koronavírus járvány sejt betegség
Gazdaság

Nem alakul Covid-kórházzá a Szent János Kórház, a spanyol cégeknek állniuk kell a távmunka költségeit

Portfolio
MTI
Egy nap alatt több mint 316 ezerrel nőtt világszerte a fertőzöttek száma, az elhunytaké 4 ezerrel, míg a gyógyultak száma 235 ezer fővel emelkedett a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi összesítése szerint. Magyarországon 633 állampolgárnál mutatták ki tegnap óta a fertőzést, ezzel 19 499 főre emelkedett a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak. A budapesti kórházak kapcsán délelőtt jött a hír, miszerint az egész budai baleseti sebészeti ellátást áthelyezik a pesti részre, a Merényire, a Baleseti Intézetre és a Honvédra, a János Kórházból pedig teljes COVID kórházat csinálnak. Ezt azonban most cáfolta a Szent János Kórház. Koronavírussal kapcsolatos híreink percről percre.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A spanyol kormány rendeletben szabályozza a távmunkát

Törvényerejű rendeletet fogadott el a távmunka szabályozására keddi ülésén a spanyol kormány.

María Jesús Montero kormányszóvivő ismertetése szerint a munkavállalónak és a munkáltatónak önkéntes alapon, írásban kell megállapodnia a távmunkáról, amennyiben az három hónapon át meghaladja a heti munkaidő 30 százalékát, a heti két napot.

A munkáltatói és dolgozói érdekképviseletek által előzetesen jóváhagyott jogszabály biztosítja, hogy a távmunka ne jelentsen hátrányt a munkavállalónak sem fizetésben, sem munkahelye stabilitásában, sem munkaidőben, sem képzésben és szakmai előmenetelben - tette hozzá.

A kormányszóvivő részletezte, hogy a távmunka feltételeinek biztosítása és a felmerülő költségek megfizetése a munkáltatót terhelik, utóbbiról azonban a feleknek kollektív tárgyalások során kell megállapodniuk. A távmunka szabályait a cégek kötelesek kollektív szerződésbe foglalni.

A kormány egyéves átmeneti időt biztosít a szabályozás alkalmazására, amely kihirdetése után húsz nappal lép életbe. A rendelet nem vonatkozik a közalkalmazottakra, számukra külön szabályozás készül.

A katalán kormány kedden bejelentette: a jelenlegi két hétről tíz napra csökkenti a koronavírus miatti karanténkötelezettséget. Az intézkedés a jövő héten lép életbe.

A vesztegzár országos csökkentésének lehetőségét tanulmányozza a spanyol egészségügyi tárca is. Várhatóan a fertőzöttekkel szoros kapcsolatba került személyek esetében lerövidülhet ez az idő, amelyre eddig csak negatív PCR-teszt esetén volt lehetőség. A jelenlegi szabályok szerint igazolt fertőzöttek akkor hagyhatják el a karantént a tizedik napon, ha legalább három napja tünetmentesek.

Salvador Illa egészségügyi miniszter egy rádióinterjúban elmondta: aggasztónak tartja a fertőzöttek országos számának harmadát produkáló madridi tartomány helyzetét, de optimista azzal kapcsolatban, hogy az egy napja bevezetett korlátozásokkal sikerül megállítani a terjedést.

Arra kérte a 6,6 millió lakosú tartományban élőket, hogy a következő időszakban tanúsítsanak önmérsékletet, és a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék utazásaikat, programjaikat, találkozóikat.

Az autonóm régió kormánya egyelőre hét településen és a főváros hat kerületében korlátozta az emberek szabad mozgását, de már vizsgálja, hogy a megszorításokat kiterjessze-e további területekre.

A spanyol egészségügyi minisztérium keddi adatai szerint 24 óra alatt 953 új esetet regisztráltak Madridban az országban igazolt 3125-ből. Az elmúlt nyolc hónapban több mint 682 ezer embernél azonosították a koronavírus-fertőzést.

A dél-európai országban eddig 30 904 halálos áldozatot követelt a fertőzés, az elmúlt egy hétben 468-an hunytak el. Kórházban 10 629-en vannak Covid-19 megbetegedéssel, közülük 1348-an intenzív terápiára szorulnak.

Az egészségügyi intézmények kapacitásait tekintve a kórházi ágyak 9,6 százalékát foglalják el koronavírusos páciensek, az intenzív osztályokon 16,8 százalékos az arány. Madridban a kórházak leterheltsége 25 százalékos, az intenzív ellátásé pedig 36 százalékos.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint az országban több mint 703 ezer koronavírustesztet végeztek el szeptember 12-e és 18-a között az állami és a magánellátásban, ezek 12,8 százaléka mutatott pozitív eredményt.

(MTI)

Gyorstesztek tömeges alkalmazására készül a bajor kormány

A kórokozó jelenlétét nagyjából negyed óra alatt kimutató gyorstesztek tömeges alkalmazásával egészítik ki a koronavírus-járvány elleni védekezést Bajorországban - döntött kedden a német tartomány kormánya.

