magyar parlament magyarország
Gazdaság

Egy hitelminősítő szerint közel tíz év eredményét bukhatja el idén Magyarország a legnagyobb harcában

Portfolio
Akár 80% környékére is visszaemelkedhet idén Magyarország GDP-arányos államadóssága – vélik legfrissebb elemzésükben a Scope Ratings elemzői. Ezzel a 2011 óta tartó adósságcsökkentést buknánk el egy pillanat alatt, és még 2024-ben is messze lenne a tavalyi mélypont. A jelentős emelkedés oka, hogy a hitelminősítő szerint akár a nemzeti össztermék 10 százalékát is megközelítheti a költségvetés idei hiánya.
A magyar gazdaság és a finanszírozás kilátásai is szóba kerülhetnek október 8-án a Budapest Economic Forum konferencián.

Még keserűbb lehet a feketeleves

A Scope Ratings szakértői szerint 2020-ban a magyar költségvetés hiánya elérheti a GDP 10%-át. Ez egyrészt a jelentős válság elleni intézkedéseknek, másrészt a mély gazdasági visszaesésnek lesz köszönhető. Ezzel a hitelminősítő pesszimistább, mint a kormány, a Pénzügyminisztérium jelenleg 7-9 százalékos deficittel számol.

A cég elemzése az OECD adatai alapján arról szól, hogy a magyar kormány eddig a GDP 4,5%-ának megfelelő többletkiadást vállal a járvány miatt, emellett a nemzeti össztermék 4,7%-ának megfelelő állami garanciát vállalt. A Pénzügyminisztérium becslései szerint a teljes csomag a GDP 22%-át is elérheti, bár ennek túlnyomó része része, például a hiteltörlesztési moratórium nem érinti a hiányt.

Az extra kiadások mellett a gazdaság vártnál nagyobb visszaesése is rontja a költségvetési helyzetet, a kormány a második negyedéves 13,5%-os zsugorodást követően vizsgálta felül prognózisát. A minisztérium most 5,1% körüli éves visszaeséssel kalkulál.

scope200928egy

Tíz év adósságcsökkentése válhat semmivé

A magasabb költségvetési hiány és a gazdaság meredekebb visszaesése miatt a cég szakértői azzal számolnak, hogy a GDP-arányos államadósság akár 80%-ig is emelkedhet 2020 végére. Ez 2011 óta a legmagasabb érték lenne, vagyis majdnem tíz év fokozatos adósságcsökkentése veszne kárba.

scope200928három

Ezt követően 2021-től visszaállhat a csökkenő tendencia, de még 2024-ben is 75% közelében lehet az adósságráta, így messze felette lehet a tavalyi 69 százaléknak. Ez a pálya a Scope Ratings szerint 3-4%-os éves növekedést és 3% körüli átlagos inflációt feltételez a következő években.

Érdekesség, hogy a cég az úgynevezett stresszforgatókönyve mentén azzal számol, hogy 90% körülre is felugorhat az adósságráta, és a következő években sem csökken majd innen érdemben. Az elemzésben azt nem fejtették ki, milyen feltételezéseken alapul ez a pesszimista szcenárió.

Azt a hitelminősítő közgazdászai is elismerik, hogy az utóbbi években jelentősen javult a magyar adósságprofil. Elsősorban annak köszönhetően, hogy az adósságon belül a deviza részarány a korábbi 49%-ról 20% alá csökkent. Ezzel párhuzamosan épült fel a lakossági állampapírok piaca, ami szintén mérsékelte a külső kockázatokat.

A Scope elemzése szerint az átlagos hátralévő futamidő jelenleg 4,4 év körül van a forintadósság esetében és 6 év a devizaadósságon belül. Ez azt is jelenti, hogy évről évre viszonylag nagy a finanszírozási szükséglet, hiszen jelentős mennyiségű lejáró állampapírt kell megújítani. Az ÁKK régóta azon dolgozik, hogy kinyújtsa a futamidőt, azonban a cég elemzői szerint erre kicsi a mozgástér, hiszen a belföldi lakossági befektetők nem vásárolnak olyan hosszú papírokat, mint a nemzetközi piaci szereplők.

A kormány idén a GDP 25,3%-ának megfelelő bruttó finanszírozási szükséglettel számol, a hitelminősítő szerint ebben felfelé mutató kockázatok vannak a gazdaság esetleges nagyobb visszaesése miatt. A hatalmas pénzínség azonban csak átmeneti lehet, a következő években a nemzeti össztermék 15%-a körül alakulhat a finanszírozási igény.

Az idei finanszírozás kapcsán kiemelik, hogy augusztusban az addigi 1890 milliárd forintról 3600 milliárdra emelte a hiányprognózist a kormány. A különbözetet nagyrészt a forintpiacról vonná be az ÁKK, hiszen a devizakibocsátási célt nem emelték meg. A szakemberek szerint ugyanakkor kérdés, hogy a forintpiac elég erős-e ahhoz, hogy ezt lefedje. A lakossági állampapírok terén augusztusig 72%-on állt a kibocsátás az éves tervhez képest, míg a nagybani forintpiacon 66% volt ugyanez az arány.

A szakemberek közül nem mindenki annyira pesszimista, mint a Scope Ratings, a napokban a Moody's stabilról pozitívra javította a magyar adósbesorolás kilátását, szerintük csak átmeneti hatása lesz a válságnak. 

Címlapkép: Getty Images 

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronaviruscoronavirus