németország német reichstag bundestag parlament német zászló berlin
Gazdaság

Koronavírus: kisebb gazdasági visszaesést vár Németországban idén az ifo gazdaságkutató intézet

MTI
Az eddig vártnál kisebb idei német gazdasági visszaeséssel számol az ifo német gazdaságkutató intézet, ugyanakkor úgy véli, hogy a jövő évi GDP-növekedés szerényebb lesz az általa eddig becsültnél.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A müncheni egyetem gazdaságkutató intézete kedden azt közölte, hogy az idei évre vonatkozó GDP-csökkenési előrejelzését 5,2 százalékra változtatta az eddigi 6,7 százalékról. Ezt azzal indokolta, hogy a második negyedévi GDP a vártnál kevésbé csökkent, és hogy a jelenlegi gazdasági folyamatok kedvezőbbek a vártnál.

Ami a jövő évet illeti, az ifo már nem olyan derűlátó, mint korábban. GDP-növekedési várakozását ugyanis 6,4 százalékról 5,1 százalékra szállította le. Az intézet 2022-re 1,7 százalékos GDP-növekedést prognosztizál.

Az ifo előrejelzése szerint Németországban a munkanélküliek száma idén 2,7 millióra nő a tavalyi 2,3 millióról. Jövőre a számuk 2,6 millióra csökken, majd 2,5 millióra mérséklődik 2022-ben. Ez azt jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta a tavalyi 5 százalékról idén 5,9 százalékra ugrik, majd jövőre 5,7 százalékra, 2022-ben pedig 5,5 százalékra süllyed.

A kormány szeptember elején 6,3 százalékról 5,8 százalékra fogta vissza a német GDP idei csökkenésével kapcsolatos várakozását, jövőre pedig a korábban vártnál kisebb - 5,2 százalékos helyett 4,4 százalékos - növekedést vár. A koronavírus-járvány hatásaként a német gazdaság a második világháború óta a legmélyebb válságba jutott, a GDP 9,7 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az év első három hónapjához képest. A mélyponton viszont már májusban túljutott, és a makromutatók a helyzet javulását jelzik.

Címlapkép forrása: Getty Images

Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
autobaleset
getty, elektromos bicikli, ebike, elektromos kerékpár,
pintreest
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus_maszk