Markus Söder miniszterelnök a kormányülés utáni tájékoztatón elmondta, hogy "első lépésként" megbízták az egészségügyi minisztériumot tízmillió gyorsteszt beszerzésével, illetve vásárlási opciók biztosításával.

Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése felgyorsult Bajorországban, és Németország valamennyi szomszédjánál egy "nagyon erős második hullám" bontakozik ki. Ezért fokozni kell a járványlassító erőfeszítéseket, amihez ki kell egészíteni a tartományi tesztstratégiát "új, innovatív tesztelési lehetőségekkel" - mondta a miniszterelnök.

Hubert Aiwagner gazdasági miniszter hozzátette, hogy a tízmillió gyorsteszt beszerzésére mintegy 100 millió eurót (36 milliárd forint) fordítanak. Kiemelte, hogy több bajor vállalkozás is képes ilyen eszközök gyártására.

Az úgynevezett antigén-gyorstesztek várhatóan egész Németországban a védekezés legfontosabb eszközei közé kerülnek az őszi-téli időszakban. Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter egy keddi nyilatkozatában kiemelte, hogy ezek a tesztek ugyan még nem adnak annyira pontos eredményt, mint az eddig leginkább alkalmazott, úgynevezett PCR-tesztek, de az utóbbi hónapok fejlesztései révén már "elég jó" minőséget produkálnak. Így ezt a technológiát is lehet már széles körben használni, ezért a gyorsteszt a szövetségi kormány és a tartományi kormányok október közepére elkészülő, frissített járványvédelmi stratégiájában is fontos szerephez jutnak.

Keddi német sajtóértesülések szerint a kormányzati körökben ismert adatok alapján az új fejlesztésű gyorstesztek 80 százalékos pontossággal mutatják ki a SARS-Cov-2 jelenlétét. A tervek szerint elsősorban kórházak és időseket ellátó intézmények dolgozóinál rendszeresítenék a gyorstesztet. A munkavállalóknak minden nap, műszakkezdés előtt kellene elvégezniük a vizsgálatot. A másik fő alkalmazási terület a légi közlekedés lehet, a járatok utasainál beszállás előtt végeznék el a tesztet. Az ágazatban a fogyasztói bizalom erősödését remélik a tervezett újítástól.

Németországban a PCR-tesztet is minden eddiginél intenzívebben alkalmazzák. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) legutóbbi adatai szerint a hetente elvégzett PCR-tesztek száma meghaladta az 1,1 milliót. Szeptember 7. és 13. között az intézet nyilvántartásában szereplő 165 laboratóriumban 1 120 835 mintát vizsgáltak. Egy hónappal korábban még 900 ezer alatt volt a hét nap alatt elvégzett tesztek száma. A pozitív leletek aránya nem változott számottevően, a 33. héten 0,97 százalék, a 37. héten 0,86 százalék volt.

Az RKI keddi adatai szerint 24 óra alatt 1821 új fertőződést azonosítottak. Az új esetekkel együtt 274 158 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust. A fertőzés okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma tízzel emelkedett, 9396-ra.

A bajor kormány a tízmillió gyorsteszt beszerzésének elindítása mellett egy sor további járványügyi intézkedést is tett. A legtöbb azokra a járásokra, városokra vonatkozik, amelyekben a fertőzésszám emelkedése miatt pótlólagos járványlassító szabályokat kell bevezetni. A kormány szigorításokat tett lehetővé, felhatalmazta az illetékes helyi egészségügyi hivatalokat a többi között a maszkviselési kötelezettség bevezetésére és az alkoholfogyasztás tiltására a forgalmas közterületeken.

Markus Söder ismételten arra kérte a Bayern München labdarúgócsapatának szurkolóit, ne utazzanak el Budapestre a csütörtöki, Sevilla elleni Európai Szuperkupa-mérkőzésre. Egyben közölte, hogy visszavonták azt a szabályt, amely szerint nem kell karanténba vonulniuk mindazoknak, akik 48 óránál rövidebb ideig tartózkodnak járványügyileg kockázatosnak minősített területen. Az új szabály szerint ez az engedmény nem vonatkozik a sportesemények és kulturális rendezvények látogatóira, és mindenki másra sem, aki csak a szabadidejét tölti ilyen besorolású területen.

(MTI)

Putyin ingyenesen odaadná az orosz korornavírus-vakcinát az ENSZ-alkalmazottaknak

Ingyenesen ajánlotta fel az új koronavírus elleni Szputnyik-V orosz védőoltást az ENSZ munkatársai részére az orosz elnök kedden.

Tovább a cikkhez

Londoni elemzők: az MNB nem fog egyhamar kamatot vágni

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg a továbbiakban sem kerül napirendre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamatának csökkentése, mivel a jegybankot a gazdasági visszaesés ellenére érezhetően aggasztja a forintgyengülés és a magas infláció.

Tovább a cikkhez

Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

A koronavírus-világjárvány miatt törölte a december 10-i hagyományos stockholmi Nobel-díjátadó ünnepséget is a Nobel Alapítvány.

