fehér ház amerika elnök fehérház
Gazdaság

Gulyás Gergely szerint Magyarország rosszul jár, ha Biden nyeri az elnökválasztást

Portfolio
A mai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a kormány Donald Trump győzelmének örülne.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A miniszter szerint nem csak Magyarországnak, de egész Közép-Európának rossz lenne, ha a "másik jelölt" lenne az elnök, és nem Donald Trump. Orbán Viktor már korábban bejelentette, hogy a kormánynak nincs B terve, és Donald Trump győzelmére számít. Ennél mélyebben nem beszélt a választás hatásairól, de kérdésre válaszul azt mondta, hogy gazdasági értelemben remélhetőleg nem történne változás. A kormányinfó jelenleg is zajlik, a tudósításunk itt olvasható.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy Donald Trump újraválasztása kereskedelmi háborút hozhat az EU és USA között, miután olyan ütközőpontok húzódnak a felek között, amelyeket nagyon nehéz konfliktusmentesen feloldani. Amennyiben az Egyesült Államok adókkal sújtaná az európai autóexportot, az a magyar gazdaságnak számára is érezhető károkat okozna.

Trump emellett nem elkötelezett olyan mértékben a NATO mellett, mint demokrata ellenfele, Kelet-Közép-Európa számára pedig fontos szempont, hogy a transzatlanti katonai együttműködés mellett mennyire elkötelezett az aktuális elnök. A felmérések szerint egyelőre Joe Biden vezet az elnökválasztáson:

Gulyás vélhetően politikai szempontok alapján mondta, hogy Magyarország rosszul járna a demokrata győzelemmel. Ebben kétségkívül van igazság, Trump ugyanis a korábbi gyakorlattal szemben felhagyott a külföldi országok belügyeibe történő beavatkozással, míg a demokratáktól továbbra sem várható el, hogy a jogállamisági feltételek sérülését szó nélkül hagyják. Az amerikai-magyar kapcsolatok így jelentősen javultak Trump megválasztásával, és ugyanez igaz Lengyelországra is.

Címlapkép: Getty Images

kórház doktorok orvos
SZG_9534
Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
autobaleset
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
kórház doktorok orvos