dunaferr dunaújváros
Gazdaság

Több ezer ember nem kapja meg a teljes fizetését a Dunaferrnél

Súlyos likviditási problémái lehetnek a dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt-nek, ugyanis a cégvezető levele szerint minden munkavállaló csak nettó 200 ezer forintot kap meg a szeptemberi béréből. Mindezt néhány nappal az előtt az októberben esedékes fizetésnap előtt közölték csak a munkavállalókkal.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Evgeny Tankhilevich cégvezető kedden kelt levelét azzal indítja, hogy az idei év nagy terhet ró a dunaújvárosi vasműre. "Az elmúlt időszak alacsony termelési szintje okán mára rendkívül nehéz, kritikus pénzügyi helyzetbe kerültünk" - fogalmaz a vezető.

Ezért a társaság október 10-ig esedékes szeptemberi munkabért és minden egyéb juttatást csak ütemezetten tudja kifizetni a munkavállalóknak. Ennek kapcsán három intézkedést sorol fel a cégvezető:

  1. 2020. október 10-ig minden munkavállaló részére nettó 200 ezer forint összegig fizeti ki a bér első részletét a munkáltató. A TB ellátásokat (táppénz, GYED, stb.) maradéktalanul teljesíti a munkáltató, függetlenül attól, hogy az meghaladja-e a 200 ezer forintot.
  2. 2020. október 22-ig fizeti a munkáltató a bér fennmaradó összegét.
  3. Az önkéntes egészségpénztári, az önkéntes nyugdíjpénztári és törzsgárda biztosítási járadék kifizetését a pénzügyi lehetőségek függvényében egy későbbi időpontban fogja kifizetni a cég.

A hónapok óta fennálló kritikus termelési szint sajnálatos módon rendkívüli intézkedéseket követel tőlünk, ennek ellenére törekszünk a termelés folytonosságának fenntartására és ehhez számítunk az Önök belátására és megértésére

- zárja sorait Evgeny Tankhilevich.

dunaferr levél

Súlyos válságban a Dunaferr

A Dunaferr válsága évek óta tart (ezzel több cikkünkben is részletesen foglalkoztunk), amely összefügg az acélipar éppen aktuális helyzetével (hiszen ez az az iparág, ami rendkívül ciklikus), valamint a társaság iparon belüli relatív gyenge pozíciójával, amit nem minden esetben lehet az általános környezetre fogni. Jól látható azonban, hogy a fentieken túl az elmúlt egy év még feszültebb és kiélezett helyzetet teremtett a vasmű életében. 

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtti munkavállalóknak írt levelében Evgeny Tankhilevich, amikor bejelentette, hogy a Dunaferr csoportos létszámleépítést tervez, mert az európai iparági környezet ezt indokolja. Idén februárban úgy tűnt, hogy a társaság fel tud lélegezni, miután bejelentette, hogy visszavonja a 350 fősre tervezett leépítést.

Áprilisban megint rossz hírek érkeztek a társaság háza tájáról, ugyanis a cégvezető akkori levele szerint 5 napot késik az áprilisi bér kifizetése. Majd májusban azt is közölte, hogy a túlélésért folytatott küzdelem egy döntő szakaszába lépett a cég, a koronavírus-válság felgyorsította a negatív folyamatokat. Akkor már jelezte a társaság vezetője, hogy elkerülhetetlenné válhat a termelési szint csökkentése. Ez azóta be is következett a mai levél tanúsága szerint. Az akkori áprilisi bér kifizetése megmenekült, de már egyértelműek voltak a jelei annak, hogy a cég egyfajta likviditási válságba került. Ugyanis az "üzleti partnereik jóindulatának köszönhetően" néhány fizetési kötelezettséget át tudtak ütemezni.

Majd jött az augusztus, amikor a cégvezető bejelentette, hogy egyoldalúan felmondják a kollektív szerződést, mert szerinte a szakszervezet csak súlyosbította a cég helyzetét.

Kritikus vállalat az egész térség szempontjából

A társaságcsoport helyzetét azért szokta kiemelt figyelem övezni, mivel a térség meghatározó foglalkoztatója. Dunaújváros legnagyobb munkáltatójáról van szó, mivel 4500 alkalmazottja van, valamint az elmúlt időszakban egyre több munkavállaló lett kiszervezett. 

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
lélegeztetőgép