"A koronavírus-járvány miatti jelenlegi körülmények azt jelentik, hogy a Nobel-díj történetében ez az év páratlan, mivel a medálokat és a diplomákat a díjazottak biztonságosan, saját hazájukban vehetik át, legnagyobb valószínűséggel a nagykövetségek vagy a díjazottak egyetemei segítségével" - közölte kedden honlapján az alapítvány.

"A hagyományos Nobel-díjünnepség a Koncertteremben és a Nobel-bankett a stockholmi Városházán elmarad. Helyette televíziós díjátadó ünnepséget rendeznek a Városházáról, amely egybefonódik a világ különböző részein rendezendő ünnepségekkel. Csekély létszámú közönség lehet csak jelen" - tette hozzá az alapítvány, amely a bankettet már júliusban törölte.

A Nobel-díjazottak kilétét október első hetében hozzák nyilvánosságra. Október 5. és 12. között a díjakat odaítélő intézmények a nyertesek nevét sajtótájékoztatókon jelentik be, amelyek a Nobel-díj hivatalos honlapján (nobelprize.org) és közösségi médiacsatornáin lesznek követhető.

A Nobel-békedíj december 10-i átadását az oslói városháza helyett visszafogottabb formában az egyetemen rendezik meg.

1901 óta Alfred Nobel halálának napján adják át a Nobel-díjakat. A tudós feltaláló végakaratához híven a Nobel-békedíjat Oslóban, a többit - orvosi-élettani, fizikai, kémiai, irodalmi és közgazdasági - Stockholmban vehetik át a díjazottak.

Utoljára 1944-ben, a második világháború idején történt meg, hogy Stockholmban nem tartottak díjátadó ünnepséget. Az 1944. évi Nobel-díjakat 1945-ben adták át. 1940-ben, 1941-ben és 1942-ben a díjakat sem ítélték oda.

(MTI)

Donald Trump: Kína hagyta elterjedni a koronavírust a világban

Donald Trump amerikai elnök Kínát bírálta a járványkezelése miatt az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésére megküldött, előre felvett beszédében kedden.

Tovább a cikkhez

Megvan, hogyan lehetne biztonságosan, karantén nélkül repülni a koronavírus árnyékában

Heteken belül több gyógyszeripari cég is elkészülhet gyors és olcsó koronavírus-teszttel, ez különösen fontos a légiközlekedés újraindítása érdekében - mondta Alexandre de Juniac, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elnök-vezérigazgatója kedden egy videokonferencián.

Tovább a cikkhez

Új rekordot döntött Amerika a koronavírus-járványban: meghaladta a 200 ezret az elhunytak száma

Heti átlagban most már 800-an halnak bele naponta a koronavírusba az Egyesült Államokban, ezzel pedig már meghaladta a 200 ezret az eddig elhunytak száma. Azt a határt, amit korábban nagyon maximumként mondtak be az országban halálozási számként – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Elhalasztják az európai vezetők csúcstalálkozóját pozitív COVID-teszt miatt

Egy héttel elhalasztják az európai uniós tagországok vezetőinek e hétre tervezett csúcstalálkozóját, miután pozitív lett a koronavírustesztje az Európai Tanácsot vezető Charles Michel egyik munkatársának - jelentették be kedden Brüsszelben.

Tovább a cikkhez

Minden ötödik bankfiókját bezárja Németországban a Deutsche Bank

A Deutsche Bank arra készül, hogy minden ötödik bankfiókját bezárja Németországban, alkalmazkodva ezzel a koronavírus miatt megváltozott bankfióki ügyféllátogatottsághoz – írja egy banki vezetőre hivatkozva a Reuters.

Tovább a cikkhez

Fontos lépésre készül a kormány az egészségügyben: felméri a szakember-állományt a tomboló második h

Müller Cecília országos tisztifőorvos levelet küldött minden, közfinanszírozott és magán egészségügyi járóbetegellátó intézmény vezetőjének. A megkeresés célja, hogy felmérje, hány egészségügyi dolgozó mozgósítható a járvány elleni védekezés keretében, ugyanis - mint írja - "a kórházi ellátást igénylő betegek számának további emelkedése várható".

Tovább a cikkhez

Megszületett a döntés, nem lesz davosi Világgazdasági Fórum

Idén rendezték volna meg 50. alkalommal a davosi Világgazdasági Fórumot, de a koronavírus miatt jövő nyárra halasztották az év legnagyobb gazdasági világrendezvényét. Ha ez nem lenne elég, újabb sokk érhette most a résztvevőket és a davosi lakosokat: máshol tartják meg a rendezvényt.

Tovább a cikkhez

Nem alakul Covid-kórházzá a Szent János Kórház

Az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő közleményében azt írta, a traumatológia ügyelet keddtől, szeptember 22-étől  érvényes átszervezése az Országos Mentőszolgálattal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) egyeztett módon, csak az adott hétre vonatkozik és csupán az ügyeleti időben történő felvételekre terjed ki.    

