koronavírus járvány bevetési egység
Gazdaság

Nagy változás lépett életbe: már nem lehet idő előtt kiszabadulni a koronavírus-karanténból

Portfolio
Hétfőtől új járványügyi eljárásrend lépett életbe a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint. Ennek egyik eleme, hogy a 10 napos karanténból nem lehet kiszabadulni 2 negatív PCR-teszt eredménnyel, ha valaki a kontaktkutatás során került megfigyelés alá. Ez alapvetően befolyásolja az emberek munkába történő visszatérésének esélyeit.
Jön a Portfolio hibrid egészségügyi konferenciája. Most érdemes megvenni a jegyet:

Müller Cecília országos tisztifőorvos már a hétfői operatív törzs sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy "aki bizonyítottan pozitív személy mellett volt, az nem szabadulhat 2 negatív PCR-teszttel a hatósági karanténból". Majd ezt követően az NNK oldalán megjelent az új eljárásrend, amely tartalmazza ezt a szabályozást.

A 10 oldalas dokumentum részletesen tárgyalja, hogy melyek az új szabályok a beteg környezetét illetően, vagyis a kontaktkutatás során. Ezek szerint minden olyan személyt fel kell deríteni, aki a valószínűsített vagy megerősített Covid-19 fertőzött beteggel kapcsolatba került a tünetek fennállása idején és a tünetek kialakulását megelőző 2 napban. A szabályzat ezen a ponton kimondja, hogy 

a járványügyi megfigyelés 10 napon belül nem feloldható a jelenlegi szabályozás szerinti két negatív PCR-teszttel.

A kontaktkutatás során a fertőzöttel szoros kontaktusba került személyeknél csak akkor kötelező a PCR-teszt, ha az egészségügyi ellátórendszerben vagy a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottak vagy dolgoznak. 

Egészen különös a döntés indoklása. 

"Mindezzel csökken annak a veszélye, hogy esetleg fertőző emberek közlekednek, nem betartva az egyéni magatartásszabályokat, akár a mintavételi helyre való eljutáskor és esetleg fertőznek. Az állampolgárok mentesülnek az - akár kétszeri - engedélyezési eljárás és általános illetékfizetési kötelezettség alól, a hatóság és a kijelölt laboratóriumok pedig mentesülnek az egy személy esetében akár többször hatósági beavatkozás kényszerétől. A járványügyi megfigyelés szabályai betartásának ellenőrzése is hatékonyabbá válhat azáltal, hogy az érintettek nem hagyhatják el a kijelölt helyet".

Vagyis ami az elmúlt hónapokban működött, nevezetesen, hogy a karantén kiváltása érdekében történő tesztelésre történő utazás indokolt távozás volt a megfigyelés alól, most már nem működhet, mert most már az NNK állítása szerint nagy annak a kockázata, hogy ezek a potenciálisan fertőzött emberek az utazás során fertőznek. Vélhetően azért növekedett meg ennek a kockázata, mivel egyre több kontaktszemély van Magyarországon, ugyanis a fertőzöttek száma már 200 ezer fő felett lehet, akiknek nagyságrendileg több kontaktja lehet.

Az, hogy nem váltható ki a karantén 2 negatív PCR-teszttel azzal a következménnyel is jár, hogy a magáncélból végzett, önköltséges koronavírus-tesztelés iránti kereslet lényegesen csökken a jövőben. Ez a hatósági ár bevezetése mellett még kevésbé teszi vonzóvá azt, hogy egy magánszolgáltató a jövőben PCR-tesztelést nyújtson. Másrészt ez a szigorító intézkedés a karanténba kényszerülő embereket érinti a leginkább: a döntés következtében 10 napra ugyanis biztosan kiesnek a szokásos életükből, és a munkába történő visszatérésük is lassabb lesz, mint karanténfelszabadító PCR-tesztelés nélkül.
Ez a döntés, valamint az az új szabályozás, hogy a háziorvos PCR-teszt nélkül is koronavírus-fertőzöttnek minősítheti azt, aki a fertőzés tüneteit mutatja csökkenti a Magyarországon elvégzendő koronavírus-tesztek számát, pedig hatással van arra, hogy a hazai járványügyi hatóságok mennyiben látják a valós folyamatokat. Ennek a döntésnek az indoklásában az országos tisztifőorvos és Kásler Miklós EMMI-miniszter is elismeri, hogy így kisebb lesz a teher a tesztelést végző laboratóriumon és hatóságon. Ami arra utaló jel, hogy a tesztelési kapacitások nem bírják követni a járványhelyzetet. A gyakorlatban ugyanakkor elképzelhető, hogy nem történik effektív változás, hiszen már most is annyira leterhelt a rendszer, hogy a két negatív PCR-teszt megérkezése eltarthat 6-8 napig. Viszont rámutat a tesztelési kapacitások korlátba ütközésére.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus jarvany halaos aldozat