koronavirus jarvany europai elvonal magyarorszag
Gazdaság

Koronavírus: Európa élvonalába ugrott a magyar járvány terjedési sebessége

Portfolio
Egy hónapja Magyarország még az egyik legjobb, most viszont már az egyik legrosszabb, konkrétan az ötödik helyen áll a koronavírus-járvány terjedési sebességének leggyakrabban figyelt mutatószáma alapján – derül ki a Portfolio vizsgálatából. Nem véletlen, hogy megszaporodtak Orbán Viktor kormányfő interjúi és videói a témában, újabb szigorító lépéseket jelentett be a kormány és három hónap szünet után szombattól újraindul az operatív törzs sajtótájékoztató sorozata is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Azzal, hogy ma 941 fős új, rekordot jelentő esetszámról közöltek adatot a magyar hatóságok, a járvány terjedésének leggyakrabban figyelt összehasonlító mutatószámában (az utóbbi 14 nap összes igazolt új fertőzöttjének 100 ezer főre vetített arányában) az élbolyba ugrott Magyarország. Spanyolország (292 fő), Franciaország (172 fő), Csehország (166), Luxemburg (130 fő) és Málta (127 fő) után Magyarország került az ötödik helyre (94 fő). Utánunk rögtön Belgium (93 fő), Hollandia és Románia (90-90 fő), majd Ausztria (89 fő) jön, majd Horvátország (78 fő) és Portugália következő (71 fő).

Az Európai Betegségmegelőző és Kontrolláló Központ (ECDC) táblázatában ezzel együtt Magyarország a halálozási mutatóban még szerencsére jól áll, hiszen az utóbbi két hét elhunytjainak 100 ezer főre vetített értéke „csak” 0,5 fő, míg a román 2,8, a spanyol pedig 2,5 fő. Az ún. Kalifornia-jelenség miatt azonban sajnos itthon is arra van kilátás, hogy a fertőzés utat talál az idősebb korosztály felé és így a halálozások száma is emelkedik.

Érdemes azt is bemutatni, hogy Magyarország európai élmezőnybe kerülése hogyan, milyen sebességgel zajlott le. Ez alapján ugyanis érthető, hogy miért szaporodtak meg a politikusi nyilatkozatok, korlátozás-bejelentések és miért indul újra az operatív törsz sajtótájékoztatója. Amint az alábbi ábrán látszik: augusztus végéig a megelőző 14 nap 100 ezer főre vetített fertőzéseinek száma még alacsony volt, majd hirtelen emelkedni kezdett és folyamatos emelkedéssel érte el a mostani 94 fős értéke. Közben a cseh adat már eleve magasabb szintről és még meredekebb emelkedéssel jutott el 166-ig.

A szomszédos országokban máshol közel sem volt ilyen intenzív felfutás, sőt a lengyeleknél konkrétan visszaszorulóban van a járvány.

magyarcseh200918

Még a most tényleg tomboló francia és spanyol járványnál sem volt olyan intenzív ennek a görbének a felfutása, mint nálunk, vagy a cseheknél, és közben látható, hogy mind a spanyol, mind a francia fertőzés terjedés jóval magasabb most, mint a tavaszi hullám során volt.

A 292 főnyi új fertőzött 100 ezer lakosra vetítve az utóbbi két hétben tényleg magas szám, de érdemes még tovább kiterjesztenünk a képet és világszinten is körbenézni. Ehhez az ECDC világszintű adatbázisát is átnézzük és a legnagyobb fertőzési gócpontokat kigyűjtve az látszik, hogy a mostani 292 fős spanyol adat tényleg magas: csak az izraeli és az argentin haladja meg. Előbbi meredek emelkedéssel 470 főnél jár, utóbbi kissé 300 felett. Nem véletlen, hogy ettől a hétfőtől három hétre teljesen lezárták Izraelt, ami azt jelenti, hogy az emberek a saját lakásuktól 500 méternél nem lehetnek messzebbre, csak szigorú feltételek mentén. Szerencsére a többi nagy gócpontban a hivatalos adatok szerint lefelé tart ez a járványgörbe.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Lakatos Péter

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronaviruscoronavirus