségügyi kapacitásokat. Mindezek alapján hiba lenne azt feltételezni, hogy a rendszer több millió fertőzöttel is meg tud birkózni.

Címlapkép: A koronavírus-járvány miatt zárva tartó vendéglők és bárok újranyitásáért tüntetnek helyi lakosok Miamiban 2020. július 10-én. Floridában, az egyik legfertőzöttebb tagállamban 11 ezernél is több új fertőzöttet diagnosztizáltak egyetlen nap alatt. Forrása: MTI/EPA

commerzbank shutter
elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
elefántcsontpart