Jövő hétfőtől ugyanis a hét négy napján továbbra is folyamatosan biztosítjuk a területi ellátást, kedden, szerdán és vasárnap pedig csak az ügyeleti időben kértük mentesítésünket a járványügyi többletfeladatok miatt. Erről újabb határozatot fog kibocsátani az NNK - írták.

Hozzátették: teljességgel téves az a hír, hogy a Szent János Kórház valamennyi betegellátó osztályát illetően Covid-kórházzá alakul, csupán az Ortopédiai osztály átszervezése kezdődött meg. Jelezték: az osztályt felkészítik a lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegek fogadására és ellátására, ahogyan tavasszal is tették.

A bent fekvő betegek érdekeit messzemenően figyelembe véve, a fokozatos átállás miatt kértük az ügyeleti felvételi kötelezettség alól való mentesítést erre az egyetlen hétre - tették hozzá.

(MTI)

Koronavírus: szeptember 1-je óta 24 határátkelőt nyitottak meg, elsősorban az ingázók számára

Szeptember 1-jén léptek életbe a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorított határvédelmi intézkedések, az akkor kijelölt 37 határátkelőhely mellett azóta további 24-et nyitottak meg, elsősorban az ingázók számára.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében döntött a kormány arról, hogy szeptember 1-jétől 30 napra a szlovén, az osztrák és szlovák határszakaszokon és a belső légi határátkelőhelyeken ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, a határátlépésre csak a kijelölt határátkelőhelyeken van lehetőség.

A korlátozás bevezetése után 37 átkelőhelyet lehetett használni, azóta azonban - elsősorban a határ menti településeken élők igényének eleget téve - további 24-et nyitottak meg. Az Országos Rendőr-főkapitányság MTI számára készített összegzése szerint szeptember 1-jén a román határon az eredetileg kijelölt átkelőhelyek mellett megnyílt a létavértesi, a méhkeréki és a kiszombori átkelő is a kétoldalú személy- és teherforgalom számára, szeptember 4-én pedig a nagykereki autópálya-határátkelőhely a nemzetközi személy- és teherforgalomnak.

  • Szeptember 2-án nyílt meg a szlovák határon a sátoraljaújhelyi átkelő a kétoldalú személy- és teherforgalom számára.
  • Szeptember 5-én nyitották meg a szlovén határon a kétvölgyi, valamint Ausztria felé az alsószölnöki, szentpéterfai, bozsoki és zsirai átkelőt a kétoldalú személyforgalomnak. Ezen a napon nyitották meg a szlovák-magyar határon a letkési, balassagyarmati, nógrádszakáli átkelőt és a sátoraljaújhelyi kishatárátkelőt a kétoldalú személyforgalom, a vámosszabadi, a somoskőújfalui és tornanádaskai átkelőt a kétoldalú személy- és teherforgalom, a tornyosnémeti autópálya-átkelőt pedig a nemzetközi személy- és teherforgalom számára. Ugyancsak szeptember 5-én nyitották meg az esztergomi vízi átkelőt is a kétoldalú teherforgalomnak.
  • Szeptember 8-án nyílt meg az osztrák-magyar határon a pinkamindszenti, 10-én pedig Szlovákia felé a rajkai átkelő a kétoldalú személyforgalom számára.
  • Szeptember 17-én nyitották meg a szlovák-magyar határon a komáromi (Monostori híd) átkelőt a nemzetközi személy- és teherforgalomnak, 21-én pedig az osztrák-magyar határon nyílt meg a pornóapáti és ágfalvai átkelő a kétoldalú személyforgalom számára.

Az átkelésre egész nap igénybe vehető a szentpéterfai, vámosszabadi, komáromi, esztergomi, balassagyarmati, somoskőújfalui, tornyosnémeti, nagykereki, méhkeréki és kiszombori, valamint a nagyobbik sátoraljaújhelyi átkelő, a többi, szeptember 1-je óta megnyitott átkelő azonban csak időszakosan használható.

(MTI)

Koronavírus: részleges korlátozásokat jelentett be a brit miniszterelnök

Részleges, elsősorban a vendéglátószektor működését érintő korlátozásokat jelentett be kedden Boris Johnson brit miniszterelnök az új típusú koronavírus ismét gyorsuló ütemű terjedésének megfékezése érdekében.

Tovább a cikkhez

Az Airbusnál már tervezik a világ első klímasemleges, zéró emissziós repülőit

A francia repülőgépgyártó Airbus a napokban tette közzé három hidrogén meghajtású gépének részletes tervét, előreláthatólag 2035-ben kerülnek majd bevezetésre a klímasemleges repülők. A három modell bár méretben és stílusban különbözik, de mind nulla károsanyag-kibocsátással fognak üzemelni, a fő hajtóerejük a hidrogén lesz.

