gyári munkás dolgozó factory worker
Gazdaság

MNB: a túlélés a cél egyes ágazatokban, újra kell indítani az első hullám programjait

Portfolio
Az MNB friss elemzése szerint a második hullámban újra elő kell venni a már korábban alkalmazott munkaerőpiaci programokat. Ilyen a Kurzaerbeit, az adókedvezmények, de új intézkedésként szükség lenne képzésekre és átképzésekre is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Ahogy a vírus maga, úgy a járvány gazdasági hatásai is változnak idővel. A hatásos oltóanyag kifejlesztéséig fel kell készülnünk rá, hogy egyszerre jelennek meg az első hullám késleltetett hatásai és a második hullám új következményei - írja friss elemzésében az MNB. A járványhelyzet elhúzódása a vállalatok üzleti terveinek általános újraértékelését okozhatja, bár kevésbé valószínű, hogy a tavaszihoz hasonló teljes leállással kell szembenézniük a gazdaságoknak - olvasható a jegybanki anyagban, amely a gazdaság talpra állítása kapcsán fogalmaz meg javaslatokat.

A foglalkoztatás megőrzését és a munkapiac védelmét továbbra is kiemelten kell kezelni. Sok vállalat a járvány első hullámában felélte tartalékait, bízott benne, hogy gyorsan javulhat a gazdasági helyzet. Ezen cégek munkapiaci oldalról inkább a munkaidő rövidítésével és a részmunkaidősök arányának növelésével reagáltak. A második hullám érkezésével, a növekedési kilátások újraértékelésével nagyobb arányban jelenhet meg a foglalkoztatotti létszám csökkentése. A legutóbbi 2008-09-es válságot követően a munkaerőpiaci alkalmazkodás elnyújtva jelentkezett, 2-3 negyedéves késéssel követte a gazdasági aktivitásban bekövetkező változásokat, miközben az álláskeresési idő tartósabban megemelkedett.

A hiteltartozások mellett a szállítói tartozásokra is figyelni kell - írja az MNB. A vállalatok forrásai között a jellemzően rövid (néhány hónapos) lejáratú kereskedelmi hitelek állománya 2020 első negyedéve végén közel 15 ezer milliárd forintot tett ki, ami a banki hitelállománynál (mintegy 9 ezer milliárd forint) is érdemben magasabb összeget jelent. A szállítói tartozásokon keresztül kialakuló fertőzések miatt egy-egy vállalat csődje így több másik vállalat pénzügyi helyzetére is kedvezőtlen hatást gyakorol, veszélyes körbetartozások láncolatát indítva el - írja a jegybank.

A reálgazdasági környezet változásai évekig hatással lehetnek a bankok a mérlegeire. A reálgazdasági változások idővel a bankok portfóliójának minőségére is hatással vannak, ami a bankrendszert és általában a finanszírozási környezetet is kihívások elé állíthatja. A folyamat a gazdaság helyreállásának időszakában lassíthatja a termelőkapacitások megújulását, és emelheti a nemteljesítő hitelek arányát is, ami a hitelezési kapacitás csökkenését eredményezheti.

A lakosság a mérsékeltebb rendelkezésre álló jövedelem mellett csökkentheti fogyasztását és növelheti megtakarításait. A munkaerő-piaci folyamatok a rendelkezésre álló jövedelem emelkedésének lassulását eredményezik, miközben a válságokra általánosan jellemző, hogy az óvatosabbá váló lakosság körében növekszik a megtakarítási ráta. Globálisan is nagyobb lehet a tartós termékek iránti kereslet csökkenése, valamint lassú a nemzetközi turizmus helyreállása, ami a hazai exportot tartósabban visszavetheti - olvasható az anyagban.

Egyes ágazatokat különösen súlyosan érint a járvány elhúzódása. Egyes területeken (például nemzetközi turizmus, szállítmányozás, szórakoztatóipar, személyes szolgáltatások) a bevétel tartósan az első hullámhoz hasonlóan minimális szintre csökkenthet. Fontos biztosítani ezen ágazatokban a túlélés és a későbbi talpraállás feltételeit - szögezik le.

Az MNB mindezek alapján a munkaerőpiacon az alábbiakat javasolja: 

  1. Munkahelyvédelmi bértámogatás folytatása és egyszerűsítése. A munkahelyvédelmi bértámogatásra allokált források jelentős része továbbra is rendelkezésre áll. A program meghosszabbítása során célszerű tovább egyszerűsíteni az adminisztrációt, hosszabb igénybevétel esetén emelkedő állami támogatást biztosítani és a gyermeket nevelők számára emelt összegű támogatást nyújtani.
  2. A Munkahelyvédelmi Akcióterv szociális hozzájárulási adóból igénybevehető kedvezményének kiterjesztése a koronavírus-járvány alatt állásukat elveszítő foglalkoztatottakra. A jelenleg alkalmazott kedvezmény csak azon munkaerőpiacra lépő munkavállalókra vonatkozik, akik az elmúlt 9 hónapból legfeljebb háromban voltak foglalkoztatottak, ami leszűkíti a támogatás igénybe vehetőségét.
  3. A járványhelyzettel kapcsolatos adókedvezmények újbóli bevezetése. A járvány által leginkább sújtott ágazatok március-június hónapokra célzottan mentesültek a munkáltatói és részben a munkavállalói közterhek megfizetése alól. A járvány második hulláma alatt célszerű lehet ennek ismételt bevezetése az érintett ágazatok felülvizsgálata mellett.
  4. Közfoglalkoztatás kibővítése és a piaci foglalkoztatás támogatása. A tavasszal bejelentett terveknek megfelelően bővíthető a közfoglalkoztatás. Segítené a közfoglalkoztatottak elhelyezkedését, ha a vállalatoknál munkába lépő közfoglalkoztatottak bérét meghatározott ideig (például fél évig) az állam fizetné, amennyiben a munkáltató ugyanennyi ideig tovább foglalkoztatja. Ez növeli a hozzáadott értéket és segíti a piaci foglalkoztatásra való átlépést.
  5. Átképzési járadék bevezetése, illetve sikeres vizsga esetén az álláskeresési járadék újraindítása. Az állam járadékot nyújthat az átképzésben való igazolt részvétel esetén vagy a felvehető diákhitel tartozást engedheti el sikeres vizsga esetén. Továbbá az álláskeresési járadék nyújtása is „újraindítható” sikeres vizsga után. Követhetők a nemzetközi minták (SkillsFuture Szingapúrban és Digilyft Svédországban).

Címlapkép: Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bezárt üzlet - koronavírus