orbán leyen babis brüsszel mti
Gazdaság

Orbán Viktor Brüsszelben: nincs áttörés

MTI
Portfolio
Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, miután lengyel és cseh kollégájával együtt másfél órán keresztül tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, az új bizottsági migrációs javaslatcsomag tónusa jobb, mint a korábbi javaslatok voltak, azonban a bizottsági megközelítés nem változott.    

"A javaslat azt mondja, kezeljük jól a migrációt. A magyar megközelítés azt mondja: állítsuk meg a migrációt" - emelte ki.

A javaslatcsomagot tekintve nincs áttörés.

Az áttörés akkor következne be, ha elfogadnák azt a magyar javaslatot, hogy senki nem léphet be az Európai Unióba addig, amíg valamely tagállam a vonatkozó jogi eljárást lezárva be nem engedi az unió területére - emelte ki a miniszterelnök.

Kijelentette: nem lehet bejönni engedély nélkül, és itt várakozni az eljárás befejezésére. E tekintetben ez a javaslat nem jelent áttörést, mert azt a régi megközelítést alkalmazza, hogy be lehet jönni úgy az Euróai Unió területére addig is, amíg nincs jogi ítélet arról, hogy befogadjuk-e a migránst vagy nem. Ez nem jó, ez gyenge pontja a javaslatnak, ezért itt még áttörést kell elérni - tette hozzá Orbán Viktor.

Mateusz Morawiecki kijelentette, az Európai Uniónak meg kell erősítenie külső határainak védelmét.

Segítenie kell a migráció kiinduló országait, különösen Szíriát az elvándorlás újabb hullámainak elkerülése érdekében - közölte. Hozzátette, a bizottság elnökével folyatott megbeszélésen uniós gazdasági segélyterv kidolgozását szorgalmazta Fehéroroszország számára.    

Andrej Babis előremutatónak nevezte, hogy az uniós bizottság elfogadta a visegrádi országok - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - álláspontját a kvótarendszer elutasítását illetően.    

Kiemelte: egyetért azzal a magyar meggyőződéssel, hogy az Európai Uniónak meg kell állítania a migrációt, illetve azzal, hogy a kvótarendszernek, a migránsok - a tagországok közötti - elosztási rendszerének semmilyen változata nem elfogadható.    

A menedékkérelmek elbírásának az unió határain kívül kell megtörténnie. Az uniónak hosszú távú stratégiával kell rendelkeznie arra vonatkozóan, hogy a migráció kiinduló országaiban élők otthon maradjanak - tette hozzá Babis.

Az Európai Bizottság által tegnap közzétett migrációs csomagban olyan kötelező áthelyezési kvóta nincs, ami a 2015-2016-os csomagokban még benne volt és ami ellen Magyarország a végsőkig tiltakozott, sikeresen. Az új javaslatban az van, hogy ha egy frontország nagy migrációs nyomás alá kerül, akkor a többi tagállam a saját lakosságszáma és GDP-mérete alapján képzett elméleti kvóta szerint köteles lenne segíteni neki, felajánlásokat tenni akár a migránsok átvételében, akár a tartózkodásra nem jogosultak körében a hazatoloncolás megszervezésében. Ez választás kérdése lenne, tehát ilyen értelemben sincs kötelező átvétel. A csomagban egyébként az is benne van, hogy az illegálisan EU-ba érkezőknél a külső határokon egy átfogó vizsgálatot (ujjlenyomat leadása mellett egészségügyi ellenőrzés és biztonsági átvilágítás) 5 napon belül le kell folytatni és csak utána indulna el a menedékkérelmének elbírálása. Aki már ezen az első 5 napos vizsgálaton "megbukik", rögtön kiutasítanák, nem léphet be az EU területére. Így tehát az új migrációs javaslat ezen a ponton is a magyar kormányfő által korábban szorgalmazott, a biztonságos beengedést szolgáló irányba mutat, igaz Orbán azt is mondta ma (ahogy korábban is), hogy az EU-n kívüli táborokat támogatná, hogy egyáltalán ne tudjanak az EU területére még átmenetileg se bejönni illegálisan az emberek.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b2), Andrej Babis cseh (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) találkozója az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel Brüsszelben 2020. szeptember 24-én. Igor Matovic szlovák kormányfőt a visegrádi országok (V4) soros elnökségét jelenleg betöltő Lengyelország kormányfője képviseli a találkozón. Forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
autobaleset
getty, elektromos bicikli, ebike, elektromos kerékpár,
pintreest
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus_maszk