házépítés, lakásépítés
Gazdaság

Amerikában újabb jelét látjuk a gyors és erős gazdasági felpattanásnak

MTI
Az Egyesült Államokban jelentősen, a vártnál jóval nagyobb mértékben emelkedett a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma augusztusban.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 8,8 százalékkal 132,8 pontra - rekordszintre - emelkedett a júliusi 122,1 pontról. Tavaly augusztushoz képest ez 24,2 százalékos növekedés, egy éve még 106,9 ponton állt az index.

Elemzők havi összehasonlításban 3,2 százalékos emelkedést vártak a júliusi 5,9 százalékos ugrás után. Augusztusban már a negyedik egymást követő hónapban emelkedett az index értéke. A NAR statisztikája a folyamatban levő lakásértékesítésekről a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számán alapul, a tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza rámutatott, hogy a rendkívül alacsony, 3 százalék alatti jelzáloghitel-kamatok augusztusban is erősen támogatták a lakásvásárlási kedvet. Hozzátette: számított arra, hogy a lakáspiac stabil marad a járvány ideje alatt, de neki is kellemes meglepetést okozott az ágazat ilyen gyors és erős felpattanása.

A szakértő azonban arra figyelmeztetett, hogy nem lesz fenntartható ez a lendület a megfelelő kínálat hiányában. A lakásárak gyorsan emelkednek, és az alacsony kamatoknak köszönhetően a vevők olcsóbban jutnak hitelhez, ám sokuknak nehézséget okoz a szükséges önrész előteremtése.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac statisztikája szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata a szeptember 24-ével végződött héten 2,90 százalék, míg egy évvel korábban 3,64 százalék volt. A 30 éves jelzáloghitelek kamata 2018. novemberben 4,94 százalékon tetőzött. A 15 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 2,40 százalékra esett az egy évvel ezelőtti 3,16 százalékról.

Címlapkép: Getty Images

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orvos kórház egészségügy