gyorsteszt
Gazdaság

Koronavírus: a háziorvos szerint a jelenleginél kétszer többet kéne tesztelni Magyarországon

Portfolio
Komáromi Zoltán háziorovos szerint ma Magyarországon legalább 20-22 ezer tesztet kéne végezni, és az eredménynek 24 órán belül meg kéne lennie.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az új koronavírus-eljárásrenddel kapcsolatban kérdezték Komáromi Zoltán háziorvost az RTL reggeli műsorában. Az új protokoll szerint a háziorvos teszt nélkül is kimondhatja, ha egy beteg koronavírusos. A szakember ezzel kapcsolatban elmondta, hogy vannak olyan tipikus tünetek, amelyek alapján össze tudja lakni az orvos, hogy a beteg koronavírusos-e.

Komáromi szerint azért próbálják erre a módszerre terelni a háziorvosokat, mert nincs elég teszt, kicsi a laborkapacitás.

Az orvos szerint az a probléma ezzel az eljárással, hogy a betegeket sokszor csak akkor engedik vissza a munkahelyére, ha fel tud mutatni két negatív tesztet - de akkor nem lehet kérni tesztet, ha előtte nem biztosított a pozitivitás. A szakember szerint egyébként a munkahelyi koronavírus-protokollok sokszor szakszerűtlenek.

A másik végletet pedig az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól érkező utasítások jelentik, mert "megpróbálják kiszorítani a betegeket ebből a rendszerből, hogy minél kevesebb beteget találjunk" - mondta Komáromi. A betegek eközben elvárják, hogy őket leteszteljék. Komáromi szerint sokat kellene tesztelni, mert akkor a panaszmentes, fertőző betegeket is ki lehet venni a rendszerből.

Az orvos szerint nagy probléma, hogy 3 nap, mire a mentő kiér a beteghez, és onnan még 3 nap, mire megérkezik az eredmény. Szerinte az is "vicces", hogy az orvosnak kell szólnia a kormányhivatal népegészségügyi osztályának, hogy a betegnek rendeljen el karantén, és a megszüntetését is kérni kell, mert a háziorvos nem rendelheti el azt.

Komáromi szerint az lenne az ideális, hogy aki beteg, annak legyen módja egy tesztelésre. Szerinte kéne egy működő informatikai rendszer, mert jelenleg őrnagyok telefonálnak háziorvosoknak, hogy mondják meg egy-egy beteg telefonszámát, mert kontaktkutatással a rendőrség van megbízva.

Komáromi szerint ma Magyarországon feleannyi teszt van, amennyinek lennie kéne - 20-22 ezer tesztet kéne végezni, hogy a járvány ellenőrizni tudjuk.

Emellett ennek 24 órában belül meg kéne történnie, és meg kéne jelennie az egészségügyi hatóságnál, a háziorvosánál és a betegnél, mert akkor mindenki tudná a saját dolgát csinálni. Szerinte olyan rossz az információáramlás.

Címlapkép: Getty Images

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
orvos kórház egészségügy