Tovább a cikkhez

A maszkviselés szabályainak megsértése miatt késtek többször is a vonatok

Az elmúlt héten tíz esetben, összesen 172 perces vonatkésést okozott a maszkviselés szabályainak megsértése - közölte a MÁV-Start Zrt. kedden. Mint írták, hiába kötelező maszkot viselni a vonatokon, az elmúlt héten tíz esetben kellett intézkednie jegyvizsgálónak azért, mert néhány utas nem viselte a védőeszközt, így többek között négy elővárosi vonalon - a pusztaszabolcsi, a szolnoki, az esztergomi és a váci vonalon is - félórás késést okozott "néhány utas figyelmetlensége vagy nemtörődömsége".

Egy balatoni vonaton pedig az utast figyelmeztette a vezető jegyvizsgáló a maszkhasználatra, mire az utas megütötte a vezető jegyvizsgálót, ezért rendőri intézkedés történt és a vasúttársaság feljelentést tett. A jegyvizsgálónak orvosi segítségre volt szüksége, a vonat emiatt nem közlekedett tovább - írták. Ezekből az esetekből jól látható, hogy aki a felszólítás ellenére sem tartja be az előírásokat, nemcsak a maga és utastársai egészségét veszélyezteti, hanem felesleges, elkerülhető bosszúságot is okoz a vonaton közlekedőknek.

A szeptember 18-án megjelent kormányrendelet értelmében szeptember 21-től a maszk használata már nemcsak a vonatokon, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik. Ezek alapján kötelező a maszk használata a váróteremben, az aluljáróban, a zárt felüljáróban, a pénztárcsarnokban, valamint a budapesti fejpályaudvarok esetén a vágánycsarnokban.

A vasúttársaság a nyitott peronokon, továbbá a nyitott felüljárókon is javasolja mind saját, mind utastársaik egészségének védelmében a maszkhordást. A rendelet a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkire vonatkozik, és a vasúttársaság minden olyan utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot.

(MTI)

Ezért lesz a logisztika az e-kereskedelem legnagyobb nyertese

A COVID-19 járvány mintegy négy évvel felgyorsította az e-kereskedelem felé történő elmozdulást, amivel együtt a logisztikai ingatlanok is egyre fontosabbá válnak. Ezt bizonyítja az is, hogy a Prologisnak 2017 óta a világ GDP-jének 1,7 százalékáról 2,5 százalékára nőtt a logisztikai központjain keresztül megvalósuló árufogalma, amely a háztartások világszintű fogyasztásának 4,4 százalékát teszi ki.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: különutas tesztelési gyakorlatot folytat Magyarország – Hová vezet mindez?

Magyarországon terjed most az egyik leggyorsabban a koronavírus-járvány az egész Európai Unióban még azzal együtt is, hogy két másik hivatalos járványügyi mérőszám szerint kevés tesztet végzünk itthon. Az anekdotikus információk szerint ez egyébként lényegében azért van, mert elérhettük a tesztelési kapacitások határait. Ha ez a különutasnak számító korlátozott tesztelési politika folytatódik, akkor egy friss uniós megállapodás alapján félő, hogy az összes tagállam beutazási korlátozásokat rendel majd el a magyarokkal szemben. Ennél is nagyobb gond lenne azonban az, hogy idővel a halálozások felfutása miatt hirtelen megint az országos szintű kijárási korlátozások témája kerülhetne szóba. Sokkal olcsóbb út lenne tehát a tesztelési kapacitások gyors és jelentős felpörgetése.

Tovább a cikkhez

Magyarország is csatlakozott az uniós orvostechnikai felszereléseket elraktározó országokhoz

Magyarország, Dánia, Görögország és Svédország is csatlakozott azon uniós tagországok csoportjához, amelyek elraktározzák a természeti katasztrófák kezelésére szolgáló, valamint az életmentő orvostechnikai felszerelések tartalékait - közölte az Európai Bizottság kedden.

Ezt követően hat uniós tagállam - a felsoroltak mellett Németország és Románia - tárolja majd az egészségügyi vészhelyzetek esetén felhasználható közös európai életmentő, védő- és egyéb létfontosságú felszerelések készleteit. A készletek egyebek mellett maszkokat, védőköpenyeket, kesztyűket, valamint lélegeztetőgépeket is tartalmaznak.

(MTI)

Vízválasztó lehet a szeptember - Véget érhet az őrült rali?

A világ tőzsdéi az elmúlt napokban látványosan szembementek a már március óta szinte töretlen bikapiaci trenddel. Közel járunk az amerikai indexeknél azokhoz a szintekhez, ahonnan lefelé mozdulva medvepiacba fordulhatnak a tőzsdék, és az elmúlt évek legjelentősebb szeptemberi eladási hullámát élhetjük át ezáltal. A történelmi teljesítményt leszámítva is rengeteg aggasztó eseményt áraznak a befektetők.

