napelemek
Gazdaság

Rá kell kapcsolni a nap- és szélenergia beruházásokkal, hogy legyen esély elkerülni a legrosszabbat

A világnak egyszerűen muszáj megszüntetnie a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-re; a jó hír, hogy egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, a kevésbé jó hír az, hogy ehhez őrületesen nagy összeg, mintegy 1000-2000 milliárd dollár többlet beruházására lenne szükség a következő évek mindegyikében. A 2020-as évtizedben való cselekvés pedig döntő fontosságú lesz a 2050-es cél elérhetősége szempontjából - áll a világ 45 meghatározó energiatermelőjét, nagy energiafogyasztású iparvállalatát, pénzintézeteket, illetve energia- és klímaügyi szakértőket tömörítő Energy Transitions Commission (ETC) nevű együttműködési szervezet új jelentésében.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A fenntartható gazdaság elérését célul kitűző koalíció becslése szerint a jelenleg az energiagazdaság dekarbonizációjára fordított összegeken felül évente a globális GDP mintegy 1-1,5 százalékának megfelelő plusz beruházást kellene a kibocsátáscsökkentés érdekében megvalósítani.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio következő energiaipari konferenciáján.

A többlet beruházás szükségességére vonatkozó megállapítás megfelel a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) álláspontjának is, és szinkronban áll például a BP minap megjelent új jelentésével is, mely szerint csak a nap- és szélenergia termelés fokozására az aktuálisnál két-háromszor több beruházást, átlagosan évi mintegy 500-750 milliárd dollárt kellene fordítani. Az ETC által szükségesnek tartott beruházások a jelenlegi globális beruházások összegéhez képest csak viszonylag kisebb mértékű emelkedést jelentene, melyek a globális GDP mintegy negyedének felelnek meg, és a jelentés szerint nem befolyásolná érdemben a várható életszínvonalat.

etckep1

Az ETC ugyanakkor azt is elismeri, hogy a jelentés példátlan kontextusban készült. Érvelésük szerint azonban a COVID-19 járvány rávilágított a világgazdaság rendszerkockázatokra való felkészületlenségére, a gazdaságélénkítést célzó masszív közkiadások pedig különleges lehetőséget jelentenek a gazdaság ellenálló képességének fokozására, ami ráadásul a világgazdaság növekedéséhez is hozzájárulna. Ez utóbbi megállapítások szintén összhangban vannak a témában született más szakértői anyagokkal.

Annak érdekében, hogy az emberiség elérhesse a Párizsi Klímaegyezmény célját, és 1,5 Celsius-fokban limitálhassa a globális felmelegedés mértékét az évszázad végéig, az üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-ig nettó nullára kellene csökkenteni. A jelentés szerint ez technikai, gazdasági szempontból megvalósítható, egyes fejlődő országoknak viszont esetleg csak 2060-ra sikerülhet. A "nettó" azt jelenti, hogy a század közepén még fennmaradhat valamekkora, a negatív emissziós megoldásokkal ellensúlyozható emisszió, ami becslések szerint a jelenlegi kibocsátás körülbelül 5 százalékának felel meg.

A negatív emissziós technológiákra azonban tartósan nem, csupán átmenetileg szabad támaszkodni, vagyis hosszabb távon "nettó" nulláról abszolút nullára kellene visszafogni az emberi eredetű szén-dioxid-, metán- és egyéb üvegházgáz-kibocsátást

 - áll a többek között az ArcelorMittal, a Bank of America, a BP, a kínai Államtanács Fejlesztési Kutatóközpontja (DRC), az EBRD, az HSBC, az Iberdrola, az Ørsted, a Shell, a Sinopec Capital, a Tata Group, a Volvo Group és a World Resources Institute által működtetett együttműködés jelentésében.

