MNB épület getty
Gazdaság

Nem emeli tovább a kamatot az MNB, de megszólalt az alelnök

Portfolio
Ma is 0,75%-os kamat mellett hirdet meg egyhetes betétet az MNB – derül ki a jegybank honlapján található táblázatból. Vagyis a múlt heti 15 bázispontos szigorítás után ezúttal megállnak.
A magyar monetáris politika kilátásai is szóba kerülnek a Budapest Economic Forum konferencián.

Az MNB a múlt héten meglepetésre 15 bázisponttal 0,75%-ra emelte az egyhetes betét kamatát, ami effektív monetáris szigorításnak felelt meg. Akkor az inflációs kilátásokkal indokolták a lépést, a piac pedig további hasonló szigorításokra számított. Egyelőre ez nem történt meg, a mai tenderen marad a 0,75%-os ráta.

Éppen a mai egyhetes kamat kihirdetése előtt nyilatkozott délelőtt a Reutersnek Virág Barnabás. Az MNB alelnöke kiemelte, hogy a jegybank továbbra is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett a koronavírus-járvány ellenére is. A legnagyobb kockázat szerinte az infláció szempontjából a feltörekvő piacokon kiújuló kockázatkerülés, ami az utóbbi heteket jellemezte.

Az MNB mindenképp el szeretné kerülni, hogy a bizonytalan globális környezet bármilyen csatornán emelje az inflációs kockázatot

 - hangsúlyozta Virág a hírügynökség kérdésére.

A jegybank alelnöke szerint az egyhetes betéti kamat múlt heti emelése volt a szükséges válasz az MNB részéről a fokozódó kockázatkerülésre. Hozzátette, hogy ez az eszköz továbbra is gyors reakciót biztosít az esetleges piaci folyamatokra. Ugyanakkor az egyhetes kamatnál szerinte fontos a kiszámíthatóság és a piaci várakozások.

Az MNB kész megtenni a megfelelő lépéseket a megfelelő eszközökkel, ha az inflációs kilátások indokolják

 - mondta Virág Barnabás.

Az MNB eszközvásárlásával kapcsolatban az alelnök kiemelte: hosszútávú jelenlétre készülnek a kötvénypiacon a gazdaság vártnál lassabb kilábalása miatt. Az eszközt készek finomhangolni, a 33%-os limit sincs kőbe vésve egy-egy sorozat esetében. Az alelnök szerint az 1000 milliárd forintos eredeti összeghatár elérése előtt felül fogják vizsgálni a programot.

Az alelnök arról is beszélt, hogy a szeptemberi infláció még 3,9% körül alakulhat, majd az év végére 3,5% alá eshet a drágulás üteme. Azt pedig még korai lenne megmondani, hogyan hat majd a koronavírus az infláció alapjaira.

Virág Barnabás mai szavai alapján a múlt heti inflációs jelentésben jelzett egyik alternatív pályát kezdi azonosítani az MNB. Akkor arról írtak, hogy a  feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés növekedése alternatív pálya esetében az infláció magasabb az alappálya előrejelzésénél. "Amennyiben a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödik, megnövekedhet a volatilitás a pénz- és tőkepiacokon. Ennek megfelelően a kockázatosabbnak ítélt feltörekvő gazdaságok deviza- és kötvénypiacai eladási nyomás alá kerülhetnek, ami a sérülékenyebb régiókban a hosszú hozamok emelkedését és a hazai eszközárak csökkenését vonja maga után, ami az importált termékek áremelkedésén keresztül magasabb inflációs pályát vetít előre" - írja az MNB. Ha ez a pálya valósul meg, arra az MNB szigorúbb monetáris kondíciókkal reagál a múlt heti inflációs jelentés szerint.

Virág Barnabás szavai verbális intervencióként is felfoghatók, hiszen a feltörekvő piaci kockázatvállalással kapcsolatos szavai arra utalhatnak, hogy a forint további jelentős gyengülése az inflációs célt veszélyezteti. Éppen ezért leszögezte, hogy az MNB kész minden eszközzel felvenni ez ellen a harcot. A nyilatkozat hitelességnövelő hatását mutatja, hogy utána a forint erősödni is kezdett az euróval szemben, 360-ig kapaszkodott vissza. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

aston martin
sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
kocsis máté