Tovább a cikkhez

Equilor: jöhetnek az új csúcsok a tőzsdéken

Megosztottak a szakértők azzal kapcsolatban, hogy milyen szinteken zárhatják az évet a részvénypiacok, az Equilor szerint a fontosabb részvényindexek új csúcsokat érhetnek el, azonban a brókercég vezető elemzője szerint óvatosságra inthet, hogy a részvények árazása a piac által várt idei eredmények függvényében magas szinteken tartózkodik. Az általános tőzsdei körkép mellett többek között a magyar piacról, és izgalmas befektetési lehetőségekről is beszámolt a brókercég.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Horvátországban és Szlovéniában enyhén, Ukrajnában gyors ütemben nő a fertőzöttek száma

A hétvégi adatokhoz képest ismét enyhén nőtt az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában. Horvátországban az elmúlt 24 órában 144-gyel nőtt, és elérte a 15 136-ot az azonosított fertőzöttek száma. Két idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 256-ra nőtt, 12 987-en viszont már meggyógyultak. Kórházban kezelnek 278 beteget, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Vasárnap 70 új esetről számoltak be, a múlt hét közepén pedig a kétszázat is meghaladta a napi új esetek száma. Az aktív betegek száma 1894, és 9822 ember van hatósági karanténban.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) hétfőn 14-ről 10 napra csökkentette a járványügy által elrendelt kötelező házi karantén idejét azok számára, akik igazoltan megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, és a tüneteik enyhék vagy egyáltalán nincsenek. A súlyosabb betegek számára az eddigi húsz nap elkülönítő 15 napra csökkenthető, abban az esetben, ha az utolsó 48 órában jelentősen javul az állapotuk, vagy két negatív PCR-teszttel rendelkeznek. Az egészségügyi és szociális dolgozók számára, akik letöltötték a kötelező karantén idejét, többé nem szükséges a tesztelés a munkába álláshoz.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 88-cal 4558-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap 50 új esetről számoltak be, de hétvégén kevesebb tesztet végeztek az országban. Csütörtökön még a járvány kezdete óta a legtöbb, 137 esetet regisztráltak. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi elhunytjainak száma 142 maradt. A diagnosztizált betegek közül 71-en vannak kórházban, közülük tizenhármat ápolnak intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 1280.

Továbbra sem lassul számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, keddre is csaknem 2900 új beteget regisztráltak, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig velük együtt már meghaladta a 181 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 2884 új esettel 181 237-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 59 újabb halálos áldozattal 3642-re emelkedett, miközben eddig 79 901-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1717-en. Jelenleg 97 694 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1108-cal nőtt egy nap alatt. Múlt szerdán regisztrálták a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3584-et, az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot pedig egy múlt kedden.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 372-t a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 293-at pedig a nyugati országrészben lévő Ternopil megyéből. Az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben előző nap 270 új beteget és hét újabb halálos áldozatot jegyeztek fel. Velük együtt az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a húszezret, az elhunytaké 325-re nőtt.

(MTI)

Koronavírus: engedélyezték a harmadik vakcina tesztelését Oroszországban

Engedélyezte az orosz egészségügyi minisztérium annak a koronavírus-fertőzés elleni vakcinának a klinikai tesztelését, amelyet a moszkvai Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja fejlesztett ki - jelentették szerdán orosz hírügynökségek. A fővárosi Gamaleja Intézet és a novoszibirszki Vektor Központ vakcinája után ez a harmadik tesztelésre engedett oltóanyag Oroszországban. Ezt a vakcinát háromezer önkéntesen Kirovban, Szentpéterváron és Novoszibirszkben fogják kipróbálni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a nemzetközi szabályozók előírásaival összhangban.

Az egészségügyi tárca közleménye szerint a kísérlet részvevőit az oltás után 16 napig elkülönítve fogják orvosi megfigyelés alatt tartani. Ajdar Ismuhametov, az Orosz Tudományos Akadémiához tartozó Csumakov Központ vezérigazgatója szerint a klinikai tesztelést a tervek szerint novemberben fogják befejezni.

A Gamaleja Intézet augusztus 11-én bejegyzett és "posztregisztrációs" (harmadik, tömeges) tesztelési szakaszban lévő vakcináját már gyártják, és az első tételeket már a régiók nagy részébe le is szállították. A Vektor féléves immunitást adó oltóanyaga klinikai tesztelésének lezárása szeptember 30-ára, bejegyzése októberre, ipari előállításának kezdete pedig novemberre várható. Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter közölte, hogy az orosz gyógyszeripar februárra fogja csúcsra járatni vakcinagyártó kapacitását.

A politikus szerint októberben 500 ezer, az év végére pedig 2-3 millió adagot fognak gyártani.

Oroszország részt veszt a kínai CanSino Biologics és a pekingi biológiai és katonai orvostudományi intézet által kifejlesztett Ad5-nCoV vakcina tesztelésének harmadik szakaszában is. A Petrovax orosz gyógyszergyár hétfőn adott hírt az önkéntesek első csoportjának beoltásáról, valamint arról, hogy az érintettek jól vannak.    

