eomokban amerika megitelese trump jarvany koronavirus 200915
Gazdaság

Romokban Amerika nemzetközi megítélése, lehúzta Trump járványkezelése az eredményeket

Portfolio
Több hagyományos szövetséges ország lakossága, például az Egyesült Királyság, minden eddiginél rosszabb megítéléssel van az Egyesült Államokról, Donald Trump amerikai elnök tevékenységéről, és főleg arról, hogy hogyan kezelte Amerika a koronavírus-járványt – derül ki a Pew Research Center ma közzétett felmérési eredményeiből.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Pew Research Center két évtizede méri az Egyesült Államok nemzetközi megítélését, most a nyáron 13 ország lakosságát kérdezte meg erről és a kapott eredmény lehangoló: több hagyományos szövetséges ország lakossága sosem tekintett még ennyire negatívan az Egyesült Államok tevékenységére (az alábbi ábrán azok aránya, akik kedvezően tekintenek rá és több helyen a két évtizede végzett felmérésben mélypontot láthatunk):

Az általánosan romló amerikai megítélésnek legalább két főbb tényezője van: az egyik az, ahogy a külső országok szerint Amerika kezelte a koronavírus-járványt, a másik pedig az, ahogy Donald Trump amerikai elnök tevékenységét megítélik. Amint az alábbi ábrán látszik: a 13 ország lakosságán belül csak 15% gondolja úgy, hogy Amerika jól kezelte a járványhelyzetet (medián érték), a WHO-ra 64%, az EU-ra 57%-ot, a járvány kiindulópontjának tartott Kínára 37%-ot mondanak.

Figyelemre méltó, hogy a súlyos járványhelyzetet átélő Olaszországban a lakosság 74%-a az otthoni járványkezelést jónak mondja, ugyanez spanyoloknál már csak 54%, miközben a svéd modellről szóló viták ellenére a svédek 71%-a a saját országuk járványkezelését jónak mondja. Míg a németek 88%-a jó véleménnyel van a saját országa járványkezeléséről, a franciáknak csak az 59%-a, a briteknek pedig csak a 46%-a. Nem véletlen, hogy a Brexit körüli mostani huzavona kapcsán sok megfigyelőnek megfordult a fejében az, hogy az valójában csak azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet a kormány rossz járványkezeléséről. Részben ennek tudja be a brit kormány lépéseit Michel Barnier uniós Brexit-főtárgyaló is. Feltűnő továbbá, hogy a japánok és a dél-koreaiak nagyon kis része elégedett a WHO járványkezelésével, míg az EU járványkezelésével a nagy uniós tagállamok állampolgárainak többsége elégedett.

Az amerikai járványkezelést a 13 ország lakosságának többsége (medián szerint 53%-a) nagyon rossznak, további 31%-a valamennyire rossznak értékelte.

A járványkezelés nyilván rányomta a bélyegét az Egyesült Államok általános megítélésére is, de személyesen Donald Trump elnöki tevékenysége megítélésére is. Ennek és az egyéb vitatott lépéseinek nyomán a 13 országban mindössze az emberek 16%-ának van bizodalma az amerikai elnöknek, ami kifejezetten rossz eredmény. A belgáknak mindössze 9%-a bízik Trumpban, a hagyományos szövetséges japánoknak pedig mindössze 25%-a.

A fentiek miatt Trump megítélése a legrosszabb a világ vezető hatalmainak vezetőit vizsgálva és a Trump által nagyon nem kedvelt Angela Merkel német kancellárnak a legjobb a megítélése:

Címlapkép forrása: Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images

boris johnson brexit
commerzbank shutter
elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
boris johnson brexit