koronavírus tüdő
Gazdaság

Koronavírus: hatalmas veszélyt jelent, ha a társadalom peremén élők között elszabadul a vírus

Portfolio
Kiakadt a vírusszkeptikusokra, különösen a vírusszkeptikus orvosokra Ócsai Lajos járványügyi szakember, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője. Szerinte ezek az orvosok óriási veszélyt jelentenek, emberéleteket kockáztatnak. Úgy véli, a tél közeledtével a rossz szociális körülmények között élőkre kell nagyon odafigyelni, ugyanis nagyon nagy veszélyt jelent, ha ez a vírus terjedni kezd közöttük. Jó hír, hogy a koronavírus az első feltételezésekkel ellentétben nem mutálódik olyan gyorsan, hogy az befolyásolná a hatékony vakcina előállítását – nyilatkozta a szakember az Origónak.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

„Az a gond, hogy a kétezres évek elején az orvosi egyetemeken csupán néhány órában oktatták a fertőző betegségek elleni küzdelmet. Egyszerűen azért, mert eltűntek a súlyos fertőző betegségek a védőoltások és a lakhatási feltételek javulása miatt. Azt gondolom, hogy ezért jelenhettek meg a járványokkal kapcsolatos téves eszmék” – magyarázza Ócsai Lajos, aki közel 10 évig vezette az ÁNTSZ Járványügyi Főosztályát.

Hirdetik a tanaikat, veszélyesen, erőszakosan szólítják meg az embereket a hülyeségeikkel, de amikor bekövetkezik a baj, eltűnnek. Nem szabadna teret engedni nekik, nem kellene reagálni semmire, amit mondanak.

Véleménye szerint a vírusszkeptikusokkal és oltásellenesekkel szemben a kormányzati akaratnak egyértelműbben meg kellene jelennie.

Ócsai kifejtette véleményét az NNK új eljárásrendéről is, szerinte üdvözlendő, hogy nem lehet kiváltani a tíznapos karantént két negatív teszttel. Ez jogos lépés, ugyanis átlagosan a lappangási idő 5-8 nap is lehet. A teszt csak a lappangási idő utolsó 1-2 napjában mutatja ki a fertőzést. Előtte nem lehet kimutatni a PCR-tesztekkel a vírust.

Ha egy ember elkapja a fertőzést, de nem tud róla, és a két tesztet megcsináltatja az első hat napon, két negatív teszteredménnyel vígan kisétál a karanténból és terjeszti a vírust.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus az első feltételezésekkel ellentétben nem mutálódik olyan gyorsan, hogy az befolyásolná a hatékony vakcina előállítását.

Szerinte a tél közeledtével a rossz szociális körülmények között élőkre kell nagyon odafigyelni, ugyanis nagyon nagy veszélyt jelent, ha ez a vírus terjedni kezd közöttük.

"Itt az ősz, jön a tél, és sok esetben gyengén fűtöttek az otthonaik. A hideget pedig nehezen tolerálja az immunrendszer. Ha meglesz a védőoltás, akkor az idősek, veszélyeztetettek és az egészségügyi dolgozók mellett a rossz szociális körülmények között élők is hozzájuthassanak az oltáshoz" – mondja a szakember.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bezárt üzlet - koronavírus