Az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd AstraZeneca által kifejlesztett vakcina tesztelését szeptember 11-én, még a kísérlet részvevőinek beoltása előtt felfüggesztették a szentpétervári influenzakutató Szmarogyincev Intézetben. A kísérletet akkor más országokban is leállították, és Oroszországban még nem történt bejelentés az újraindításról.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 6215-tel 1 115 810-re emelkedett. A napi növekmény immár negyedik napja haladja meg ismét a hatezret. Az országban szeptember 4-én lépte túl ismét az ötezret a napi új esetszám. A terjedés üteme negyedik napja 0,6 százalékos. A reprodukciós ráta harmadik napja országosan 1,08, Moszkvában 1,19-re emelkedett. Az új esetek 25,1 százaléka tünetmentes.

(MTI)

Operatív törzs: ennyi esetben indult intézkedés a maszkviselés hiánya miatt

A koronavírus-járvány második hullámának harmadik sajtótájékoztatóját tartotta ma az operatív törzs, ahol többek között elhangzott, hogy a járvány által leginkább most a fiatal, 20-29 éves korosztály érintett, valamint a határátlépéssel kapcsolatos változások és a maszkviselés fontossága is szóba került.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: kisebb gazdasági visszaesést vár Németországban idén az ifo gazdaságkutató intézet

Az eddig vártnál kisebb idei német gazdasági visszaeséssel számol az ifo német gazdaságkutató intézet, ugyanakkor úgy véli, hogy a jövő évi GDP-növekedés szerényebb lesz az általa eddig becsültnél.

Tovább a cikkhez

Jöhet a következő mentőcsomag, de most a bankok miatt?

Alaposan megütötték a pénzügyi szektort tegnap Európában és a tengerentúlon is. Az esések azt követően történtek, miután kiszivárgott egy jelentéssorozat, amelyben bankok ügyfeleik potenciális pénzmosási tevékenységeiről számolnak be az egyik amerikai pénzügyi felügyeleti szervnek, a Fincennek. A pénzügyi szektor azonban ettől függetlenül sem szerepelt jól idén más szektorokhoz képest. Sokakban pedig felmerült a kérdés, hogy vajon mentőcsomag lehet-e a történet vége, ha tovább folytatódnak az esések.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: magyarok tízezrei halnának meg, ha felpörögne a gigantikus lélegeztetőgéppark

Magyarország több tízezer kórházi ággyal és 16 ezer lélegeztetőgéppel készült a koronavírus-járvány második hullámára. Játsszunk el a gondolattal, hogy mit okozna, ha lenne ehhez elegendő kórházi személyzet (nincs) és valóban ezzel kalkulálna a kormányzat.

Tovább a cikkhez

Mi vár a világra a koronavírus után? Itt van négy lehetséges forgatókönyv

A rövidtávú válságkezelés mellett érdemes egyre inkább a hosszútávú hatásokon gondolkodni, azt mérlegelni, mi várhat a világra a következő években a járvány esetleges lecsengésével. Alan Iny, a Boston Consulting Group (BCG) igazgatója négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel, melyekre már most érdemes lehet felkészülni a gazdasági szereplőknek, bármelyik is valósuljon meg.

Tovább a cikkhez

Többmilliárdos gazdasági mentőcsomagot fogadott el az izraeli kormány

Több milliárd sékel értékű mentőcsomagot nyújt a vállalkozások és a munkavállalók megsegítésére az izraeli kormány, hogy enyhítse a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket. A 10,5 milliárd sékel (890 milliárd forint) értékű mentőcsomagot hétfő éjszaka fogadta el a kormány. Ezen a csomagon kívül a zsidó állam szeptemberben és októberben további egyszeri kifizetést biztosít olyan cégeknek, amelyek nem bocsátanak el alkalmazottakat. A közös teherviselésre hivatkozva a kabinet arról is döntött, hogy ideiglenesen tíz százalékkal csökkenti a miniszterelnök, a miniszterek és a parlamenti képviselők fizetését. Izraelben múlt hét végén legalább három hétre tervezett országos zárlat lépett életbe, miután a napi új koronavírus-fertőzöttek száma soha nem látott magasságba emelkedett.

(MTI)

Equilor: két tűz között az MNB, nem néz ki jól a magyar vírushelyzet

A magyar GDP idén 5%-kal eshet vissza az Equilor friss előrejelzése szerint. A Magyar Nemzeti Bank nehéz helyzetbe kormányozta magát, ennek hatására két tűz közé került. A forint ugyanis a leggyengébben teljesítő régiós deviza, az infláció megemelkedett, miközben a magyar gazdaság gyengén teljesített.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megjött a keddi magyar jelentés, elhunyt 8 beteg

633 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 14 246 fő. Az aktív fertőzöttek 40%-a, az elhunytak 57%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti. 534 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Megszűnik Budán a baleseti sebészet - A János Kórházból teljes COVID kórházat csinálnak

Az egész budai baleseti sebészeti ellátást áttolják a pesti részre, a Merényire, a Baleseti Intézetre és a Honvédra - írja Dr. Kunetz Zsombor MBA, közösségi oldalán. A János Kórházból teljes COVID kórházat csinálnak, emiatt azonban egy nagyobb baleset bekövetkeztekor a sérültek túlélési esélye meredeken csökkenni fog.