A szervezet mindemellett a cél eléréséhez szükséges, a 2020-as évtizedben meghozandó intézkedéseket is kijelöli a magyarul "Lehetővé tenni a kihívást - Egy nettó nulla (kibocsátású) gazdaság elérése" című (Making Mission Possible – Delivering A Net-Zero Economy) jelentésben. A jelentés szerint három átfogó lépésre van szükség a karbonmentes gazdaság megvalósításához:

  • Az energiafelhasználást a feltörekvő országok életszínvonalának emelése közben is csökkenteni kell, mégpedig az energiahatékonyság radikális javításával, illetve a körforgásos gazdaság felé történő elmozdulással.
  • A tisztaenergia-termelés fokozása olcsó, zöld energiaforrásokon alapuló masszív villamosenergia-termelő kapacitások a jelenleginél ötször-hatszor gyorsabb ütemben való építésével, miközben az olyan egyéb karbonmentes források szerepét is növelni kell, mint a hidrogén.
  • A tiszta energia használatát a gazdaság minden szektorára ki kell terjeszteni, az épületek, a szállítás és ipar számos alkalmazásának villamosításával; valamint új, hidrogént, fenntartható biomasszát vagy a szén-dioxid-leválasztás és -tárolást (CCS) használó technológiák és eljárások bevetésével az olyan szektorokban, amelyek nem villamosíthatók, például a nehéziparban vagy a távolsági szállítás területén.
etc2

A világ energiafelhasználásában a következő években egyre nagyobb lesz a villamosenergia-fogyasztás részaránya, ezért a dekarbonizációhoz a "tiszta", kibocsátásmentes elektrifikáción keresztül vezet az elsődleges út. Ez a cél a jelentés szerint könnyedén elérhető, köszönhetően a megújuló energia költségek drámai mértékű csökkenésének, ám mostantól a villamosenergia-kereslet növekedését teljes mértékben kibocsátásmentes forrásokból kell fedezni. Nincs szükség semmilyen új széntüzelésű erőmű építésére a gazdasági növekedés és az életminőség emelésének támogatására - fogalmaznak.

etc3

A szervezet úgy véli, az ebben az évtizedben való cselekvés döntő fontosságú a 2050-es cél elérhetősége szempontjából. A 2020-as évekre három kritikus prioritást jelöl ki, és arra vonatkozó gyakorlati ajánlásokat is tartalmaz, hogy a kormányok, vállalatok és egyéb érintettek hogyan tökéletesíthetik stratégiáikat és erősíthetik a Párizsi Klímaegyezményben foglaltak iránti elkötelezettségüket.

  1. Felgyorsítani a bizonyítottan kibocsátásmentes megoldások telepítését - a kormányoknak, befektetőknek és vállalatoknak kéz a kézben együtt kell működniük annak érdekében, hogy a gazdaság tiszta elektrifikációját lehetővé tevő masszív, karbonmentes villamosenergia-termelő kapacitások épüljenek fel.
  2. Megteremteni a megfelelő politikai és beruházási környezetet - a fosszilis energia támogatásának leépítésével és a kibocsátási költségek emelésével, illetve egyéb intézkedésekkel, például a feldolgozóipari termékek teljes életciklusát lefedő emissziós standardok bevezetésével. Ezek további ösztönző eszközei lehetnek a dekarbonizációnak, különösen azon területeken, ahol az egyéb eszközök elégtelennek bizonyulnak. A döntéshozóknak fokozniuk kell a pénzügyi intézetekkel való együttműködésüket azért, hogy az energiaintenzív iparágak is végrehajthassák saját zöld átmenetüket.
  3. A karbonmentes technológiák következő generációjának tömegtermelésének és piacra jutásának elősegítése, különösen azon szektorokban, ahol a kibocsátáscsökkentés nehezebb. Annak érdekében, hogy a 2030-as, 2040-es években nagy mennyiségben lehessen telepíteni, a kritikus technológiák (mint például hidrogén, fenntartható üzemanyagok, CCS) fejlesztését elősegítő kutatás-fejlesztésre nagyobb hangsúlyt kell helyezni. Az új "zöld" termékek és szolgáltatások iránti keresletet meg kell erősíteni (például "zöld vásárlói klubok, közbeszerzések és termékszabályozások révén), továbbá biztosítani kell a kísérleti programok állami és privát forrásokból történő hatékony finanszírozását.

A jelentés teljes terjedelemben angol nyelven letölthető innen.

Címlapkép: Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronaviruscoronavirus