donaldtrump
Gazdaság

Trump mai ámokfutásával jelentősen rontott esélyein az elemzők szerint

Portfolio
Donald Trump magatartása az első elnökjelölti vitán alighanem azt a célt szolgálta, hogy elbizonytalanítsa Joe Bident, és így felülkerekedjen rajta a vita során, ezzel megnyerve a bizonytalan szavazókat - állítják az elemzők. Hozzáteszik: valószínűleg pont ellentétes hatást ért el az elnök.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Donald Trump elnök a mai vitán mutatott magatartásával, sorozatos közbeszólásaival megpróbálta kizökkenteni Joe Bident, így próbálva meg ledolgozni a felmérésekben látott lemaradását öt héttel a választás előtt – íjra véleménycikkében James Oliphant, a Reuters szerzője.

A szerző szerint Trump stratégiája aligha volt sikeres, az billegő szavazókat ugyanis könnyen elbizonytalaníthatta kaotikus viselkedése, sértésekkel teli, tartalommentes érvelése, amely sokszor megalapozatlannak tűnt.

A magyar idő szerint ma hajnali vita valóságos botrányba fulladt, a korábbi elnökválasztási vitákra nem jellemző módon a felek nem tartották magukat a kölcsönösen lefektetett szabályokhoz, a vitaidő nagy részét sértegetések, közbeszólások töltötték ki.  A vitát élőben tudósítottuk, a fejleményeket és a gyorsértékelésünket itt olvashatják:

Kétséges, hogy ez a mentálisan megterhelő vita megváltoztatott-e bármit a jelöltek megítélésén

- mondta a Reutersnek Ron Bonjean republikánus stratéga, Trump 2016-os tanácsadója. Szerinte mindkét oldal fel tud mutatni győzelmeket, de az egymást érő személyes támadások sok embert kiábrándíthattak.

Trump alighanem kiszolgálta leghűségesebb szavazóinak igényét azzal, hogy valósággal letámadta Bident, de nem valószínű, hogy ez a stratégia alkalmas a billegő szavazatok megnyerésére. Trump nem is tett kísérletet arra, hogy igazolja, ő a legalkalmasabb ember a koronavírus-válság vagy a faji ellentétek kezelésére.

A lap emlékeztet, hogy a vitát Ohióban rendezték, amely egy fontos csatatér-állam lesz, és ahol Bidennek további kampányeseménye is megrendezésre kerül. Oliphant szerint a jelenlegi vitával Trump elherdálta a lehetőségét, hogy Ohióban saját javára fordítsa a versenyt. A jelenlegi felmérések szerint mind az országos szavazatszámban, mind a billegő államokban Bidennek van előnye. Az esélyekről itt írtunk bővebben:

Christopher Devine (Dayton Egyetem, Ohio), az elnöki kampányok szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy a vitáknak valójában kevés befolyása van a választók szavazataira. „A mostani vitára ez különösen igaz lehet, mert a jelöltek terveiről nagyon keveset tudtunk meg” – mondta.

A vita során Trump rendszeresen félbeszakította Bident, aki korábbi visszafogott magatartásával szemben most olyan dolgokat vágott az elnök fejéhez, mint a „valaha volt legrosszabb elnök”, valamint kétszer is „bohócnak” nevezte. Biden emellett gyakran a kamerába nézett és a választókhoz szólt, míg Trump végig ellenfelét méregette. Aaron Kall, a Michigani Egyetem választási szakértője szerint ez tudatos stratégia volt Bidentől, amelyet sikeresne követett, még Trump nem tudta levetkőzni a Biden iránt érzett ellenszenvét.

Ellenszenvet ébreszthetett Trump válasza arra a kérdésre, hogy elfogadná-e a választási eredményt, ha veszítene. Trump ezúttal sem adott konkrét választ, helyette a levélszavazási rendszert kritizálta ismét. Kall szerint ahhoz, hogy Trump meg tudja nyerni a billegő szavazókat, sokkal optimistább és pozitívabb attitűdöt kell mutatnia a következő vitákon.

Az idő Trump ellen dolgozik, ugyanis a későbbi vitákat kevesebben nézik meg, addigra sokan meghozzák a döntésüket – emlékeztet a Reuters. Trump így rendkívül értékes lehetőséget pazarolt el ma hajnalban.

Címlapkép: Getty Images

worker dolgozó ipar gyári munkás
GettyImages-1206945181
kórház doktorok orvos
SZG_9534
Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
worker dolgozó ipar gyári munkás