Nincs ma Magyarországon olyan intézmény amely 2, nagyon szerencsés esetben 3 egyszerre érkező súlyos-életveszélyes állapotú beteget el tudna látni egy adott időpillanatban.

Budapesten eddig egyszerre 4-8 hol ilyen beteg ellátása sikerülhetett, mától ez a szám dedikáltan csökkenni fog nagyon ideális esetben maximum 6 főre. Egyetlen megoldás lesz, ezen betegek vidékre szállítása, ami éppen annak a függvénye, hogy van-e abban az időpillanatban szabad légimentő-kapacitás, vagy nincs. Földi úton szállítva ezen betegek jelentős időveszteséget szenvednek és még a szállítási trauma is jelentősen rontani fog az állapotukon. Tessék vigyázni tűzzel, vízzel, gépjárművel! - zárja gondolatait az egészségügyi szakértő.

Kezd kirajzolódni, hogy miről szól majd leginkább az amerikai elnökválasztási kampány

Joe Biden demokrata elnökjelölt Donald Trump elnök koronavírus-válságkezelő politikáját kritizálta, míg a republikánus elnök ellenfele korábbi álláspontját bírálta a szabadkereskedelmi egyezményeket illetően hétfőn, amikor a két elnök a választáson kulcsfontosságú csatatérállamokba látogatott. A jelöltek fő üzenetei világosan kirajzolják, hogy milyen üzenetek állnak majd kampány középpontjában.

Tovább a cikkhez

UNICEF: egy generáció veszhet el a koronavírus miatt Dél- és Kelet-Afrikában

Dél- és Kelet-Afrika országaiban gyermekek egy egész nemzedéke veszhet el, ha a koronavírus-járvány miatt bezárt iskolák nem nyithatnak ki újra - figyelmeztetett kedden az ENSZ gyermekvédelmi alapja (UNICEF). Az UNICEF megjegyzi, hogy bár például Dél-Afrikában újra kinyitottak az oktatási intézmények, a kontinensen továbbra is 65 millió gyerek nem tud iskolába járni, és Kenyában például egyáltalán nem biztos, hogy ebben a tanévben egyáltalán kinyitnak az iskolák.

"Azt látjuk, hogy ha kiesnek az iskolából, terjed az erőszak, a gyerekmunka, a kényszerházasságok, egyre több tinédzser esik teherbe, és egyre többen alultápláltak" - fogalmazott Mohamed Malick Fall, az UNICEF dél- és kelet-afrikai regionális igazgatója. Fall, aki arra is figyelmeztetett, hogy az iskolába járás lehetőségével együtt sok gyerek az étkezés lehetőségétől is elesik.

(MTI)

Meglépték a britek is: este 10-kor bezárnak a vendéglátóhelyek

Csütörtöktől az angliai vendéglátóhelyek este tíz óráig tarthatnak csak nyitva a koronavírus-járvány megfékezése végett - közölte hétfő éjjel Boris Johnson brit miniszterelnök hivatala.

Tovább a cikkhez

Európában sehol nem pusztít ennyire az áremelkedés, mint nálunk – Ez alól senki nem tud kibújni

Júliusban és augusztusban is Európa legmagasabb inflációját mérték Magyarországon az Eurostat adatai szerint, ez pedig a jegybankot is komoly dilemma elé állítja. Megnéztük a részadatokat, minek szállt el ennyire az ára itthon. A legnagyobb probléma, hogy a mostani áremelkedés alól szinte senki nem tudja kivonni magát, hiszen az élelmiszerekben lógunk ki nagyon a többi európai ország közül. Ez egyben azt is jelenti, hogy a forintgyengülés hatása egyelőre nem számottevő, a tartós fogyasztási cikkekben nem kirívó a magyar drágulás.

Tovább a cikkhez

Nagyon védeni kell a gazdaságot - Költött is a kormány gyorsan 185 milliárd forintot

Alig két hétig tartó szünet után csapolta meg újra a kormány a koronavírus-válság gazdasági hatásainak enyhítésére létrehozott és azóta a forrásaiban már rég kimerült Gazdaságvédelmi Alapot. Közben a járványügyi védekezés alapjából is rendesen költött a kormány, a kórházak beszerzéseire jut ebből pénz.

Tovább a cikkhez

Nagy változás lépett életbe: már nem lehet idő előtt kiszabadulni a koronavírus-karanténból

Hétfőtől új járványügyi eljárásrend lépett életbe a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint. Ennek egyik eleme, hogy a 10 napos karanténból nem lehet kiszabadulni 2 negatív PCR-teszt eredménnyel, ha valaki a kontaktkutatás során került megfigyelés alá. Ez alapvetően befolyásolja az emberek munkába történő visszatérésének esélyeit.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktort a magyarországi koronavírus-tesztelésekről faggatták

A parlament hétfői ülésén központi téma volt a hazai járványügyi helyzet, azon belül is a koronavírus-tesztek száma, ára és esetleges ingyenessége. Az azonnali kérdések órájában több kérdést is kapott ezzel kapcsolatban a miniszterelnök.

Tovább a cikkhez
koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronaviruscoronavirus